Доступність посилання

ТОП новини

Російський ексклав Калінінград став ще більш ізольованим через закриття кордонів Польщі та Литви


15 березня Польща закрила свої кордони. Наступного дня Литва зробила подібний крок. В обидвох випадках заходи були частиною масштабних європейських зусиль щодо стримування нової пандемії коронавірусу. Але ці заходи мають унікальні наслідки для Калінінграду, невеликого російського ексклаву, який територіально знаходиться між цими двома країнами Європейського союзу.

У самій Калінінградській області надзвичайний стан оголосили 17 березня. У російському регіоні станом на 15 березня було зареєстровано три випадки коронавірусних інфікувань, загиблих не було. У Польщі було 103 підтверджені випадки інфікування та три летальні випадки, а у Литві було 7 інфікованих.

Багато жителів Калінінградської області частіше їздять до польського Гданська чи литовського курорту Ніда, ніж до Москви чи Санкт-Петербурга, які розташовані набагато далі. Крім того, Калінінград – який був німецьким регіоном Східна Пруссія до того, як Радянський Союз анексував його після Другої світової війни – значно покладається на доходи від туризму з Німеччини та транскордонну торгівлю з сусідами ЄС.

Закриття кордону не обмежує вантажні перевезення, і росіянам все ще дозволено перетинати Литву потягом між ексклавом та «великою Росією», як її зазвичай називають у Калінінграді. Така подорож також потребує перетину Латвії чи Білорусі. Але щоденні транскордонні подорожі на приватних автомобілях, до яких звикли жителі регіону, тепер припинилися.

«Ми зазвичай їздимо до Польщі один раз на тиждень за продуктами», – сказала місцева жінка, яка назвалася Наталією в коментарі Радіо Свобода 15 березня.

«Ближче подорожувати 10 кілометрів до Голдапа, ніж їхати 30 кілометрів до Гусєва», – сказала вона, посилаючись на найближче велике місто до свого будинку в східній частині області. Це економить пальне, пояснює жінка.

Вона зазначила, що в останні місяці перетин кордону сповільнювався. Вона пов’язує це з напругою у відносинах між Польщею та Росією через роль Радянського Союзу в регіоні до, під час та після Другої світової війни.

Калінінград на мапі
Калінінград на мапі

«До цього потрібно було лише півгодини, і ви вже були у Польщі», – сказала Наталя і додала, що ціни там трохи нижчі, але головне, що якість товарів вища.

АЗС на російській стороні кордону також вже відчувають вплив нових обмежень. Через зазвичай нижчі ціни на пальне у Росії, у польських водіїв навіть з’явилася звичка заправлятися у Калінінграді та навіть експортувати те, що можуть, у Європейський Союз.

«Зазвичай вони тут заправляються», – сказала 15 березня жінка, яка просила представити її просто Тетяною, і яка працює на АЗС трохи за межею Мамоново-2 на російській стороні. «Вчора у нас було всього п’ять автівок. Такого ніколи раніше не було», – додала вона.

Жінка також повідомила, що поки що радіє, що вжито заходів, оскільки протягом останніх днів проблеми з коронавірусом посилюються.

«Ми насправді злякалися», – сказала вона. «Після кожного польського замовника ми все тут дезінфікуємо. Ми протираємо стільницю, дверні ручки, підлоги. Зрештою, у Ельблонзі (близько 50 кілометрів від кордону -ред.) були випадки».

Калінінградська область – це регіон розміром з Чорногорію з населенням у близько один мільйон осіб. Розташований на Балтійському морі, він межує з Польщею на півдні та Литвою на сході та півночі. «Велика» Росія – на відстані багатьох годин, якщо їхати дорогою чи потягом. Найшвидші маршрути проходять через Литву та Латвію, чи Білорусь. Є також прямі комерційні авіасполучення.

За кілька годин до набуття чинності рішення про закриття кордону з Польщею, пункти пропуску заполонили автомобілі. Польські чиновники міряли температуру всім, хто в’їжджає в країну відповідно до гігієнічних заходів безпеки, запроваджених 10 березня.

«Запишіть ім’я когось, до кого ми можемо звернутися, якщо вам стане погано в Польщі», – сказали прикордонники. Перетин тривав близько двох годин.

Багато з тих, хто переїхав з Росії у Польщу, були німцями.

«Нам сьогодні потрібно поспішати, щоб через Польщу потрапити в Німеччину, інакше ми ризикуємо застрягти тут на місяць або довше», – сказав один з німецьких водіїв Радіо Свобода.

Інна, росіянка, яка проживає у Берліні і яка назвала лише своє ім’я, розповіла ту саму історію.

«Нам довелося все кинути через ці зміни, – сказала вона, – Інакше вони закриють кордон, і ми не повернемося назад».

Російський водій, який ідентифікував себе як Станіслав, сказав, що йому потрібно здійснити швидку поїздку до Польщі, щоб забрати деякі документи.

«Інакше я б не їхав, – сказав він, – Це трохи лякає. Але я просто їду до Браньєво і назад. Схоже, я буду тут у черзі ще три години або близько того. Але це все дивно сьогодні. Мало росіян і дуже мало поляків. Здебільшого просто багато німців повертаються назад».

Станіслав заявив, що коли повернеться, планує посилити запобіжні заходи безпеки щодо нового коронавірусу.

«Я навіть тут боюся до чогось доторкатися, в туалеті тут на прикордонному пункті ліктем кран, двері відчиняю. Це такі дрібниці, які краще робити, бо чим чорт не жартує. Я розумію, що зараз все нагнітається дуже сильно, але береженого бог береже. Як на мене, дуже добре, що зараз відпрацьовуються заходи на випадок страшної пандемії», – сказав він.

Інна, Валерія, Лео на прикордонному пункті
Інна, Валерія, Лео на прикордонному пункті

Водій додав, що попереднього дня деякі його друзі повернулися з подорожі до Європи.

«Я не зустрічався з ними, сказав: дякую, але ні. І взагалі, вони б про своїх батьків подумали. Ми-то, молоді, переживемо, а от літні …»,– застеріг Станіслав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG