Доступність посилання

ТОП новини

«Успіхи будуть і в України, і в Грузії» – Міхеїл Саакашвілі про бойкот парламенту Грузії та про реформи в Україні


Михайло Саакашвілі звертається до прихильників по відеозв'язку перед парламентськими виборами. Тбілісі, 29 жовтня 2020 року
Михайло Саакашвілі звертається до прихильників по відеозв'язку перед парламентськими виборами. Тбілісі, 29 жовтня 2020 року

Кілька днів тому в Грузії запрацював новий парламент, але засідає в ньому лише одна партія – правляча «Грузинська мрія». Вісім опозиційних партій, які, згідно з офіційними даними Центрвиборчкому, потрапили до парламенту, бойкотують його роботу. Опозиція звинувачує владу у фальсифікації підсумків парламентських виборів і вимагає повторного голосування. Про те, що відбувається в Грузії, а також про його роль в Україні телеканал «Настоящее время», який створений Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», поговорив із Міхеїлом Саакашвілі, колишнім грузинським президентом. Сьогодні він один із лідерів грузинської опозиції, а також є головою Національної ради реформ в Україні.

– Як ви оцінюєте зібрання парламенту Грузії без опозиції?

– Там не тільки немає опозиції. Там немає достатньої за Конституцією кількості людей, яка повинна бути. По-перше, щоб парламент працював, потрібно як мінімум 100 людей, згідно із Конституцією Грузії. По-друге, абсолютно очевидно, що, за паралельним підрахунком голосів, проведеним міжнародними організаціями, так само як і за авторитетними опитуваннями, опозиція отримала на виборах 60%, а (лідер «Грузинської мрії» Бідзіна) Іванішвілі отримав 40%. Він вкрав ці голоси і з точністю до навпаки поставив цифри.

Цей парламент і цю владу люди просто знесуть. Тому що в XXI столітті ніхто вже не може красти голоси так, як це відбулось в Грузії

Звичайно ж, народ Грузії з цим не погоджується. Звичайно ж, опозиція, – вірніше, вже не опозиція, це люди, які виграли вибори, – була зобов’язана підкоритися волі грузинів. Згідно з опитуванням, абсолютна більшість грузинів проти легітимізації цього парламенту. Я думаю, що ситуація там дуже проста. Так само, як сталося в Киргизстані, так само, як сталося в Україні, так само, як сталося в Грузії у 2003 році, так само, як зараз відбувається в Білорусі. Цей парламент і цю владу люди просто знесуть. Тому що в XXI столітті ніхто вже не може красти голоси так, як це відбулось в Грузії. Банально, тривіально, нерозумно, алогічно.

– При цьому вісім опозиційних партій відкликали своїх депутатів. Але п’ять із них підписали меморандум, а три не підписали і очікують закінчення переговорів.

– Я представляю опозиційну групу, яка набрала найбільше від усіх. При цьому вони один одного терпіти не могли, і у них завжди були розбіжності. На це й розраховував Іванішвілі. Втім, коли дійшло до фундаментальних речей, коли грузинам раптом оголосили, що вибори в нашій країні вже нічого не означають, і завжди олігарх буде їх купувати і фальсифікувати, то вони всі об’єдналися. Так, не все гладко по тактиці, вони не погоджуються у багатьох місцях. Але ж це не основне. Головне, що їх ніхто не зміг купити.

– Ви не боїтеся, що вони зараз все-таки увійдуть до парламенту?

Коли іноземні посли та політики мені кажуть, що в Грузії демократія, у мене це викликає блювотний рефлекс

– Якщо якась партія, в якої один чи два голоси, увійде, то це немає значення. Партія «Національний рух», яку я представляю, яка набрала майже стільки ж, скільки «Грузинська мрія», при тому, що мене не пускають до країни. Уявляєте, лідера партії сім з гаком років немає в країні, – а його партія все одно набирає стільки ж, скільки партія, яка має все, всі гроші. Знаєте, коли іноземні посли та політики мені кажуть, що в Грузії демократія, у мене це викликає блювотний рефлекс. Тому що Грузія – це країна, де в жодній сільраді не мають влади представники опозиції. Скрізь одна партія. І зараз в парламенті тільки одна партія. Ну як це можливо?

– Правляча партія розробила законопроєкт, на основі якого буде анульована реєстрація на виборах партій, лідери яких не відповідають двом вимогам: якщо у лідера немає громадянства, і якщо є вирок по кримінальній справі. Не приховують – це спрямовано проти вас. Що будете робити у випадку, якщо законопроєкт стане законом і реєстрацію вашого «Єдиного національного руху» просто скасують?

Ні у кого не вийде в 2020-2021-му вкрасти так банально вибори. Ми не бананова республіка

– Наші дії, що б вони не робили, будуть одні. Грузинський народ зорганізується. Зачекає завершення хвилі коронавірусу – зараз в Грузії світовий рекорд за кількістю хворих. А ми не хочемо наражати на небезпеку здоров’я наших батьків, бабусь, дідусів, старших громадян. І грузинський народ просто їх «зробить».

– Під «зробить» ви що маєте на увазі? Вуличні акції після закінчення пандемії?

– Ні, я сказав, що ми їх зробимо. А як ми їх зробимо, ви побачите. Запасайтеся попкорном. Ні у кого не вийде в 2020-2021-му вкрасти так банально вибори. Ми не бананова республіка.

– Ви збираєтеся повернутися до Грузії?

– Звісно. Я людина, яка створила разом зі своєю командою грузинську державність, найуспішнішу на пострадянському просторі. Як я можу не мати права повертатися на свою батьківщину?

– І знову хочете стати президентом?

– Ні. Я завжди легко відмовлявся від будь-яких посад. Після того, як моя партія перемогла згідно з екзит-полами та паралельним підрахунком голосів, я відразу переконався, що не хочу бути прем’єр-міністром. Тому що ми повинні знайти компромісну фігуру, ми повинні знайти нових людей. Я взагалі не прагну до влади ні в Грузії, ні в Україні. Це не означає, що я відмовляюся від участі в політичних процесах у цих країнах. Я хотів би роль граючого тренера, давати поради. Я ж олігархом не можу стати.

– Вам зараз вдається бути граючим тренером для президента Володимира Зеленського?

– Ні. У мене дуже дружні, хороші стосунки з президентом Володимиром Зеленським. Ми проводитимо чергову Національну раду реформ, виконавчий комітет якої я очолюю. У мене роль всього лише радника. Коли мені пропонують роль прем’єр-міністра тут, там включилися такі механізми, що мені вже самому не захотілося за це боротися. Але Грузія і Україна дуже переплетені. Ми дуже пов’язані один з одним. Впевнений, що у нас будуть успіхи в Грузії і в Україні також.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG