Доступність посилання

ТОП новини

Македонія


Македонія

Прага, 4 травня 2001 - У Македонії знову панує неспокій. Після вчорашнього вбивства двох солдатів македонські війська розпочали наступ на позиції албанських бойовиків у гірських районах країни, що прилягають до краю Косово. Вашінгтон осудив дії албанських екстремістів і пообіцяв надати Македонії допомогу в боротьбі з ними.

Відновлення воєнної конфронтації викликав поновний напад албанських бойовиків на македонський патруль у районі міста Куманово на заході країни і вбивство двох солдатів. Минулої суботи під час аналогічного нападу загинуло вісім македонських військовослужбовців. Відразу ж після вчорашнього інциденту урядові війська за підтримкою артилерії і гелікоптерів розпочали наступ на позиції албанських екстремістів, які закріпилися приблизно у десяти гірських селах уздовж кордону із краєм Косово, де переважає албанське етнічне населення.

У п’ятницю воєнну операцію проти абланських бойовиків у районі міста Куманова продовжено. Армія й поліція евакуювали населення одинадцяти сіл, проте, як повідомляють журналісти, албанські екстремісти тримають дві тисячі селян у ролі живих щитів під час артилерійських і повітряних обстрілів. В інтерв’ю американській телемережі Сі-еН-еН президент Македонії Трайковський, гостро осудивши терор з боку албанських екстремістів і їхні безоглядні методи, заявив, що вони не дбають про життя невинних мирних жителів. Тим часом Сполучені Штати закликали македонських керівників докласти зусиль, щоб уникнути жертв серед мирного населення. Проте представник держдепартаменту Річард Баучер, осудивши терористичні методи албанських сепаратистів, висловив підтримку відплатних акцій македонського уряду і закликав вжити відповідних заходів для відновлення законності і порядку. Генеральний секретар НАТО Робертсон назвав убивство македоських військовослужбовців підступною атакою, яка збільшує напруження і ставить під ризик мир у країні, що є успішним прикладом демократії на Балканах.

Тим часом у п’ятницю лідери албанських екстремістів звернулися до президента Македонії Трайковського із заявою, в якій пропонують припинити вогонь і розпочати переговори, щоб уникнути, як мовиться у зверненні, дальшого кровопролиття і, можливо, громадянської війни. Македонський уряд відкинув цей заклик, назвавши албанських бойовиків терористами, які намагаються створити на македонській території ще одну албанську етнічну державу. Уряд у Скоп’є відкинув також вимоги албанських лідерів переписати конституцію країни і конкретно зазначити в ній рівність македонської і албанської етнічних громад. Македонський уряд вважає, що такий крок де факто допровадить до розколу Македонії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG