Доступність посилання

ТОП новини

У Британії розпочалася рекламна кампанія до травневого референдуму


Лондон – У Великій Британії розпочалася рекламна кампанія для поширення серед виборців знань про загальнонаціональний референдум, що має визначити, за якою системою у майбутньому у цій країні відбуватимуться парламентські вибори.

До кожного із майже 28 мільйонів британських помешкань буде надіслано інформаційні брошури центральної виборчої комісії, у яких подано вичерпні подробиці про референдум й особливості чинної мажоритарної системи парламентських виборів та нової системи так званого «альтернативного голосу», яка з нею конкуруватиме.

Водночас розпочалася рекламна кампанія на телебаченні, радіо та в газетах, яка інформує людей про «дуже важливу подію», яка відбуватиметься 5 травня у день виборів до автономних парламентів у Шотландії, Вельсі та Північній Ірландії, а також муніципальних виборів у Англії.

Референдум щодо виборчої системи на парламентських виборах стане першим із 1975 року. Зміна системи є прагненням третьої завбільшки партії країни – Ліберально-демократичної. Референдум щодо цього був її умовою входження до нинішнього коаліційного уряду з Консервативною партією. Ліберали найбільше потерпають від мажоритарної системи через те, що їхні виборці рівномірно розкидані по всій країні, тоді як виборці конкурентів – консерваторів і лейбористів – більш компактно зосереджені у певних регіонах Великої Британії.

Чи проголосують виборці за систему «альтернативного голосу»?

Нині депутати нижньої Палати громад британського парламенту обираються в округах, і мандат одержує кандидат, що має просту більшість голосів виборців порівняно з конкурентами.

«За нинішньої системи, відомої як «перший одержує все», кандидат із простою більшістю голосів перемагає, – пояснює політичний оглядач Адам Флемінґ. – Але система «альтернативного голосу» функціонує інакше. Спершу виборці розставляють стільки кандидатів, скільки хочуть, за порядком своїх преференцій, даючи їм порядкові номери. Щоб виграти вибори, треба одержати мінімум половину голосів. Якщо це не відбувається відразу, кандидат, що має найменшу підтримку, вибуває, а голоси виборців, які його підтримали, передаються іншим кандидатам на підставі їхньої другої преференції».

Так триватиме, поки хтось із кандидатів не набере понад 50 відсотків голосів.

Тож 5 травня виборці зможуть проголосувати «так» або «ні» щодо того, чи змінити чинну систему на систему «альтернативного голосу».

Інформація у брошурі, яку укладено за допомогою вчених, що спеціалізуються на простому і доступному для кожного викладенні матеріалу, включає опис двох виборчих систем, питання, що буде подане у бюлетені, та подробиці щодо самого процесу голосування.

Центральна виборча комісія витратить на рекламну кампанію майже 10 мільйонів доларів. Комісія визнає, що країна є недостатньо поінформована про вибір, який перед нею стоїть. Вона планує також випустити мультиплікаційне відео, в якому персонаж на ймення Віктор пояснюватиме дві виборчі системи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG