Доступність посилання

ТОП новини

В Україні зростає виробництво автомобілів


За перші три місяці нинішнього року українські підприємства випустили 23 тисячі авто. Це удвічі більше, ніж за такий же період торік. Найбільший приріст виробництва продемонстрував легковий сегмент вітчизняного автопрому – плюс 130 відсотків. Тим часом на внутрішньому ринку більшість машин становлять іномарки з Європи, Японії, США, Китаю і Росії. Про що свідчить зростання виробництва в українському автопромі? Як його зробити більш конкурентоздатним?

У березні на українських підприємствах зібрали близько 9 тисяч автомобілів (це на 74% більше, ніж у березні 2011 року). Понад половину з них випустив Запорізький автозавод, решту корпорація «Богдан» (її заводи розташовані у Луцьку, Черкасах та Криму), а також завод «Єврокар», що на Закарпатті, поінформував виконавчий директор Асоціації «Укравтопром» Юхим Хазан.

«У нас є автомобілі. Так, вони не нашої конструкторської розробки, але ми їх виробляємо у відповідності до вимог і вони мають країну походження – Україну. Ми експортуємо свої автомобілі за межі України. Є вимоги до країни-походження автомобіля. Якщо виробництво відповідає цим вимогам – це автомобіль українського походження», – розповів Юхим Хазан.

«У нас збирання автомобілів, а не виробництво»

Водночас пожвавлення українського автопрому статистика фіксує, порівняно з минулим роком. У 2010 підприємства України випустили 83 тисячі авто. Експерти не виключають, що цього року галузь сягне показника у 100 тисяч. Хоча у 2008 році в Україні виробили значно більше залізних коней, констатує генеральний директор Української асоціації автомобільних імпортерів та дилерів Олег Назаренко. І взагалі, каже він, варто уточнити – що саме мати на увазі під терміном «Український автопром».

«Звичайно, це не 2008 рік, бо тоді в Україні було вироблено 402 тисячі легкових автомобілів. Якщо ми маємо на увазі під українським автопромом «шароварщину», то її вже нема, – зауважує Олег Назаренко. – Здається, повідомили, що «Славуту» все таки буде повернено на конвеєр. А ЛуАЗи Луцький автомобільний завод зняв з виробництва. Тобто ЛУАЗ уже не повернеться, якщо «Славута» не повернеться, то українських автомобілів, у такому сенсі слова як український автомобіль – їх немає».

При цьому генеральний директор Української асоціації автомобільних імпортерів та дилерів Олег Назаренко не бачить нічого поганого в тому, що практично не випускають машин, розроблених в Україні. Те, що в Україні випускають європейські, корейські, китайські тощо авто означає, що ці машини є українськими.

«Зараз пішла тенденція, що невеликі заводи не виживають. Навіть такі заводи, як «Вольво» не можуть вижити. Їх приєднують до себе великі корпорації. Адже, щоб робити сучасний автомобіль, потрібно інвестувати кожного року мільярди доларів тільки на розробку моделей. Тобто Україна цього не потягне з її ринком. І правильна технологія пішла. У нас збирання автомобілів, а не виробництво українських. Це і є український автопром з того, що й говорить статистика. В нас китайські та корейці автомобілі, які на дорогах – всі зібрані в Україні. «Хюндай» – на Луцькому і Черкаському автомобільних заводах. «КІА» збираються на Запорізькому автомобільному заводі», – пояснив Олег Назаренко.

Нема гарантії, що пожвавлення триватиме

Полтавчанин Сергій Іванович за кермом уже понад три десятки років. Їздив і на «Запорожці», і на «Жигулях». Але зараз тільки на іномарці. «Мене особисто автомобілі зібрані в Україні не привалюють. Це машина не для людини, а для того, кому тяжко нести, але викинути шкода. Та й в ремонті різниця. Вітчизняні ламаються частіше. Хоч ремонт і дешевший, але дуже часто доводиться ремонтувати. А на іномарку сів і знаєш, що будеш їхати без проблем. Машини, зібрані за кордоном – більш надійні, більш витривалі й з більшим пробігом по території України», – сказав чоловік.

Автовиробництво зростає в Україні порівняно з кризовими часами, констатують експерти. А у 2008 та попередніх роках в Україні випускали у кілька разів більше машин, ніж зараз. Хоча навіть це поступове відновлення позицій галузі є доброю ознакою, зауважує головний редактор автомобільного тижневика «Автоцентр» Сергій Матусяк.

«Звичайно, варто радіти. Однак потрібно брати до уваги те, що минулого року виробництва майже не було. Тобто якщо порівняти це виробництво з виробництвом 2008 року, то все таки зараз виробляють набагато менше, ніж тоді. Добре, що є така тенденція. Звичайно, й ринок росте. І я знаю, що вже у березні продали 18 тисяч автомобілів. В місяць це дуже багато. Це набагато більше, ніж в будь-якому місяці минулого та позаминулого років. Це вже наближається до рівня 2007-2008 років», – зазначає Сергій Матусяк.

2007 року чотири з п’яти машин, проданих на українському ринку, були куплені в кредит. Зараз придбати таким чином авто важче. Це впливає на попит на авто. Навіть на вироблені в Україні, хоча вони переважно коштують дешевше.

І взагалі немає гарантії, що пожвавлення на українському авторинку триватиме і надалі, зауважує головний редактор автомобільного тижневика «Автоцентр» Сергій Матусяк.

«В зв’язку з новими нормами Податкового кодексу дуже багато підприємців, які хотіли обновити свій парк, зараз відчувають труднощі. Тому, можливо, поки що відмовляться від покупки нових автомобілів. Ще потрібно квітень-травень подивитись, наскільки буде рости цей ринок. І тоді вже можна буде робити прогнози, чи відновиться у нас і виробництво, і споживання автомобілів», – додав експерт.

«Треба, щоб держава підтримала…»

Водночас конкуренцію з імпортними авто було чотири роки тому здійснювати легше. Автовиробники тоді отримували захист від держави, здебільшого у вигляді мит на ввезення іномарок. Потім мита зменшилися. І особливого удару завдала світова фінансова криза.

Теперішнє пожвавлення автопрому варто підкріпити державною підтримкою, переконаний виконавчий директор Асоціації «Укравтопром» Юхим Хазан. «Коли була криза, то західні виробники (Німеччина, США особливо) вони підтримували своє автомобільне виробництво і розвиток автомобільного ринку. Нам, вперше чергу, треба, щоб держава підтримала навіть не автомобільне виробництво, а розвиток автомобільного ринку. Щоб вона якимось чином стимулювала збільшення обсягів продажу автомобілів. Далі ми вже будемо тут розбиратися», – наголосив він.

Фахівці також зауважують, що для розвитку українського автропрому треба надати умови для пільгового кредитування підприємств галузі. Поки що отримують кредити на загальних підставах. Плюс тягар місцевих податків і зборів. Він є вищим, ніж у сусідніх державах (наприклад, у Румунії).

На тлі пожвавлення українського автопрому зростає імпорт машин із-за кордону. Торік їх завезли на 20% більше, порівняно з числом машин, виготовлених на українських підприємствах.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG