Доступність посилання

ТОП новини

Влада Ірану може приховувати реальний масштаб проблеми щодо COVID-19


Іранський спалах коронавірусу вважають набагато серйознішим, ніж заявляє влада країни
Іранський спалах коронавірусу вважають набагато серйознішим, ніж заявляє влада країни

Спалах коронавірусу в Ірані є одним із найгостріших у світі, а також на сьогоднішній день найбільшим серед країн Близького Сходу. За офіційними даними, від захворювання на COVID-19 загинуло близько 500 людей, ще понад 11 тисяч інфіковані.

Але є кілька ознак того, що спалах вірусу в Ісламській Республіці Іран, уряд якої відомий своєю непрозорістю та цензурою, насправді набагато гірший, ніж визнають органи влади.

З початком кризи парламентарі та місцеві чиновники в деяких основних епіцентрах коронавірусу заявляли, що клерикальний режим, який керує Іраном, занижує реальну кількість загиблих та інфікованих.

Також є численні повідомлення про те, що працівникам у лікарнях забороняють обговорювати кількість загиблих та інфікованих із представниками ЗМІ.

На тлі широкої недовіри до влади уряд щодня оновлює кількість смертей від коронавірусу та інфекцій в Ірані, водночас запевняючи громадськість, що він швидко діє, щоб стримувати кризу.

Але багато іранців вважають, що чиновники не вжили необхідних та рішучих заходів на початку спалаху, який забрав життя кількох державних чиновників, у тому числі радника верховного лідера країни аятоли Алі Хаменеї, та заразив багатьох інших, у тому числі двох віцепрезидентів, понад 20 депутатів парламенту та колишнього міністра закордонних справ Алі Акбара Велаяті, головного радника з питань зовнішньої політики Хаменеї.

Велаяті, педіатр, також є головою Тегеранської лікарні Масіха Данешварі, провідного центру лікування людей, інфікованих коронавірусом.

Приховування даних?

Іран повідомив про перші два випадки смерті 19 лютого. Це вказувало на те, що спалах почався кількома днями раніше, і що влада не повідомила про це громадськість, оскільки намагалася залучити виборців до участі у парламентських виборах 21 лютого.

Відомий іранський експерт з охорони здоров’я Каміар Алай, співзасновник та співголова Нью-Йоркського інституту міжнародного здоров’я та освіти, заявив, що реальна кількість коронавірусних інфекцій в Ірані може бути у п’ять разів більша за офіційні показники.

Алай, який допоміг в імплементації програми профілактики ВІЛ-інфекції в Ірані до того, як був арештований разом із братом і ув’язнений за звинуваченням у шпигунстві, заявив, що за оприлюдненими даними Ірану стоїть сукупність державної таємниці, а також поганий збір даних.

«Якщо ви подивитеся на цифри, а заступник міністра охорони здоров’я також сказав кілька днів тому, що більшість зареєстрованих випадків – це ті, кого госпіталізували, близько 80 відсотків інфікованих коронавірусом мають легкі симптоми і лише близько 15 відсотків йдуть до лікарні. «Тому цифри, які нам показують, становлять лише близько 20 відсотків від реальної [інфікованості] у суспільстві», – сказав Алай у коментарі Радіо Свобода, посилаючись на китайське дослідження.

Згідно з цим міркуванням про те, що фактичні показники приблизно у п’ять разів перевищують офіційні, повідомлення від 13 березня про 11644 заражених людей означатиме, що в Ірані насправді може бути близько 56 тисяч інфікованих.

У такому випадку Іран за кількістю заражених посів би друге місце у світі після Китаю, де зареєстровано 80 815 випадків.

Ненадійні цифри?

8 березня на сайті новин, пов’язаному з контрольованим державою телебаченням Ірану, цитували Мохаммеда Хоссейна Горбані, чиновника Міністерства охорони здоров’я в провінції Гілан, одного з найбільш постраждалих регіонів Ірану. Він сказав, що 200 людей померли від коронавірусу лише в одному Гілані.

Того ж дня речник Міністерства охорони здоров’я заявив, що кількість загиблих по всій країні становила 194.

Незабаром після оприлюднення коментарів Горбані, які широко цитували також й інші ЗМІ, Клуб молодих журналістів опублікував «виправлення», в якому сказав, що Горбані фактично заявив, що 21 особа померла у Гілані від коронавірусу, і що 200 загиблих насправді включали людей, які померли також від інших хвороб, включаючи проблеми із серцем та диханням.

За цим послідували звинувачення уряду у прихованні масштабів поширення хвороби в країні на тлі повідомлень про те, що лікарні та медичні працівники були перевантажені роботою в час кризи.

9 березня губернатор Кашану Аліреза Мортезай заявив, що лише в його місті та Арані Бігдолі (обидва в провінції Ісфахан) від коронавірусу померло 88 людей, а заражено понад 1000 людей.

Того ж дня Міністерство охорони здоров’я повідомило лише про 601 інфікованого по всій провінції Ісфахан. Кількість загиблих для всієї країни, за твердженням міністерства, склала 237.

Раніше, 24 лютого, законодавець Ахмад Амірабаді-Фарахані стверджував, що кількість загиблих від цієї хвороби у священному шиїтському місті Кум, яке він представляє, становила приблизно 50 людей. Це у чотири рази більше, ніж повідомляли офіційно про кількість загиблих від коронавірусу в усій країні.

Заступник міністра охорони здоров’я Ірай Харірчі наполягав на тому, що кількість загиблих у країні складає лише 12 осіб.

Алі Вез, директор Іранського проєкту в рамках Міжнародної кризової групи, заявив, що «цифри [іранських чиновників] все ще ненадійні у кращому випадку, неправдиві у гіршому».

«Люди більше не довіряють уряду, навіть якщо їхнє життя залежить від нього», – сказав Ваес у коментарі Радіо Свобода, додавши, що «культура брехні сприяла широко поширеному цинізму в усьому суспільстві».

Неспроможність оцінювати

Алай вважає, що для втримання спалаху коронавірусу Ірану необхідно вдосконалити свою здатність до збору даних та бути прозорим в поширенні інформації щодо інфекції.

«Більшій кількості людей потрібно пройти тестування», – сказав він, додавши, що коли повідомляється лише про п’яту частину реальних випадків, складно контролювати ситуацію, оскільки багато заражених навіть самі не знають про зараження.

«ВООЗ заявила, що надала Ірану 100 тисяч тестових наборів, тоді як Росія теж заявила, що дасть Ірану 50 тисяч», – сказав Алай. Він також заявив, що західні країни повинні забезпечити Іран, який страждає від економічних санкцій США, більшою кількістю тестів.

Видатний аналітик Аббас Абді, який свого часу як один з іранських студентів штурмував американське посольство у 1979 році, написав статтю про те, що Міністерство охорони здоров’я не хоче визнавати, що має недостатню кількість тестів.

Спалах коронавірусу загострив економічні проблеми Ірану, що призвело до прохання до Міжнародного валютного фонду про надання позики розміром у 5 мільярдів доларів на допомогу з боротьбою проти коронавірусу.

9 березня чиновники охорони здоров’я, як повідомляється, видали директиву, що повідомляє лікарні про те, що всі випадки смерті із сильними клінічними ознаками коронавірусу повинні бути зареєстровані як остаточні летальні випадки захворювання. З того часу кількість зареєстрованих випадків смерті зросла.

Як повідомляє іранська служба Радіо Свобода на основі заяв місцевих чиновників та місцевих новин, було встановлено, що від початку спалаху інфекції в Ірані до 9 березня від коронавірусу загинули 927 людей.

Речник Міністерства охорони здоров’я Ірану Кіануш Джаханпур, який щодня надає ЗМІ свіжу інформації про кризу, заперечив звинувачення в тому, що Тегеран приховував реальні цифри.

На запитання про невідповідність офіційних цифр даним місцевих чиновників, Кіанпур сказав, що його міністерство не має підстав приховувати масштаби спалаху в країні, стверджуючи, що серед причин розбіжностей були «непорозуміння».

«Але, звичайно, ми не можемо вважати когось зараженим, якщо вони не проходили тест для лабораторного підтвердження», – заяви речник міністерства 10 березня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG