Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус: справа 80-річної українки, в якої збігала віза, допомогла змінити імміграційне законодавство Британії


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Лондон – За умов масового повернення українців із-за кордону і водночас закриття авіасполучення у світі для боротьби з поширенням коронавірусу 80-річна громадянка України, яка перебувала у гостях у своїх родичів у Великій Британії, зіштовхнулась із кількома проблемами. Термін її перебування у країні, згідно з її туристичною візою, добігав кінця, і через припинення авіарейсів до України вона опинилась у складному становищі. З одного боку, Міністерство внутрішніх справ Британії закликало її негайно залишити країну і відбути назад в Україну. З іншого боку, 80-річна українка, яка до того ж потерпає на рак, не у змозі самостійно вирушити в Україну суходолом. Зрештою, ця і низка схожих історій спонукали британську владу змінити ставлення до іноземців, які перебувають на терені країни в час кризи, пов’язаної з коронавірусом.

Українська громадянка похилого віку, ім’я якої не оприлюднюється відповідно до вимог законодавства, відвідувала Британію щороку впродовж останніх 20 років і жодного разу не порушила візового режиму. Тепер їй треба було б зібрати понад 2 тисячі фунтів для оплати продовження візи на перебування у Британії – адже чинний термін її збіг. У зв’язку з цим у країні порушують питання щодо становища, в якому опинились іноземні громадяни, які перебувають у Великій Британії, за умов закриття основних шляхів повернення їх до країн проживання через коронавірусну пандемію.

Крім того, 80-річна українка в центрі цього випадку ще й має рак легенів, і це ще ускладнює обставини, пов’язані з її відбуттям назад в Україну.

Представники британського Міністерства внутрішніх справ, Гоум офісу, спершу наказали громадянці України негайно повертатися назад в Україну ще перед тим, як збіжить термін чинності її туристичної візи. Адже, на відміну від країн-членів Шенгенської зони, до Великої Британії українським громадянам потрібна в’їзна віза.

І це відбулось без огляду на те, що повітряне сполучення між Україною і Британією нині припинене. Відтак хвора 80-річна українка, яка планувала повернутись додому ще перед закінченням дії її британської візи, тепер не змогла цього зробити і залишилася в «невизначеній зоні» з огляду на законність її подальшого перебування у Британії.

«Коронавірус: представники Гоум офісу кажуть 80-річній хворій на рак, що вона мусить повернутися в Україну попри заборону на пересування. Громадянка України перебувала у Великій Британії, відвідуючи своїх родичів, і планувала повернутися додому ще перед тим, як 19 березня збіг термін її візи. Проте її повернення стало неможливим через заборону на подорожі»

Адвокат, яка представляє інтереси української громадянки, Алекс Пілецька повідомила, що через це вона одразу ж звернулась до новоствореної гарячої лінії з імміграційних питань у час коронавірусу при імміграційній службі Великої Британії. На це звернення британського правника британська імміграційна влада відповіла, що й за умов кризи Міністерство внутрішніх справ Великої Британії очікує, що її 80-річна українська клієнтка може повернутись в Україну автом.

На запитання Пілецької, як хвора українська громадянка похилого віку може сама здійснити 35-годинний автопереїзд із Британії до України, представники британського Гоум офісу додали, що загалом очікують, що іноземні громадяни мусять докласти всіх зусиль, щоб повернутися додому.

«Отож, щоб було ясно, це та подорож, яку, як вони очікують, мусить здійснити моя 80-річна клієнтка посеред пандемії. А здійснити цю подорож узагалі неможливо тому, що бодай одна з країн дорогою до України закрила свої кордони»

Ба більше, коли адвокат українки похилого віку у відповідь на заяву представників Гоум офісу зазначила, що, згідно з порадами британської влади, люди віком за 70 років мусять самоізолюватися в умовах кризи з поширенням коронавірусу, їй відповіли, що ці правила поширюються лише на громадян Великої Британії.

Адвокат Пілецька також повідомила, що всі ці перипетії позначилися на стані її української клієнтки. «Вона перебуває у стані стресу. Її жахає вже сам коронавірус. А думка про те, що їй іще й доведеться здійснити цю довгу подорож через усю Європу, абсурдна. Та вона була б абсурдною навіть і без пандемії і якби країни, через якій їй довелося б проїхати, не позакривали своїх кордонів», – сказала адвокат виданню The Independent.

Британський правник також вказує, що загалом багато громадян інших країн перебувають у схожій ситуації до тієї, в якій опинилась 80-річна українка у Британії. Іноземці нині просто не мають змоги вчасно залишити країну, поки їхня британська віза ще чинна, через обмеження на подорожі чи через потребу самоізоляції. А дехто до того ж іще й просто не має достатньо коштів, щоб заплатити за розгляд клопотання на продовження чинності їхніх віз у Британії.

Справа 80-річної українки, яка застрягла в Великій Британії, привернула широку увагу в країні і спричинила заклики оновити і пристосувати імміграційні правила до реальних умов, у яких опинилися іноземці в момент кризи.

Голова Британської асоціації правників Соня Лініґан, подавши до імміграційної служби Великої Британії рекомендації щодо «гнучкого і прагматичного» підходу до справ іноземних громадян, яких заторкнула ситуація з поширенням COVID-19 у Британії, закликала автоматично продовжити дозволи на перебування всіх іноземних громадян, які перебували на британській території на момент спалаху коронавірусного захворювання, до вересня.

«Не існує виправдання, коли пріоритетом вважають імміграційний контроль, а не громадське здоров’я. Ми живемо у безпрецедентні часи, і відповідь на виклики часу Міністерства внутрішніх справ мусить відповідати цим реаліям», – заявила Соня Лініґан виданню The Independent.

«Гоум офіс продовжить візи для всіх, хто звернеться за адресою електронної пошти СІН@homeoffice.gov.uk і хто не може залишити Велику Британію через обмеження на подорожі або самоізоляцію»

І візова політика імміграційної влади Великої Британії після розголосу справи 80-річної українки дійсно зазнала тимчасових змін. Віднині всі іноземці, чиї британські візи збігли або збігатимуть від 24 січня, зможуть залишатися в країні, отримавши продовження своїх віз, наразі до 31 травня. Цей термін можуть переглянути залежно від актуальних умов. Перегляд і упорядкування імміграційних правил для цієї категорії і надалі триватиме.

XS
SM
MD
LG