Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Підсумки переговорів «нормандської четвірки»


Вперше за три роки у Парижі зустрілися лідери «нормандської четвірки» – України, Росії, Франції та Німеччини
Вперше за три роки у Парижі зустрілися лідери «нормандської четвірки» – України, Росії, Франції та Німеччини

Зустріч Путіна і Зеленського – головне

Вперше за три роки у Парижі зустрілися лідери «нормандської четвірки» – України, Росії, Франції та Німеччини. Перемови проходили у Єлисейському палаці. Володимир Зеленський провів окремі зустрічі із президентом Франції Еммануелем Макроном та канцлеркою Німеччини Анґелою Меркель.

Цікава деталь, на яку звернули увагу журналісти: Макрон та Путін підказали українському президенту повернутися до камер під час протокольної зйомки в перші хвилини зустрічі.

Близько 21:00 переговори були перервані заради зустрічі Зеленського і Путіна тет-а-тет, яка тривала близько години.

Після зустрічі з українським колегою Путін висловив задоволення результатами цієї зустрічі. А під час пресконференції після закінчення саміту повторив попередні позиції Кремля.

«Було все дуже предметно. Було важливо домовитися про чіткі конкретні кроки і отримати згоду від всіх країн учасників. Українська сторона наполягала, що безпекова ситуація – найважливіше», – прокоментував Зеленський. Він наголосив, що лише у випадку забезпечення безпеки можна вирішити політичні питання.

Отже, під час підсумкової пресконференції учасники заявили, що домовилися, зокрема, про:

  • сприяння звільненню утримуваних осіб до 31 грудня 2019 року за принципом «всіх на всіх»;
  • «повне всебічне та безстрокове» припинення вогню, яке має розпочатися до кінця 2019 року;
  • про ще три ділянки розведення сил, яке мають здійснити до березня наступного року;
  • розробку та реалізацію нового плану щодо розмінування територій;
  • необхідність розширити мандат ОБСЄ в Україні, зокрема, щоб її спостерігачі працювали в зоні конфлікту «24 години на добу, сім днів на тиждень».
  • зустріч через чотири місяці, щоб обговорити таке непросте питання, як місцеві вибори на нині окупованій частині Донбасу.

Тим часом, виконавчий директор «Нафтогазу України» Юрій Вітренко заявив, що Україна і Росія не досягли ніяких домовленостей щодо газу, і переговори будуть тривати, при цьому українська сторона не пішла на «обнулення» взаємних претензій із російською, як того домагається Москва.

Більше про підсумки саміту читайте у живому блозі Радіо Свобода.

Солдати про «нормандську зустріч»

Бойовики двічі обстрілювали позиції ЗСУ на Донбасі в день «нормандського саміту», повідомляє пресцентр штабу ООС. За цими даними, втрат серед українських військових внаслідок обстрілів не було.

Поки російські гібридні сили на Донбасі зменшили свою активність, українські військові – у повній бойовій готовності. Що думають солдати про переговори лідерів «нормандської четвірки» – у відео Радіо Свобода.

Російська загроза: 5 можливих сценаріїв

Атака на морі, агресія з боку Придністров’я або повномасштабне вторгнення? Американські аналітики спрогнозували п’ять збройних конфліктів у Східній Європі, три з них безпосередньо загрожують Україні та в кожному потенційний агресор – Росія. Журналісти спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії» розповідають, що це за сценарії.

ВАДА на 4 роки заборонила Росії брати участь у великих змаганнях

Виконавчий комітет Всесвітнього антидопінгового агентства на чотири роки позбавив Росію права брати участь у великих міжнародних змаганнях, зокрема Олімпіадах та чемпіонатах світу. Рішення ухвалили одноголосно. Причиною санкцій стали масштабні допінгові порушення в російському спорті, зокрема спроби внести зміни в базу даних Московської антидопінгової лабораторії. Ось, що ці санкції, зокрема, означають:

  • Росія не зможе приймати в себе жодну з подій, пов’язаних із великими спортивними заходами, протягом чотирьох років;
  • Росія не може претендувати на те, щоб приймати в себе Олімпійські чи Паралімпійські ігри 2032 року
  • «чисті» російські спортсмени зможуть брати участь у змаганнях лише під нейтральним прапором

Антидопінгова установа США USADA виступає проти права Росії на апеляцію.

З яких причин українцям відмовляють в американській візі?

У 2019 році Сполучені Штати відмовили у видачі ділової і туристичної візи (типу B-1/B-2) майже кожному другому. Про це йдеться у звіті Держдепартаменту. 45,06% заявників із України на такий тип візи цього року отримали відмову.

Для порівняння, у Росії відсоток відмов становить 15,19%, у Білорусі – 21,93%, у Польщі – 2,76%. Із сусідніх країн вища кількість відмов лише в Молдові – 58,03%.

Серед найпоширеніших причин відмови у візі, зокрема, неспроможність довести, що заявник не збирається іммігрувати в США, недостатня кількість грошей, наявність судимостей і, банальні помилки в анкеті.

Перші реакції на фільм «Чорний Ворон» за романом Шкляра

В Україні стартував прокат фільму «Чорний ворон» – екранізації українського бестселлера Василя Шкляра. Він розповідає про боротьбу українських повстанців проти радянської влади у 1920-х роках. Як глядачі сприйняли стрічку? Чи сподобалася вона фанатам роману? Радіо Свобода зібрало перші відгуки на фільм. Якщо ви ще досі не ходили на нього, то ми обіцяємо – без спойлерів.

Спортивні досягнення українців: огляд за тиждень

Літні види спорту ще не завершилися остаточно, а зимові тільки набирають обертів, але українцям вже є за кого вболівати та чиїм перемоги радіти. Плавання та біатлон, баскетбол та бобслей, муай тай та шахи... Як-то кажуть, перемоги на будь-який смак. Тож якщо ви щось пропустили за минулий тиждень, швиденько читайте про українські досягення у нашому спортивному дайджесті.

Слідкуйте за Радіо Свобода, щоб не пропустити головне!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG