Доступність посилання

ТОП новини

В Ізраїлі триває дискусія – вважати митрополита Андрія Шептицького Праведником народів світу чи колаборантом гітлерівців


В Ізраїлі триває дискусія – вважати митрополита Андрія Шептицького Праведником народів світу чи колаборантом гітлерівців

Єрусалим, 18 липня 2001 – В Ізраїлі лунають голоси ЗА і ПРОТИ надання митрополиту Андрію Шептицькому титулу Праведника народів світу. В ізраїльській газеті «Вєсті» з’явився лист мера Львова пана Куйбіди до директора меморіального Інституту «Яд вашем» в Єрусалимі. У своєму листі мер Львова пише, що сто років тому блаженної пам’яти Андрій Шептицький став митрополитом української греко-католицької церкви. З цієї нагоди 2001 рік оголошено в Україні Роком Андрія Шептицького.

«На наш погляд,- веде далі мер Львова, знаком належної пошани до митрополита за межами України було б визнання його в Ізраїлі Праведником народів світу». «Митрополит Андрій Шептицький був не тільки гарячим прихильником відновлення єврейської державности, але й зробив немало для врятування сотень і сотень євреїв у роки катастрофи. Ми щиро сподіваємось,- закінчує свого листа пан Куйбіда,- що в Році Андрія Шептицького його ім’я поповнить почесний список великих та справедливих людей ХХ століття».

Оприлюднюючи цей лист у розділі «За і проти», газета «Вєсті» публікує також статтю Юрія Ляховицького, колишнього харків’янина, а нині мешканця ізраїльського міста Бат’ям. Він категорично заперечує роль митрополита Шептицького у рятуванні євреїв, називаючи це міфом. Пан Ляховицький вважає митрополита Шептицького «поплічником гітлерівців». На цю статтю відгукнувся під заголовком «Викликаю супротивників на двобій» голова ізраїльського товариства єврейсько-українських зв’язків Яків Сусленський. Він називає статтю Ляховицького «злісним наклепом на велику людину» і вимагає від Інституту «Яд вашем» негайно вирішити справу з наданням митрополиту Шептицькому звання Праведника народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG