Доступність посилання

ТОП новини

Колишнiй президент Югославiї Слободан Мiлошевич вiдмовився прийняти звинувачувальний акт Мiжнародного трибуналу з воєнних злочинiв


Колишнiй президент Югославiї Слободан Мiлошевич вiдмовився прийняти звинувачувальний акт Мiжнародного трибуналу з воєнних злочинiв. Вiн заявив, що не визнає Трибунал. Тим часом у Бєлградi оприлюднено новi подробицi про злочини над албанцями у Косовi

Бєлград, 4 травня 2001 – Усi у Сербiї знали про масовi злочини над албанським мирним населенням у Косовi. Про них розповiдали вiйськовослужбовцi й полiцейськi, косовськi серби та малочисленнi албанцi, насамперед правоохоронцi, якi вiдважувалися приїжджати до Сербiї. Все-ж, офiцiйнi органи спростовували такi повiдомлення, а засоби масової iнформацiї їх замовчували. Лише останнiм часом преса дає слово тим, хто вважає за необхiдне оприлюднити данi про злочини та злочинцiв. Якщо не буде покарано винуватцiв, кажуть вони, вiдповiдальнiсть нестиме увесь сербський народ.

Цими днями оприлюднено подробицi про один iз жахливих злочинiв. На початку травня 1999 року рибалки неподалiк мiстечка Кладово виявили у Дунаї якийсь дивний об’єкт. Про це повiдомлено мiсцеву полiцiю. За допомогою водолазiв встановлено, що йдеться про вантажiвку-рефрижератор, власником якої було одне пiдприємство з мiста Печ, що у Косовi. В нiй знаходилося щонайменше 50 мертвих тiл жiнок, дiтей та лiтнiх людей. Окремi з них були голi. На пiдставi вбрання не було важко встановити, що йдеться про особи албанської нацiональностi.

Однак, жодного розслiдування не було. З Бєлграда термiново прибув пiдроздiл полiцiї, який оточив мiсцевiсть. Слiдчим суддям та прокурору сказано, що йдеться про державну таємницю й наказано мовчати. Мертвi тiла перенесено до iншої вантажiвки, яку, за словами очевидцiв, замiновано на недалекому полiцейському полiгонi. Невiдомi тим часом кiлька разiв погрожували редактору мiсцевої газети, який збирав подробицi про цей випадок. Все-таки, правду не було можна сховати. Розслiдування розпочнеться два роки пiсля злочину.

Газета Данас з цього приводу ставить запитання: скiльки таких вантажiвок в час косовської вiйни їздило сербськими шляхами та хто дав наказ кидати мертвих албанцiв в рiки й шахти. Начальник Генштабу Збройних сил Небойша Павкович вiдмовився коментувати цю подiю. Вiн коротко сказав, що злочини у Косовi чинили не вiйськовослужбовцi, а добровольцi та парамiлiтарнi угрупування. Генерал, який командував сербськими силами у Косовi, не пояснив кому були пiдпорядкованi ескадрони смертi. Полiцiя поки-що мовчить, а громадскiсть вимагає пояснення державної таємницi яку Дунай, як пише одна газета, вiдмовився заховати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG