Доступність посилання

ТОП новини
В Україні 25 жовтня місцеві вибори. Вони проходять за новими правилами
В Україні 25 жовтня місцеві вибори. Вони проходять за новими правилами

Українці вибирають місцеву владу. Живий блог

25 жовтня – в Україні місцеві вибори: обирають мерів, голів об'єднаних територіальних громад, депутатів районних і обласних рад

25 жовтня з 8-ї години ранку в Україні відкрилися виборці дільниці – розпочалися місцеві вибори 2020 року.

Цього разу вибори відбуваються за новими правилами.

Громадяни обирають депутатів обласних і районних рад, а також депутатів місцевих рад та голів у 1439 громадах.

Не проходять вибори на окупованих територіях України та у 18 громадах Донецької і Луганської областей, де Центральна виборча комісія не призначила вибори на підставі висновків обласних військово-цивільних адміністрацій.

Другий тур виборів міських голів буде проводитися лише в містах із кількістю виборців понад 75 тисяч, якщо жоден із кандидатів не набере понад 50% голосів у першому турі.

Фотопідсумок голосування на місцевих виборах у різних регіонах України у 18 світлинах

Вимірювання температури на виборчій дільниці у Києві. 25 жовтня 2020 року
Вимірювання температури на виборчій дільниці у Києві. 25 жовтня 2020 року


Більше фотографій тут

Вибори на Донбасі

У Бахмуті на Донеччині обирають міського голову та депутатів: на дільницях вимірюють температуру, члени комісії зустрічають виборців у масках, рукавичках та захисних екранах. А от на опитування від президента, за нашими спостереженнями, містяни реагують мляво.

Виборка дільниця у Бахмуті
Виборка дільниця у Бахмуті

Жителі ж сусіднього Світлодарська не голосують: їм це заборонили, і багато хто тут вважає, що його виборче право порушили. Адже за президента ще рік тому тут голосували, а тепер обрати мера та депутатів не можна з міркувань безпеки. Розповідаємо про два світи виборів на Донбасі.

Більше читайте тут

Що про вибори писали у соцмережах?

5 запитань від Зеленського, його неповнолітні «волонтери» і флешмоб проти опитування – ось що обговорювали в соцмережах в день виборів найбільше. Крім того, користувачі пишуть про дотримання карантинних умов на дільницях та різноманітні порушення.

У Львові до другого туру виборів мера виходять Садовий і Синютка – екзитпол

До другого туру виборів міського голови Львова вийшли нинішній мер Андрій Садовий і висуванець партії «Європейська солідарність» Олег Синютка.

Родина Садових голосує у Львові
Родина Садових голосує у Львові

Про це в спеціальному ефірі Радіо Свобода повідомила кореспондентка Галина Терещук.

За даними опитування, проведеного соціологічною агенцією «Фама», Садовий набрав близько 38% голосів, його конкурент – 28%.

На виборах у Києві лідирує Кличко – соціологічна група «Рейтинг»

Соціологічна група «Рейтинг» презентувала дані свого екзитполу, проведеного в Києві. Як зазначив директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович, соціологи опитали 10 402 респондента на 100 дільницях Києва.

Верещук, Пальчевський, Кличко, Кучеренко, Попов, Притула
Верещук, Пальчевський, Кличко, Кучеренко, Попов, Притула

На виборах мера, згідно з результатами екзитполу, голоси виборців отримали:

  • Віталій Кличко – 47,8%
  • Олександр Попов – 8,6%
  • Сергій Притула – 8,3%
  • Ірина Верещук – 8%.

Як зазначив Антипович, троє кандидатів, які посіли друге, третє і четверте місця, фактично ділять одну позицію.

Більше читайте тут

Виборчі дільниці закрилися: голосування на місцевих виборах завершилося

О 20:00 були закриті виборчі дільниці.​ В Україні завершилося голосування на місцевих виборах, де обирали міських голів, депутатів районних та обласних Рад, а також голів новостворених об'єднаних територіальних громад.

У виборчих списках на місцевих виборах 25 жовтня фігурували прізвища 227 тисяч 943 кандидатів, свідчать дані Центральної виборчої комісії.

Найбільше серед них було висуванців від політичних партій «Слуга народу» і Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина». У списках кандидатів кількість членів цих політичних сил сягнула 10,2%.

Оновлену інформацію по явці виборців озвучить голова ЦВК під час прямої трансляції 25 жовтня, а остаточні дані по явці виборців будуть завтра.

Поліція відкрила справу через пачки бюлетенів, знайдені в одному з покинутих будинків Дніпра

Поліція внесла до журналу єдиного обліку інформацію про виявлення бюлетенів в одному з покинутих будинків Дніпра. Інформацію про це Радіо Свобода підтвердила керівниця пресслужби обласної поліції Ганна Старчевська.

Місцеві вибори у Дніпрі
Місцеві вибори у Дніпрі

У будинку на вулиці Харківській, 9 правоохоронці виявили пакети із бюлетенями, масками та рукавичками. На місці працює слідчо-оперативна група.

Загалом, станом на 19.00 на Дніпропетровщині поліція отримала близько 400 повідомлень про ймовірні порушення на виборах, склали 20 адмінпротоколів.

Більше читайте тут

А як голосують самі члени ЦВК?

Офіційна сторінка Центральної виборчої комісії у мережі Facebook опублікувала фотографії з голосування членів ЦВК на місцевих виборах

На Дніпропетровщині багато порушень на місцевих виборах – поліція

Дніпропетровщина увійшла до трійки областей-лідерів на місцевих виборах за кількістю заяв про порушення, які надійшли до правоохоронних органів.

Інформацію про це підтвердили 25 жовтня в пресслужбі обласної поліції.

Правопорушень, за якими вже склали адмінпротоколи, – 12. Поліція області також відкрила одне кримінальне провадження через порушення на виборах, повідомили в пресслужбі.

Водночас у громадянській мережі «Опора» поінформували про низку порушень, зафіксованих спостерігачами організації в області.

Як розповів регіональний координатор «Опора» Вадим Головченко, так, у Криворізькому районі, на одній із дільниць зникло близько ста бюлетенів. При прийомі бюлетенів на пачці було написано – 991 штука, але при перерахуванні їх виявилось 990. Комісія опломбувала пачку, але зранку виявила, що в ній 890 бюлетенів. На дільницю викликали поліцію.

Окрім того, спостерігачі «Опори» зафіксували черги на дільницях у Кам'янському та Дніпрі, безкоштовну роздачу масок на входах до дільниць у Кам'янському, порушення санітарних норм на низці дільниць. Також у Кривому Розі та П’ятихатському районі на дільницях були присутні сторонні особи.

На Дніпропетровщині – 2,5 мільйона виборців. Працює понад 1,7 тисячі виборчих дільниць.

Радіо Свобода почне обговорення перебігу місцевих виборів у прямому ефірі о 19:00

– Хід голосування, результат екзит-полу, можливі порушення.

– Голосування в умовах пандемії коронавірусу та волевиявлення на прифронтовому Донбасі.

– Включення наживо з Києва, Львова, Дніпра, Кривого Рогу, Одеси, Харкова.

– Результати виборів та їхній вплив на життя країни

Учасники програми: Олександр Солонтай, експерт з політики та місцевого розвитку; Антон Малеєв, політичний аналітик; Ольга Айвазовська, голова правління громадянської мережі ОПОРА; Олег Саакян, політолог; Роман Романюк, журналіст інтернет-видання «Українська правда»; Марія Жартовська, журналіст інтернет-видання «Бабель».

Долучайтеся тут:

Ви ще встигнете проголосувати – заохочувальне відео від Радіо Свобода

ОПОРА: явка станом на 16:00 нижча, аніж у 2015 році

Явка на місцевих виборах 25 жовтні становить 27%, що нижче за показник 2015 року. Про це повідомила голова правління громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська в себе на фейсбук-сторінці.

«Явка на 16:00 по всій країні за даними Громадянської мережі «ОПОРА» становить 27%. Похибка 0,84%. У цей же час на місцевих виборах 2015 року явка була 36,2%», – написала очільниця організації, яка займається моніторингом виборів.

Центральна виборча комісія раніше повідомила, що станом на 13 годину максимальна явка була зафіксована в Одеській області (без урахування Одеси) – 26%. Найнижча явка була в Чернівецькій та Івано-Франківській областях – 14%.

Користувачі соцмереж діляться враженнями про «Опитування від Зеленського»

«Ходили от голосувати. У тій же будівлі, не на вулиці, як передбачалося, зустріли тендітну дівчинку, яка сором'язливо ховала надруковані на звичайному принтері листівки з питаннями від гаранта. Листівки виглядають не солідно, як і скринька, і все те опитування загалом. Дівчинка обурилася, що її знімають…», – пише ​Єва Єндрик

«Я чесно на них з професійного інтересу. Поки стояла поруч із хлопцем, що тримав бланки, повз пройшло дві достойні пари віку 50+» , – написала ​Zhanna Bezpiatchuk

Як будуть рахувати голоси?

Центральна виборча комісія підготувала інфографіку, яка пояснює як будуть рахувати голоси виборців після закриття виборчих дільниць о 20:00 – на місцевих виборах.

ЦВК оприлюднила проміжні дані про явку виборців – у лідерах Одещина

Найменшу явку на місцевих виборах, що відбуваються 25 жовтня в Україні, станом на 13:00 зафіксовано в Чернівецькій та Івано-Франківській областях, де вона становить 14%. Про це повідомляє сайт Центральної виборчої комісії.

Натомість максимальна явка зафіксована в Одеській області (без урахування обласного центру) – 26%.

У Закарпатській області явка становить 15,3%, у Харківській та Миколаївській – 15,5%, у Київській – 15,6%, у Сумській – 15,7%, у Києві – 16,2%, у Полтавській області – 16,6%, у Херсонській – 16,7%, у Волинській, Тернопільській та Черкаській – 17%, у Вінницькій – 17,2%, у Луганській – 18%, у Житомирській – 18,3%, у Кіровоградській – 18,6%, у Чернігівській – 20,1%, у Донецькій – 22,1%.

У Львові на виборчих дільницях – черги

У Львові станом на 13:30 проголосували майже 14% виборців, інформують у Львівській міській раді. До Національної поліції у Львівській області надійшли 94 повідомлення про порушення виборчого законодавства. Зараз перевіряють усі дані.

На цей момент складені чотири адміністративні протоколи, зокрема у Сколівському, Дрогобицькому та Стрийському районах Львівщини, у Личаківському районі Львова. Серед порушень – пошкодження, приховування, знищення виборцями бюлетеня, бюлетеня для голосування або винесення його за межі приміщення для голосування.

Голова уряду Денис Шмигаль голосує у Львові
Голова уряду Денис Шмигаль голосує у Львові

Як повідомляє кореспондентка Радіо Свобода, після відкриття дільниць на багатьох із них спостерігалися черги. Пропускають у приміщення по двоє-троє людей, перевіряють температуру, виборець обов’язково має бути в масці. Більшість учасників голосування ідуть зі своєю ручкою.

У середньому у Львові виборці проводять від 5 до 10 хвилин у кабінці для голосування. Адже обирають міського голову Львова, депутатів міської, районної, обласної рад.

Вибори на селі – відео

Журналісти Радіо Свобода побували на виборчих дільницях кількох сіл Київщини.

«Опитування від Зеленського» не проходить біля 45% виборчих дільниць – Айвазовська

Опитування, ініційоване президентом України Володимиром Зеленським, не відбувається біля 45% виборчих дільниць по всій Україні, свідчать дані громадянської мережі «Опора».

«Громадянська мережа «Опора» дослідила, біля якої кількості дільниць присутні інтерв’юєри, які проводять опитування від президента. Станом на цю годину на близько 55% дільниць вони є, 45% – ні. Похибка національного дослідження – 4%», – написала голова правління «Опори» Ольга Айвазовська у фейсбуці близько 16:00 25 жовтня.

При цьому найбільшим є охоплення виборчих дільниць на півдні країни, найменшим – на заході.

«Найбільша кількість дільниць покрита на Півдні – 78,65%, найменша Захід – 37,81%, Центр – 55,79%, Схід – 56,87%», – ідеться в повідомленні.

Конкуренція серед кандидатів у мери: майже 8 претендентів на одну посаду міського голови

Під час місцевих виборів, за даними ЦВК, 2936 кандидатів балотуються на посади міських голів у 370 містах країни.

У середньому – це майже 8 претендентів на одну посаду очільника міської громади.

Якщо ж дивитися по регіонах, то у Луганській області на посади 4 мерів висунули свої кандидатури аж 83 людини.

Приблизно така ж конкуренція тільки у Києві, де на посаду столичного міського голови претендують 20 кандидатів.

Далі іде Київщина, де в середньому на кожне мерське крісло припадає понад 10 кандидатів.

Найменше претендентів на посади міських голів серед міст, як мають понад 10 тисяч населення, у Чернівецькій області. Трохи більше 5-ти.

А серед менших міст, найменшу конкуренцію ЦВК зафіксувала у Запорізькій області, де на посаду одного міського голови припадає два кандидати.

25 жовтня в Україні проходять місцеві вибори. Громадяни обирають міських голів, депутатів районних та обласних рад, а також голів новостворених об'єднаних територіальних громад.

За даними ОПОРИ явка на місцевих виборах на 12:00 склала 13. 5%

Представники Громадянської мережі ОПОРА спостерігають за виборами місцевої влади у всіх регіонах України. За їхніми даними станом на 12:00 явка виборців на дільницях становить 13,5%.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG