Доступність посилання

ТОП новини

У Британії проведуть референдум щодо виборчої реформи


Британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон (ліворуч) та віце-прем’єр Нік Клеґґ, 12 травня 2010 року
Британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон (ліворуч) та віце-прем’єр Нік Клеґґ, 12 травня 2010 року

Лондон – Британський уряд запланував на 5 травня 2011 року референдум щодо зміни системи проведення парламентських виборів. Виборці повинні будуть визначитися, чи країна перейде на нову систему так званого «альтернативного голосу», чи залишиться чинна мажоритарна система. Про це мовилося у заяві, зробленій у Палаті громад парламенту заступником прем’єр-міністра Ніком Клеґґом.

Віце-прем’єр британського уряду Нік Клеґґ оголосив широкомасштабну політичну реформу, яка почнеться з референдуму щодо виборчої системи. Очікується, що референдум стане випробуванням на міцність чинної урядової коаліції Консервативної та Ліберально-демократичної партій.

Нік Клеґґ, який є лідером ліберальних-демократів – молодшого коаліційного партнера, відповідає в уряді за політичні реформи. Він заявив у Палаті громад про дату референдуму щодо зміни виборчої системи – 5 травня 2011 року, яка співпадає з датою чергових виборів до автономних парламентів Шотландії, Вельсу та Північної Ірландії. Він також оголосив про плани скорочення числа депутатів Палати громад до 600 із нинішніх 650, зміни правил щодо розпуску парламенту і встановлення фіксованого п’ятирічного терміну його діяльності замість чинної системи, за якої прем’єр-міністр має виключне повноваження визначати дату виборів. Крім того, на парламентських виборах пропонується змінити розміри округів так, щоб у них було приблизно однакове число виборців. Нині округи є дуже нерівними за розміром.

«Разом ці пропозиції виправлять глибоку несправедливість у тому, як у нашій країні відбуваються вибори, – зазначив Нік Клеґґ. – За чинної системи у деяких частинах країни голоси важать більше, ніж в інших. Мільйони людей відчувають, що їхні голоси зовсім нічого не значать. Вибори виграють, або програють, залежно від результатів у незначній меншості округів. Якщо ми зробимо розміри округів однаковими, то забезпечимо однакову вагу голосів виборців, незалежно від того, де вони живуть».

Навколо пропонованих законів точитиметься боротьба

Але навколо пропонованих законопроектів, очевидно, розгорнеться важка боротьба у парламенті – адже деякі із заходів мали б величезний вплив на політику. Референдум щодо нової виборчої системи, крім того, поставить у складне становище уряд, адже ліберальні-демократи Ніка Клеґґа виступають за зміну системи, а консерватори прем’єр-міністра Дейвіда Камерона – за збереження чинних виборчих умов.

Нинішня мажоритарна система, за якої кандидат, що набирає більшість голосів виборців округу, перемагає, навіть якщо не має підтримки 50 відсотків виборців, є сприятливою для двох найбільших партій країни – Консервативної і Лейбористської, тоді як Ліберально-демократична партія потерпає від неї. Річ у тім, що виборці перших двох партій назагал компактно живуть у певних регіонах країни, тоді як електорат лібералів досить рівномірно розкиданий по всій країні.

Пропонована нова система «альтернативного голосу» є більш сприятливою для партії Клеґґа. Відповідно до неї, виборець розставляє кандидатів у своєму окрузі за своїми вподобаннями на місця з першого до останнього. Якщо хтось із кандидатів набирає 50 відсотків голосів відразу, то він є обраним. Якщо ж ні, то кандидат із найменшою кількістю голосів вибуває, а його голоси перерозподіляються між іншими кандидатами відповідно до другої преференції в кожному виборчому бюлетені. Так триває, поки хтось із кандидатів не набирає 50 відсотків голосів.

Система «альтернативного голосу» – це дещо менше, ніж мрія лібералів про суто пропорційну систему, але партія все-таки розглядає її як поліпшення нинішньої ситуації. Референдум про зміну системи був ціною входження партії Клеґґа до коаліції. За коаліційною домовленістю Консервативна партія буде змушена зобов’язати своїх депутатів підтримати референдум під час голосування у Палаті громад, хоча після нього вони зможуть агітувати проти зміни чинної системи. Фахівці передбачають, що в разі, якщо закон про референдум буде відхилено у парламенті, або результати плебісциту будуть негативними для лібералів, це може призвести до розпаду коаліції і нових парламентських виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG