Доступність посилання

ТОП новини

Кремль програв Гаагу акціонерам «ЮКОСу». Росія має виплатити 50 мільярдів доларів


18 лютого апеляційний суд Гааги скасував рішення суду нижчої інстанції, зобов’язавши Росію виплатити 50 мільярдів доларів за позовом колишніх акціонерів російської нафтової компанії «​ЮКОС».

Апеляційний суд Гааги відновив розпорядження міжнародної арбітражної колегії до Росії виплатити компенсацію у розмірі 50 мільярдів доларів акціонерам колишнього російського нафтового гіганта «ЮКОС», в тому числі російському магнату у вигнанні Михайлові Ходорковському.

Рішення про компенсацію ще у 2014 році ухвалив Постійний арбітражний суд у Гаазі, але у 2016 році місцевий суд в Нідерландах скасував його.

Апеляційний суд Гааги постановив, що рішення 2016 року про скасування арбітражного рішення «не було правильним. Це означає, що арбітражне рішення знову набуває чинності».

«Кремль програв Гаагу акціонерам «ЮКОСу». Причому підтверджена не тільки процедура, але й суть: «відбирання ЮКОСу» – справа не про податки, а про боротьбу з політичними опонентами». Програв саме Кремль, а не Росія, і платити врешті-решт буде не Росія, а сєчіни!» – написав Ходорковський у своєму твіттері.

«Гарні новини для Михайла Ходорковського», – так коментує рішення нідерландського суду від 18 лютого російський оглядач Алекс Кокчаров.

Російське міністерство юстиції одразу після ухвалення рішення 18 лютого заявило, що оскаржить нинішнє рішення суду в Гаазі.

«Російська Федерація продовжить відстоювати свої законні інтереси у справі «ЮКОСу», і в порядку касації оскаржить винесений апеляційною інстанцією вердикт у Верховному суді Нідерландів», – йдеться на сайті міністерства.

Міністерство звернуло увагу на те, що апеляційний суд не взяв до уваги «неправомірне використання» ексакціонерами механізму Договору до Енергетичної хартії, який Росія не ратифікувала.

«Крім цього, Апеляційний суд Гааги проігнорував той факт, що ексакціонери «ЮКОСу» не були сумлінними інвесторами. Контроль над активами цієї компанії був отриманий ними за допомогою цілої низки незаконних дій, включаючи змову і підкуп посадових осіб», – йдеться у повідомленні.

У Кремлі рішення поки не коментували.

«Істина і верховенство права перемогли. Кремлівська клептократія була притягнута до відповідальності», – написав речник колишніх акціонерів «ЮКОСу» Джонатан Гілл у твітері.

Постійний арбітражний суд встановив, що Москва захопила контроль над «ЮКОСОМ» у 2003 році, обтяжуючи компанію великими податковими вимогами.

Держава здійснила «повний напад на «ЮКОС» та його власників з метою банкрутства «ЮКОСу» та привласнення його активів, водночас, усуваючи пана Ходорковського з політичної арени», – зазначили арбітри.

Дії російського уряду у той час розглядали як спробу придушити голос засновника та генерального директора «ЮКОСу» Михайла Ходорковського, гучного опонента російського президента Володимира Путіна.

Ходорковського заарештували у 2003 році під час посадки на літак у Сибіру, звинувативши його у фінансових злочинах. Він провів десять років у в’язниці, перш ніж його помилував Путін. Пізніше він покинув Росію.

Ходорковський та його прихильники заявили, що обвинувачення проти нього були сфабриковані Кремлем, щоб покарати його за те, що він кинув виклик Путіну.

Його діловий партнер Платон Лебедєв провів понад 10 років у в’язниці і був звільнений в січні 2014 року. Європейський суд з прав людини постановив, що Ходорковському і Лебедєву відмовили в праві на справедливий судовий розгляд.

Водночас 14 січня Європейський суд з прав людини відмовився визнати політичним переслідування Ходорковського і Лебедєва. Бізнесменам також відмовили у виплаті компенсацій.

На думку ЄСПЛ, сам факт, що суд виявив у «справі ЮКОСу» порушення Конвенції про права людини, вже є достатньо справедливим задоволенням моральної шкоди, завданої заявникам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG