Доступність посилання

ТОП новини

В Білорусі кажуть про президентський "ескадрон смерті"


В Білорусі кажуть про президентський "ескадрон смерті"

Мінськ, 13 червня 2001 - Сьогодні американське посольство у Мінску оприлюднило заяву речника Держдепартаменту США Річарда Баучера з приводу першої річниці зникнення в Білорусі телеоператора ОРТ Дмитра Завадського.

У Вашінгтоні тепер перебувають два колішні білоруські слідчі Дмитро Петрушкевич та Олег Случек, які звинуватили адмінстрацію президента Аляксандра Лукашенки у створенні "ескадронів смерті", які знищили журналіста Завадського та ще трьох білоруських опозиціонерів.

Речник Баучер заявив, цитую: "Слідчі повторили свої публічні ствердження про те, що за всіма чотирма зникненнями опозицінерів стоїть загін смерті, що його створено режимом Лукашенки".

Прес-секретар Держдепартаменту додав, що "Сполучені Штати серйозно ставляться до цих стверджень і закликають білоруську владу провести ретельне та прозоре розслідування зникнень Завадського, Захаренка, Гончара й Красовського та повідомити про місце їх перебування".

А в Мінську сьогодні один з претендентів на посаду президента, голова Федерації профспілок Уладзімер Ганчарик заявив на прес-конференції, що має документи, які свідчать про причетність деяких службових осіб до зникнення опозиційних політиків.

«Це підтвердження тих фактів, що їх було оприлюднено співробітниками прокуратури. Тому я й звертаюся до президента, що нарешті він має відреагувати на цю інформацію,» - наголосив лідер профспілок та показав журналістам копію рапорту начальника кримінальної міліції МВС Білорусі Миколи Лапаціка міністрові внтурішніх справ Уладзіміру Навумову. Цей рапорт в листопаді минулого року згадував конкрентні прізвища тих, хто наказав фізично знищити екс-міністра внтурішніх справ Юрія Захаренка й потім Віктора Гончара та Анатолія Красовського, а також тих, хто виконав цей наказ. В почтаку цього тижня джерело в адміністрації президента Білорусі повідомило, що "ескдрон смерті" було створено на підставі указу Аляксандра Лукашенки № 19 від 12 січня 1998 року, яким було затверджено спеціальній Регламент.

Ці указ і регламент є секретними, їх ніколи ніде не було оприлюднено. Проте Мінський міський суд та Прокуратура Білорусі визнали указ № 19 "нормативним актом".

Джерело у президентській адмінстрації каже, що небажання публікувати цей Регламент викликано саме тим, що в документі йдеться про спеціальний загін, який мав необмежені права, навіть на ізоляцію політичних опонентів Аляксандра Лукашенки.

На моє прохання спростувати чи підтвердити інформацію, що в секретному указі є згадка про спецзагін, міністр внутрішніх справ Білорусі Уладзімір Навумов відповів так:

"Я могу это опровергнуть. Я такого указа никогда не видел. И я думаю, что такого указа не существует".

Коли ж міністрові Навумову показали фрагмент цього указу, що його надіслав керівник прес-служби Аляксандра Лукашенки Дмитро Жук, то глава МВС Білорусі заявив, що з цим указом не знайомий.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG