Доступність посилання

ТОП новини

Візит Папи Римського: "Я прийшов, щоб поклонитися святиням вашої історії і разом з вами просити у Бога заступництва для вашого майбутнього"


Візит Папи Римського: "Я прийшов, щоб поклонитися святиням вашої історії і разом з вами просити у Бога заступництва для вашого майбутнього"

Київ, 25 червня 2001 - Збулася мрія мільйонів українців - Папа Іван Павло Другий ступив на українську землю. Папа Римський, який, незважаючи навіть на спроби посягань на його життя та безліч інших перепон, з честю виконує Божу місію на землі, відвідав тепер і "колиску " християнства на слов'янських землях. Візит глави Держави Ватикан і Святого Отця в одній особі принесе Україні, як передбачається, багато позитивних змін. Попри те, що є сили, які таких змін бояться і намагатимуться не допустити. Як намагалися не допустити приїзду папи в Україну.

Візит папи Римського в Україну вже стає чи не найвизначнішою подією в новітній українській історії з часу проголошення незалежності. Запрошення Папи Івана Павла Другого відвідати Україну стало чи не першим справді вагомим і осмисленим кроком на користь європейського вибору. Адже прагнення до цивілізованого світу - це не тільки питання розвитку економіки і адекватності законодавства. Це передусім потреба в духовному єднанні, почутті толерантності, вмінні поважати переконання, ідеали, віру іншого, собі подібного. Зрештою, європейський вибір -це і володіння мистецтвом компромісу і вміння чути один одного.

Приїзд Папи Івана Павла Другого в Україну стає знаменним ще в одному аспекті. Він зримо показав, між чим і чим має вибирати Україна.

Напередодні візиту Папи, у четвер та п"ятницю минулого тижня Київ побачив "біснуватих бабусь", або ж "в"язані берети", "спецназ РПЦ"- так уже охрестили протестуючих проти візиту Святого Отця. Представники православної церкви Московського патріархату та її Ієрархи розказували, що Папа - то предтеча Антихриста, Сатана, який приїхав розколювати слов'янську єдність, істерички різного віку намагалися плювати на портрети Папи та здирати ці портрети з вуличних вітрин брудними нігтями.

Та суботу і неділю Київ уже побачив справжню велич, помножену на справжню святість.

Візит Папи висвітлив не тільки внутрішньоконфесійну, а й внутрішньополітичну ситуацію в Україні. Цікавий список тих, хто протестував проти приїзду понтифіка: Компартія , Російська православна церква і депутатське об"єднання "Свет с востока". Зазначу, що така екстремістська позиція знаходить підтримку всього у 0,4 % населення, згідно з опитуванням Українського центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова. Підтримали візит, за тим же опитуванням, майже 60%.

Керівництво України зустріло Святого Отця гідно. І це - в умовах шаленого тиску, яким стали не тільки протести вірних Московського патріархату, а й протести і погрози з самої Росії, висловлені як Алєксієм другим, та к багатьма іншими заангажованими особами. А російське телебачення повторювало "на замовлення трудящих" телефільм про "розкольницьку", за його термінологією, роль Папи, греко-католиків, Філарета і навіть зверхника всіх православних Варфоломея, який "посмів" обніматися з Папою.

Зустріч Івана Павла Другого з Президентом України Леонідом Кучмою, з українською елітою - представниками політичних, культурних і ділових кіл, примножила світлих надій і сподівань всім учасникам. Такими ж надіями засвітилися й лиця тих простих людей, які вийшли на вмиті дощем київські тротуари і з тісних "хрущовок" і з просторих помешкань, щоб привітати Святого Отця. Біля трьохсот тисяч киян і паломників взяли участь у богослужінні, проведеному Папою в латинському обряді на стадіоні "Чайка". Проповідь Святий Отець виголосив кількома мовами, молитви теж були прочитані українською, російською, польською, білоруською, англійською мовами.

Іван Павло Другий підготував проповідь, у якій роз"яснював суть народження і місії Іоана -Хрестителя. Символічно, що саме в ці дні Церква та її вірні відзначають День цього святого, і Папа Іван теж у цей день має свої іменини. Святий Отець прибув до України з божими намірами і помислами. "Я прийшов, щоб поклонитися святиням вашої історії і разом з вами просити у Бога заступництва для вашого майбутнього", - сказав він.

"Любимо Тебе", "Україна з Тобою" - так вітали вірні під час першого богослужіння на "Чайці" світового пілігрима, прочанина, як сам про себе сказав Понтифік.

Радість і просвітлення, які скупо, та все ж освітили "колиску християнства" київську землю історичним візитом Папи Івана Павла Другого, можливо, стануть предтечею нових сторінок української історії - світлих і чистих.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG