Доступність посилання

ТОП новини

Загроза єдиному в Криму українському храму


Загроза єдиному в Криму українському храму

Симферополь, 13 квітня 2001 - Напередодні Великодня парафіяни симферопольського кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира і княгині Ольги УПЦ Київського Патріархату постали перед загрозою відзначати це найбільше християнське свято на вулиці. Фонд майна АРК зажадав, аби Кримська Єпархія Київського Патріархату звільнила приміщення храму.

– Не провокувати міжконфесійного розбрату в Криму – закликали кримську владу парафіяни і священики симферопольського кафедрального собору святих князя Володимира і княгині Ольги УПЦ Київського Патріархату у заяві, оприлюдненій в Симферополі у страсну п’ятницю. 350 осіб підписалися під вимогою до влади не відбирати у віруючих цей храм.

Незадовго до Великодня Фонд майна АРК зажадав, аби Кримська єпархія УПЦ Київського Патріархату звільнила приміщення собору. Представники Фонду стверджують, що приміщення храму використовується не за призначенням. Зараз у будівлі колишнього військового клубу розташовано два храми: верхній – князя Володимира і княгині Ольги та нижній – святого Миколая. Після кількох звернень віруючих до кримської влади, Фонд майна АРК милостиво погодився залишити єпархії нижній храм, розрахований максимум на 20 осіб. Все ж інше чиновники збираються відібрати.

Єпископ Кримський і Симферопольський Климент каже, що Великдень кримські українці зустрічають і в радості, і в тривозі. У тривозі, бо попри обіцянки керівників уряду автономії, питання про передачу будівлі храму у довготривалу оренду, або ж у власність єпархії – досі не вирішено, а представники Фонду уже проводять опис усіх приміщень.

Тим часом автори цитованого раніше звернення заявили, що всіма доступними способами боронитимуть свою церкву. Як повідомила сьогодні газета “Кримська світлиця”, існує інформація, що парафіяни симферопольського кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира і княгині Ольги УПЦ Київського Патріархату готують акції протесту, як тільки закінчаться Великодні свята.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG