Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Weekly: Коли можливий спалах «Дельти» в Україні та чи буде локдаун?


Штам «Дельта» активно поширюється Україною
Штам «Дельта» активно поширюється Україною

Підсумки Олімпіади: США виграли медальний залік, Україна – 44-а

Змагання на Олімпійських іграх у Токіо завершилися. Неофіційний медальний залік Олімпіади виграли американські спортсмени, другими стали китайці, третіми – японці.

Збірна України фінішувала 44-ю в цьому заліку. Команда України здобула 1 золоту, 6 срібних і 12 бронзових нагород, цього вистачило для 44-го місця.

Всього на Олімпіаді медалі здобували представники 86 країн. Кількість медалей кожної з країн-учасниць ми зібрали у графіці.

Український борець Жан Беленюк завоював золото і станцював гопак
Український борець Жан Беленюк завоював золото і станцював гопак

Олімпіада-2020 – найцікавіше за тиждень:

Олександр Ройтбурд: реаліст, який зробив неможливе

Помер відомий український художник Олександр Ройтбурд. Про це стало відомо 8 серпня, йому було 59 років. Протягом всього творчого шляху Ройтбурд завжди був тим, про кого говорили. Його роботи зберігаються у музеях світового рівня, в тому числі у Музеї сучасного мистецтва Нью-Йорка. Яким був легендарний художник – читайте.

Олександр Ройтбурд
Олександр Ройтбурд

У Києві попрощалися з Євгеном Марчуком

У Києві попрощалися з Євгеном Марчуком. Перший голова Служби безпеки України, четвертий прем’єр-міністр України, колишній міністр оборони та секретар РНБО Євген Марчук помер 5 серпня 2021 року.

Деякі українські дисиденти розповідали, що саме він врятував їх із заслання. Після відходу від політики Марчук активно коментував питання нацбезпеки та протидії російській агресії в медіа. Одне з останніх інтерв’ю Євгена Марчука – про «диявола Росію», радикалізацію Лукашенка і чому Медведчук «не лох» – читайте тут.

Що зі смертю білоруса Шишова пов'язує ультраправих та ФСБ Росії?

До створення громадської організації «Білоруський дім в Україні», голова якої Віталій Шишов 3 серпня був знайдений повішеним у Києві, можуть бути причетні особи, яких пов’язують не тільки з ультраправими рухами, але й також із КДБ Білорусі та ФСБ Росії. Про це – у розмові з журналісткою білоруської служби Радіо Свобода Оленою Литвиновою, яка звернула увагу на деталі біографії окремих діячів білоруської діаспори в Україні.

Рік після виборів. Як змінилася Білорусь – у подіях та цифрах

У Білорусі картопля подорожчала більш ніж удвічі, державний борг виріс на 1,6 мільярда доларів. Влада «розгромила» недержавні ЗМІ та організації. Тисячі білорусів побували «на сутках» за участь у протестах, сотні людей відправили до колоній на роки. Білоруська служба Радіо Свобода зібрала дані про те, що змінилося в Білорусі за останні 12 місяців.

Доля Чауса: від банки з грошима до «боротьби президентів»

Скандально відомий колишній суддя Микола Чаус, звинувачений у хабарництві, викрадений у Молдові, а майже чотири місяці по тому знайдений в Україні – під цілодобовим домашнім арештом. Таке рішення ухвалив Вищий антикорупційний суд 4 серпня. Суд працював у закритому режимі: за словами учасників процесу, це потрібно нібито для збереження державної таємниці. Радіо Свобода зібрало основні точки зору про справу Чауса та найважливішу інформацію щодо неї.

«Дельта» в Україні: смертність, вакцини проти COVID, локдаун – інтерв’ю санлікаря Кузіна

Штам коронавірусу «Дельта» все активніше поширюється Україною, визнав головний санітарний лікар Ігор Кузін. Коли в Україні можуть вакцинувати достатню кількість людей для набуття колективного імунітету? Навіщо і коли щеплюватися перехворілим? Чи можна змішувати вакцини? Є сенс колоти третю дозу? Чи примушуватимуть українців вакцинуватися? Навіщо маски, якщо нові штами «корони» дедалі заразніші? Коли можуть оголосити в Україні новий локдаун? Це – лише частина запитань, на які відповів Ігор Кузін.

«Росія – загроза, Україна – партнер»: чому Велика Британія посилює українську армію і флот?

Велика Британія – один із головних партнерів України у галузі військового співробітництва. У першу чергу варто сказати про тренувальну місію Orbital, а також згадати про допомогу Військово-морським силам – Лондон побудує для Києва ракетні катери. Також символічно, що збройні сили України і Великої Британії цьогоріч вперше провели спільні військові навчання «Козацька булава» («Cossak Mace»). Більше – у матеріалі.

Від «міністра» до «ката». Російську Думу та місцеві ради «штурмують» учасники війни на Донбасі

Тема Донбасу на виборах до Державної думи Росії стала ширшою: це вже не лише про організацію голосування в ОРДЛО. Тепер йдеться про партії, що орієнтуються на «нових громадян», які отримали російські паспорти. У різних регіонах Росії в Держдуму та місцеві ради балотуються прості учасники гібридних збройних формувань, мінімум один офіцер сумнозвісного «МГБ» та цілі «міністри уряду ДНР». Розповідаємо про декого з них.

«Золотий» газ: що відбувається з цінниками на АЗС України

В Україні дорожчає скраплений автомобільний газ – найдешевший різновид пального для автівок. І ця тенденція зберігається впродовж останнього місяця, визнають аналітики. Куди рухатимуться ціни на автогаз найближчим часом та чим викликане останнє подорожчання – Радіо Свобода поставило ці запитання експертам та найбільшим учасникам ринку автомобільного пального.

Львів став відомим у найбагатшій країні світу. Та чи надовго?

Львів поволі повертається до туристичного життя. Попри зростання кількості туристів із Туреччини, Польщі, а особливо Саудівської Аравії, за рівнем туризму це менше від половини того, що було у 2019 році, до початку карантину.

Експерти туристичної галузі наголошують, що туристи із Перської затоки – тимчасові у Львові, тому радять уже сьогодні думати про те, як бодай невеликий відсоток цих гостей привабити у місто після того, як для них відкриються країни Західної Європи. Детальніше – за лінком.

Львів привабив туристів із Перської затоки
Львів привабив туристів із Перської затоки

«Криваві місця». У Дніпрі з’явився екскурсійний маршрут місцями масових репресій та голодоморів

У Дніпрі презентували екскурсійний проєкт «Криваві місця Катеринослава – Дніпропетровська». Новий екскурсійний маршрут проляже місцями трагедій ХХ століття – масових страт мирного населення, репресій та голодоморів. Він охоплюватиме близько 20 локацій, розташованих по всьому місту.

Історія мовних конфліктів

З нагоди річниці сумнозвісного Валуєвського циркуляру (18(30) липня 1863 року) та 145-річчя Емського указу (18(30) травня 1876 року) «Історична Свобода» спробувала розібратися в історії мовних заборон та конфліктів.

Радіо Свобода Weekly – усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щонеділі після 15-ї години якраз до вашої післяобідньої кави. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG