Доступність посилання

ТОП новини
Олексій Гончарук під час виступу у Верховній Раді, яка проголосувала того дня за призначення його прем'єр-міністром України. Київ, 29 серпня 2019 року
Олексій Гончарук під час виступу у Верховній Раді, яка проголосувала того дня за призначення його прем'єр-міністром України. Київ, 29 серпня 2019 року

Відбулася перша сесія нової Верховної Ради. Україна має новий уряд. Живий блог

На першій сесії Верховної Ради 9-го скликання, яка тривала від ранку 29 серпня і закінчилася у ніч на 30 серпня, депутати призначили прем'єр-міністром Олексія Гончарука і затвердили склад уряду, який він запропонував.

За поданням президента Володимира Зеленського, СБУ очолив Іван Баканов, МЗС – Вадим Пристайко, Міноборони – Андрій Загороднюк. Генпрокурором став Руслан Рябашапка.

Верховна Рада також затвердила список комітетів та їхніх голів.

Зеленський виступив зі зверненням до депутатів. Перед цим він вніс законопроєкт про імпічмент президента​.

Раніше депутати обрали головою Верховної Ради керівника партії «Слуга народу» Дмитра Разумкова. Першим віцеспікером став Руслан Стефанчук, а другим віцеспікером – Олена Кондратюк.

Було оголошено про створення коаліції.

Представники «Слуги народу» анонсували ліквідацію низки міністерств.

Радіо Свобода вело пряму трансляцію.

Друга сесія Верховної Ради 9-го скликання має розпочатися 3 вересня, а закінчитися – 24 січня 2020 року.

Новий прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, виступаючи перед голосуванням, назвав основні економічні виклики, які стоять перед новим урядом.

«Цьому уряду буде дуже непросто. Ви всі знаєте про ці проблеми, які є в нас у країні: це і борги, які дісталися нам у спадок. Це об’єктивна дійсність, наступного року кожну третю гривню ми будемо витрачати на обслуговування боргів. Це і вщент розбита інфраструктура – в нас кожен день горить якийсь локомотив на «Укрзалізниці», описувати вам дороги немає сенсу. В нас у жахливому стані комунальне господарство, в деяких містах ми опалюємо космос, фаткично 50% тепла йде в повітря», – сказав він.

Гончарук назвав причинами низьких темпів економічного зростання дорогі ресурси і брак довіри. Однією з тактичних цілей Кабміну він назвав здешевлення кредитування.

Своєю задачею він також назвав діалог із Національним банком для зниження облікової ставки, водночас зазначивши, що незалежність регулятора лишається пріоритетом.

Новий глава уряду також згадав про співпрацю з міжнародними партнерами

«Вже за декілька тижнів у Києві буде місія МВФ, з якою ми будемо вести перемови щодо нової три-чотирирічної програми співпраці з Україною», – анонсував він.

Олексій Гончарук — новий прем’єр-міністр України.

Верховна Рада проголосувала за кандидатуру Олексія Гончарука як нового голову українського уряду.

«За — 290 голосів, проти — 27, утримались — 35. решта — не голосували.

З коротким посланням «Про внутрішнє і зовнішнє становище України» перед депутатами виступив президент Володимир Зеленський.

У своєму виступі він сказав, що «з’явився парламент, який готовий працювати», що «щасливий, що незабаром з€явиться новий дієздатний уряд». Він сказав також, що рівень довіри до нового парламенту «великий, а отже і рівень очікувань і відповідальності ще вищий».

Серед пріоритетів Зеленський визначив найголовнішим «зміцнення національної безпеки та оборони України, завершення війни на Донбасі та повернення анексованого Російської Федерацією Криму».

Серед інших пріоритетів: подолання рейдерства, енергетична незалежність України, вирішення проблем з тарифами та інші.

Президент закликав депутатів не битися в парламенті, не прогулювати засідання і не кнопкодавити. Інакше, за його словами, цей парламент проіснує один рік, чого б він дуже не хотів.

Заступником голови Верховної Ради України обрана Олена Кондратюк (фракція «Батьківщина»).

«За» її кандидатуру проголосувало 318 депутатів.

Зараз триває процес обрання заступника голови Верховної Ради України.

Тривають виступи кандидатів на віцеспікерство в парламенті 9-го скликання.

Кандидатами є:

1. Мустафа Джемілєв (від фракції «Європейської солідарності»);

2. Олена Кондратюк (фракція «Батьківщини»);

3. Ірина Костанкевич (від депутатської групи «За майбутнє»);

4. Нестор Шуфрич (від «Опозиційної платформи «За життя»).

Першим заступником голови Верховної Ради України обрано Руслана Стефанчука, представника фракції «Слуга народу». «За» – 330 голосів.

Зараз тривають виступи від фракцій щодо кандидатури представника партії «Слуга народу» Руслана Стефанчука на посаду першого заступника голови Верховної Ради України. Незабаром – голосування за цю кандидатуру. Кандидатура Стефанчука є єдиною на посаду першого віцеспікера.

Новоспечені депутати Верховної Ради 9 скликання на своєму першому засіданні призначили головою Верховної Ради керівника партії "Слуга народу" Дмитра Разумкова.

Кандидатуру президентської партії підтримали 382 депутати.

Дмитро Разумков заявив: ​«Нам буде соромно дивитися людям в очі, якщо ми не зробимо те, що обіцяємо».

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект постанови про призначення Андрія Загороднюка міністром оборони України, а також проект постанови про надання згоди на призначення Руслана Рябошапки на посаду Генерального прокурора України.

Президент України Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді призначити заступника голови Офісу президента Олексія Гончарука прем’єр-міністром.

Іншого заступника голови Офісу президента Вадима Пристайка Зеленський висунув на посаду міністра закордонних справ.

Зеленський вніс у Раду законопроєкт про імпічмент президента

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проєкт закону «Про особливу процедуру усунення президента України з поста (імпічмент)».

Законопроєкт вказаний під номером 1012, реєстрація – сьогоднішня.

Тексту документа на сайті парламенту поки немає, але він визначений президентом як невідкладний для розгляду.

ЦВК про ситуацію з Рудиком: суд скасував постанову про реєстрацію його депутатом

Дії Центральної виборчої комісії щодо реєстрації Сергія Рудика, обраного в ОВО №198, народним депутатом визнано протиправними, повідомили у ЦВК 29 серпня з посиланням на рішення суду.

«Рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду від 28 серпня 2019 року, ухваленого відповідним судом як судом першої інстанції, визнано протиправними дії комісії щодо реєстрації Рудика С.Я. народним депутатом України. А також скасовано зазначену постанову ЦВК від 23 серпня 2019 року № 1894 в частині пункту другого, згідно з яким Комісією було вирішено зареєструвати народного депутата України, Рудика С.Я., обраного на позачергових виборах народних депутатів», – заявили у ЦВК.

У комісії додали, що постанова ЦВК від 23 серпня у частині реєстрації Рудика депутатом є предметом судового оскарження.

Сьогодні Сергієві Рудику, який повідомив, що є обраним депутатом-мажоритарником, апарат парламенту відмовив у видачі посвідчення. Рудик викликав через це поліцію і сказав, що відмову у реєстрації йому пояснили наявним листом від ЦВК. Рудик повідомив, що його опоненти на виборах на 198-му окрузі (місто Сміла Черкаської області) оскаржують його перемогу в судах, однак судове рішення у справі ще не набрало чинності, адже не збіг термін для подачі апеляції.

За результатами голосування на сайті ЦВК, Сергій Рудик отримав 28,92% голосів під час позачергових парламентських виборів у липні 2019 року. Друге місце посіла кандидатка від «Слуги народу» Наталія Олександрівна – за словами Рудика, саме вона оскаржує його перемогу на окрузі.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков може залишитися на посаді «на випробувальний термін», – таку думку журналісту Радіо Свобода висловив депутат від «Слуги народу»​ Юрій Камельчук.

Відповідаючи на запитання щодо можливого призначення Авакова на посаду голови МВС у новому уряді, Камельчук (переміг на мажоритарному окрузі №214 у Львівській області) сказав, що міністр може зберегти крісло, але з умовою.

«Я думаю, що він (Аваков – ред.) поки що, швидше за все, залишиться, але це, на мій погляд, буде випробувальний термін для нього. Якщо він залишається працювати тут, то він мусить – не миритися, давайте скажемо по-іншому – він мусить змінитися», – припустив він.

Представники «Слуги народу» анонсували ліквідацію низки міністерств

«Не буде Міністерства екології і, на жаль, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій. Міністерство екології буде тепер називатися Міністерством енергетики і екології. Функції МінТОТ будуть передані профільним міністерствам: у кожного міністра буде заступник з питань тимчасово окупованих територій», – сказав народний депутат від «Слуги народу» Руслан Горбенко у коментарі Радіо Свобода.

Він додав, що в новому уряді буде віцепрем’єр, який відповідатиме за питання Донбасу й Криму.

Інший представник «Слуги народу» Мар’ян Заблоцький у коментарі Радіо Свобода заявив, що деяких міністерств не буде.

«У нас було останнє галузево орієнтоване міністерство, я думаю, що його вже не буде. Я думаю, що МінАПК (Міністерства аграрної промисловості – ред.) вже не буде», – зазначив Заблоцький.

ВРУ 9-го скликання створила 5 фракцій і одну депутатську групу.

Головуючий у тимчасовій президії Верховної Ради 9-го скликання Дмитро Разумков зачитав їхні назви та очільників:

  • «Слуга народу»: 254 народних депутати, голова фракції – Давид Арахамія;
  • «Опозиційна платформа – За життя»: 44 народних депутати, співголови фракції – Юрій Бойко і Вадим Рабінович;
  • «Європейська солідарність»: 27 народних депутатів, співголови фракції – Артур Герасимов та Ірина Геращенко;
  • ВО «Батьківщина»: 25 народних депутатів, голова фракції – Юлія Тимошенко;
  • «Голос»: 17 народних депутатів, голова фракції – Сергій Рахманін;
  • депутатська група «За майбутнє»: 23 народних депутати, співголови – Віктор Бондар та Тарас Батенко.

У Верховній Раді створено коаліцію – Разумков

Головуючий у тимчасовій президії Верховної Ради 9-го скликання Дмитро Разумков оголосив про створення коаліції: «Зареєстрована депутатська фракція «Слуга народу» налічує 254 народних депутати, що склало більшість народних депутатів від кількісного складу Верховної Ради, і, відповідно до Конституції України, має права коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України».

Уряд склав повноваження, але продовжує виконувати свою роботу до початку роботи новосформованого Кабінету міністрів!

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG