Доступність посилання

ТОП новини

Казахстан, протести і Росія: що призвело до заворушень і які наслідки вони матимуть?


Масові протести в Казахстані почалися з новорічного підвищення цін на скраплений газ, але невдовзі наповнилися вимогами зміни влади і охопили всю країну
Масові протести в Казахстані почалися з новорічного підвищення цін на скраплений газ, але невдовзі наповнилися вимогами зміни влади і охопили всю країну

Стихійні протести в Казахстані, спричинені низкою внутрішніх соціальних та політичних проблем, за два дні стали загальнонаціональними. Вони вплинуть на ситуацію в усьому регіоні, наголошують експерти. Дослідники попереджають, що Росія може використати їх як привід вдатися до гібридної агресії проти Казахстану, але з іншого боку, Кремль стикнеться з додатковими безпековими проблемами на південних кордонах.

Чому протести охопили Казахстан так швидко, які наслідки вони можуть мати – з'ясовувало Радіо Свобода.

Стихійні протести в усіх великих містах, сутички з правоохоронцями, пожежі та захоплені місцеві адміністрації. Надзвичайний стан, вимкнений інтернет та перебої з телефонним зв'язком.

Так нині виглядають масові протести в Казахстані, які почалися через підвищення цін на автомобільне пальне, проте вже призвели до відставки уряду та усунення з Ради безпеки країни її експрезидента Нурсултана Назарбаєва.

Чому протести охопили Казахстан так швидко, які наслідки вони можуть мати для інших пострадянських країн та як може вплинути на ситуацію російський фактор – експертні думки про це зібрало Радіо Свобода.

Причини казахстанських протестів: не газом єдиним

Масові протести в Казахстані розпочалися у місті Жанаозені на заході країни одразу після Нового року. Спочатку демонстранти вимагали зниження цін на скраплений газ, яким заправляють автомобілі більшість казахстанців і який з 1 січня виріс у ціні удвічі. На третій день масових акцій влада погодилася знизити ціни, але протестувальники вже висунули політичні вимоги.

Крім відставки уряду, вони вимагають подолати корупцію та бідність і усунути від керування державою 81-річного експрезидента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, який разом зі своїм оточенням продовжує впливати на ухвалення важливих рішень.

Це не перший протест у Казахстані за останні роки (хоча його й називають наймасовішим), і він має суто внутрішні причини, ніяк не пов'язані з намірами зовнішніх гравців, наголошує в коментарі Радіо Свобода виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

«Все-таки ситуація з газом і була тригером (подразником – ред.) – тут немає ніяких підводних каменів», – вважає експерт.

Він згадує про низку протестів у цій країні, які мали місце раніше, починаючи з 2000 років і причиною яких були то фальсифікації на виборах, то земельна реформа, то розстріли демонстрацій, пригадує дослідник.

Особливість Казахстану – в тому, що там була укладена суспільна угода: «достаток в обмін на свободи»
Ігор Семиволос

«Більшість цих речей є традиційними проблемами авторитарних режимів у країнах Середньої Азії. Особливість Казахстану – в тому, що там укладена така собі суспільна угода: «достаток в обмін на свободи». Більшість суспільства не заперечувала проти неї, Нурсултан Назарбаєв зачистив та винищив опозицію й одноосібно правив тривалий час... Однак у певний момент угода перестає працювати: громадяни не отримують благ, на які розраховували. І накопичується відчуття соціальної несправедливості», – пояснює двигун нинішніх протестів Ігор Семиволос.

Нинішні події в Казахстані треба оцінювати не з точки зору геополітики, а виходячи із внутрішніх чинників, закликає під час розмови з Радіо Свобода Марі Дюмулен, яка є директором програми «Ширша Європа» в Європейській раді з міжнародних відносин.

Протестний рух, який розпочався 2 січня, є безпрецедентним для Казахстану
Марі Дюмулен

«Протестний рух, який розпочався 2 січня у західному Казахстані через ціни на пальне і поширився по всій країні за кілька годин, є безпрецедентним для Казахстану: за останні роки країна пережила численні протестні рухи, але жоден з них ніколи не мав національного масштабу та не призводив до політичних змін, – говорить експертка Європейської ради з міжнародних відносин, згадуючи про відставку уряду внаслідок протестів. – Гасло протестувальників «Шал кет» («Діду, йди геть» – ред.) спрямоване передусім проти колишнього президента, а нині «батька нації» Нурсултана Назарбаєва, а його наступника Касим-Жомарта Токаєва продовжують розглядати як перехідну фігуру».

В Казахстані, як і в інших пострадянських країнах, головним тригером протестів є потреба реальної зміни влади, наголошує в розмові з Радіо Свобода політолог Олеся Яхно.

Це свідчить, що не можна просто підмінити реальний політичний процес його видимістю
Олеся Яхно

«На відміну від Білорусі, в Казахстані Назарбаєв публічно відійшов з першої позиції. Ззовні ситуація нібито виглядала цілком контрольованою, а внутрішні процеси можуть себе проявити у будь-який момент. Це може бути як соціальне чи економічне, так і політичне питання. Це ми спостерігаємо в Казахстані, де події розгортаються дуже швидко. Це свідчить, що не можна просто підмінити реальний, змінний політичний процес видимістю такого процесу», – попереджає експертка.

Масові протести в Казахстані є спонтанними, не мають єдиного керівництва, однак швидко поширюються, тому що їх спричинила ціла низка реальних проблем, які відчувають громадяни, уточнює казахстанський політолог Дімаш Альжанов.

«Підвищення ціни на газ – це перший тригер, який наклався на масу невирішених проблем. Найбільша – це бідність населення. На тлі інших країн СНД Казахстан є досить багатою країною, але багатство розподіляється серед досить нечисленної групи, яка нині при владі. Всі ці 30 років не було доступу ні до якісної освіти, ні до медицини, особливо в казахської частини населення», – пояснює політолог особливості соціальних проблем, які призвели до вибуху.

Казахстанські протести: шок для Кремля чи привід для вторгнення?

Росія зосередилася на збереженні та розширенні свого впливу на своїх західних сусідів і при цьому проґавила процеси, які відбуваються біля її південних кордонів, констатує Олеся Яхно.

В Казахстані політичний вплив Росії врівноважується впливом Китаю. А ще до нього досить небайдужа Туреччина
Олеся Яхно

«Росія намагається впливати на всі країни пострадянського простору. Але Казахстан піддається впливу значно менше, ніж та ж Білорусь. В Казахстані політичний вплив Росії врівноважується потужним економічним впливом Китаю. А ще до нього досить небайдужа Туреччина, – пояснює експертка. – З іншого боку, найдовший кордон Росія має з Казахстаном. І поки вона висуває вимоги щодо нерозширення НАТО, які стосуються й інших країн (Україна, Фінляндія), на її кордонах відбуваються процеси, ніяк не пов'язані з Заходом».

На думку Олесі Яхно, для Росії процеси в Казахстані створюють значно більше ризиків, ніж можливостей.

Масовість протестів у Казахстані та їхні категоричні політичні вимоги стали несподіванкою для Кремля – такою самою, як і для казахстанського керівництва, вважає Ігор Семиволос.

«Кремль точно був захоплений зненацька цією ситуацією, як, власне, і казахстанська влада. Вони точно не розраховували на те, що протести проти підвищення цін на скраплений газ можуть призвести до ефекту доміно. Вони дуже спантеличені», – уточнює експерт. В цьому контексті він згадує і дуже стримані заяви Кремля про події в сусідній державі, й невпевненість у своїх силах казахстанської влади, через що вона, зокрема, втратила контроль над адміністративними будівлями в місті Алмати.

«Але росіяни будуть уважно відстежувати події та ухвалювати рішення ad hoc (виходячи із ситуації, що склалася), – прогнозує експерт. – Зараз вони говорять про те, що це внутрішня справа Казахстану, до якої вони непричетні. Але я впевнений, що в Кремлі стежать і працюють, готуючи заходи на випадок, якщо ситуація вийде з-під контролю».

Якими можуть бути ці заходи? Частина спостерігачів – як в Казахстані, так і за його межами – не виключають, що нестабільність в Казахстані може спонукати Росію до гібридної агресії проти нього.

Про це говорить, зокрема, опозиційний казахстанський політик Ермек Наримбай, який зазнав кримінального переслідування на Батьківщині та який нині має притулок в Україні.

Ми не повинні допустити окупації північного Казахстану
Ермек Наримбай

«Якщо все це триватиме стихійно, неконтрольовано ні для народу, ні для влади, цим може скористатися Росія. Тому ми – за негайний початок діалогу (влади і протестувальників). І ми не повинні допустити ексцесів, які були в Україні, йдеться про анексію Криму і (війну) на Донбасі. Ми не повинні допустити окупації північного Казахстану – північним сусідом, Кремлем і Путіним», – заявив Наримбай в коментарі телеканалу «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки».

Казахстанський опозиціонер не виключає, що це може стати виходом для імперських амбіцій президента Росії Володимира Путіна.

«З Україною він зайшов у глухий кут. І його агресивну енергію треба кудись дівати. Путін може перекинути її на північний Казахстан. Не тільки прямим військовим втручанням, а й за допомогою гібридної участі у внутрішньоказахстанських процесах», – попереджає Ермек Наримбай.

З тим, що такі оцінки заслуговують на увагу, погоджується і Олеся Яхно.

Російський політолог Дмитро Орєшкін, між тим, вважає, що в Росії робитимуть з казахстанських подій висновки «для внутрішнього використання»: більше дбатимуть про «закручування гайок» та «безальтернативність влади», щоб події в містах Казахстану не могли колись повторитися у Москві.

Президент Казахстану просить допомоги в ОДКБ

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв в ніч на 6 грудня вже звернувся до ОДКБ по допомогу. За словами Токаєва, сили Міністерства оборони країни ведуть бої з «терористичними бандами», які нібито «пройшли підготовку за кордоном».

«У зв’язку з цим, покладаючись на договір про колективну безпеку, я сьогодні звернувся до глав держав ОДКБ – надати допомогу Казахстану у подоланні цієї терористичної загрози», – заявив президент.

Він не уточнив, якої саме допомоги попросив у країн ОДКБ.

Організація договору колективної безпеки – це військовий альянс, до якого, окрім Казахстану, входять Росія, Білорусь, Вірменія, Киргизстан та Таджикистан.

Росія на звернення ще не відреагувала. За кілька годин до нього Кремль назвав протести в Казахстані «внутрішніми проблемами».

«Ми переконані, що наші казахстанські друзі можуть самостійно вирішити свої внутрішні проблеми», – заявив речник президента Росії Дмитро Пєсков.

Ця заява свідчить, що президент країни зробив вибір на користь лояльності Кремлю, вважає політолог Євген Магда.

«Токаєв розміняв «катапультування» Назарбаєва на демонстративну лояльність Кремлю», – зауважив аналітик.

Він згадує ще кілька чинників. Зокрема, те, що скраплений газ, через ціну на який почалися протести, постачає Росія, яка виготовляє його з казахстанської сировини.

Ігор Семоволос, зі свого боку, вважає показовими події навколо аеропорту «Алмати», який, за повідомленнями медіа та місцевої влади, захопили протестувальники, загальною кількістю близько 45 осіб. А через кілька годин спецназ звільнив його.

«Захоплений аеропорт «Алмати». З такою легкістю армія і поліція здає стратегічні позиції, що виникають підозри у спланованих діях. Створити максимальне відчуття загрози та непевності... Виходить, що в аеропорту діяли не протестувальники, а спецура під виглядом протестувальників для створення «казус беллі», – пише експерт.

Згодом стало відомо, що Організація договору про колективну безпеку (ОДКБ) надішле військових до Казахстану на запит президента країни Касим-Жомарта Токаєва. Про це у фейсбуці вночі 6 січня заявив премʼєр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, який очолює Раду колективної безпеки організації.

За словами Пашиняна, Рада колективної безпеки ОДКБ ухвалила рішення надіслати миротворчі сили до Казахстану «на обмежений за часом період з метою стабілізації та нормалізації обстановки у цій країні».

Склад і чисельність миротворчої місії ще не розкривалися.

Що зміниться для регіону

Росія буде змушена частково переключити увагу з подій біля своїх західних кордонів на Центральноазійський регіон, попереджає Олеся Яхно.

Росія недооцінює гібридність сучасного світу. Думає, що лише вона одна спритна в гібридних ситуаціях
Олеся Яхно

«Росія недооцінює гібридність сучасного світу як таку. Думає, що лише вона одна спритна в гібридних ситуаціях і може шантажувати Захід міграційними чи газовими темами, війною та нереалістичними вимогами. І що решта світу діятиме за класичними правилами, як у 20-му столітті. Росія розхитує ці правила і забуває, що це може бити бумерангом по ній самій. ... І тепер, наприклад, вона отримала випробування для ОДКБ через безпекову ситуацію в Центральній Азії», – говорить експертка, згадуючи і нестабільність в Казахстані, й нещодавнє захоплення влади в Афганістані рухом «Талібан», яке в Кремлі помилково називали проблемою передовсім для США.

Нестабільність у Казахстані загрожує ключовим проєктам Європейського союзу в регіоні, а Росії дає формальний привід звинуватити Захід в сприянні «кольоровим революціям», попереджає Марі Дюмулен.

Казахстан є ключовим партнером для центральноазійської стратегії ЄС
Марі Дюмулен

«Європа повинна уважно стежити за цими подіями, оскільки Казахстан є ключовим партнером для її центральноазійської стратегії. Нестабільність у Казахстані матиме величезний вплив на регіональну обстановку. Ці події, ймовірно, вплинуть на майбутні американсько-російські переговори, оскільки деякі російські ЗМІ вже зображують (казахстанські) протести як «кольорову революцію», підготовлену Заходом», – наголошує експертка Європейської ради з міжнародних відносин.

Ці ризики зростатимуть через те, що ядро протестувальників, молодь – вважає насильство дієвим інструментом, попереджає вона.

Говорить про цей ризик і політолог Дімаш Альжанов.

Протести перейшли у стадію насильства після того, як влада вдалася до репресій
Дімаш Альжанов

«Проблема в тому, що процес рушив у бік насильства. Суспільству вчасно не запропонували почати діалог. Попервах протести були мирними, але влада не шукала з ними компромісу. І вони перейшли у стадію насильства після того, як влада вдалася до репресій», – пояснює експерт в ефірі телеканалу «Настоящее время».

Чи перекинуться протестні настрої на сусідні країни Центральної Азії? Частина експертів вважають цей сценарій малоймовірним. Так, у сусідньому Киргизстані, в якому раніше траплялися потужні антивладні протести, торік відбулися вибори президента і парламенту, і нова влада ще має достатній кредит довіри, уточнює політолог з Киргизстану Аіда Алимбаєва.

«Представники влади Киргизстану, а також Узбекистану і Таджикистану сприймають ситуацію в Казахстані серйозно. Але, я гадаю, вона не матиме ефекту доміно (для цих країн)», – прогнозує експертка в ефірі телеканалу «Настоящее время».

Вона згадує про суттєві відмінності між країнами регіону: так, в Узбекистані, за її словами, немає традиції масових протестів.

Водночас і вона, й інші експерти визнають, що тривала політична криза в Казахстані матиме негативний економічний ефект для всіх країн у регіоні: зокрема, через проблеми із зовнішньою торгівлею і транзитом.

Спочатку режим надзвичайного стану був запроваджений в Алмати та Мангістауській області, де 2 січня почалися протести після стрибка цін на скраплений газ. Пізніше влада поширила режим НС на столицю та всі інші регіони країни.

5 січня протестувальники захопили будівлю міської влади (акімату) в Алмати.

Пізніше того ж дня стало відомо про захоплення групою людей аеропорту «Алмати». У комендатурі заявили про «напад на Казахстан» та «акт агресії, спробу підриву цілісності держави».

На тлі протестів президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв прийняв відставку уряду, повідомляє офіційний сайт глави держави. Тимчасово виконувати обовʼязки премʼєр-міністра буде Аліхан Смаїлов, перший заступник голови уряду.

Члени уряду продовжать виконання своїх обовʼязків до затвердження нового складу уряду.

Перед оголошенням про відставку уряду президент Токаєв запровадив надзвичайний стан і оголосив комендантську годину в Алмати (це колишня столиця і найбільше місто Казахстану) та Мангістауській області, де розпочалися протести.

Пізніше перший президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв пішов із посади голови Ради безпеки Казахстану. Цей орган очолив чинний президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

За словами Токаєва, вжитих на тлі масових протестів заходів недостатньо. Президент вважає, що за заворушеннями стоять «фінансово мотивовані змовники», які мають «ретельно продуманий план».

«Тому я як глава держави і відсьогодні голова Ради безпеки маю намір діяти максимально жорстко», – сказав Токаєв.

Він спростував повідомлення про свою втечу і запевнив, що незабаром виступить «з новими пропозиціями щодо політичної трансформації Казахстану».

Назарбаєв очолив Раду безпеки у 2019 році, залишивши посаду президента, яку він обіймав незмінно з часу проголошення Казахстаном незалежності.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG