Доступність посилання

ТОП новини

Права людини. Події у світі


Права людини. Події у світі

БІЛОРУСЬКИЙ ГЕЛЬСІНСЬКИЙ КОМІТЕТ ВИМАГАЄ ВІД ДІЮЧОГО ПАРЛАМЕНТУ ТА ПРОКУРАТУРИ ПРОВЕСТИ РОЗСЛІДУВАННЯ ЩОДО ПРИЧЕТНОСТІ ОЛЕКСАНДРА ЛУКАШЕНКА ДО ПОЛІТИЧНИХ УБИВСТВ.

Білоруський Гельсинський комітет направив діючому парламенту і Прокуратурі Білорусі звернення, у якому заявляє про необхідність термінового скликати позачергову сесію обох палат парламенту та провести депутатське розслідування стосовно причетності Олександра Лукашенка до політичних убивств.

У зверненні Білоруського Гельсінського комітету мовиться, що документи, оприлюднені в засобах масової інформації, свідчать про те, що викрадення відомих політиків – Юрія Захаренка, Віктора Гончара, підприємця Анатолія Красовського та журналіста Дмитра Завадського були скоєні незаконними державними структурами. І до зникнення цих політично небажаних для влади осіб та незаконного втручання у перебіг слідства і вилучення слідчих документів причетні нинішній прокурор Білорусі В.Шейман, колишній міністр внутрішніх справ, а нині заступник глави Адміністрації президента Ю.Сіваков, діючий міністр внутрішніх справ Наумов та керівник спецпідрозділу МВС Д.Павлюченко. У зверненні правозахисників мовиться і про можливу причетність до цих злочинів президента Олександра Лукашенко.

Білоруський Гельсінський комітет закликає, аби згадані особи Шейман, Сіваков, Наумов і Павлюченко були усунуті з нинішніх посад на період слідства.

Білоруські правозахисники також наголошують на тому, що офіційна влада досі не відреагувала належним чином на оприлюднені у засобах масової інформації викривальні документи.

НИНІШНЯ ВІЙНА У ЧЕЧНІ ЗМУСИЛА 400 ТИСЯЧ ОСІБ ПОКИНУТИ СВОЇ ДОМІВКИ – СТВЕРРДЖУЄ РОСІЙСЬКИЙ МІНІСТР.

24 липня на прес-конференції у Москві міністр у справах Російської Федерації та міґраційної політики Олександр Блохін повідомив, що у зв’язку з війною у Чечні на сьогодні зареєстровано 400 тисяч тимчасово переміщених осіб, які вимушено покинули свої домівки. З них 230 тисяч залишаються на території самої Чечні, 140 тисяч перебувають в Інгушетії, 3,5 тисячі осіб опинилися в Дагестані, 6 тисяч – у Ставропольському краї, а решта розсіяні по інших реґіонах Російської Федерації.

На думку Міністра у справах Федерації та міграційної політики, основна причина, через яку біженці не повертаються додому - небезпека, зруйновані будинки та нестача робочих місць.

А днями президент Інгушетії Руслан Аушев повідомив, що за час попередньої та нинішньої воєн у Чечні, починаючи з 1994 року через Інгушетію пройшли близько 600 тисяч чеченських біженців.

ЗА ДАНИМИ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЦЕНТРУ РУХУ «ФАЛУНЬГУНЬ», ЩО ЗНАХОДИТЬСЯ У НЬЮ-ЙОРКУ, ВІД РУК КИТАЙСЬКОї ПОЛІЦІЇ НА СЬОГОДНІ УЖЕ ЗАГИНУЛО 255 ПОСЛІДОВНИКІВ ЇХНЬОГО РУХУ.

Ці люди здебільшого загинули від тортур у китайських в’язницях та слідчих ізоляторах чи й навіть свідомо були знищені за те, що відмовлялися зректися своїх поглядів.

За повідомленням Правозахисного агентства «ПРІМА», 17 липня суд Нью-Йорка прийняв до розгляду позов послідовника руху «Фалуньгунь» Пен Ляна проти Чжао Чжіфея - директора Управління громадської безпеки провінції Хубей, який приїхав до Сполучених Штатів. Пен Лян звинувачує представника китайської служби безпеки у причетності до убивства свого брата і матері, котрих убила китайська поліція під час кампанії репресій проти «Фалуньгунь».

20 липня минуло два роки відтоді, як комуністична влада Китаю заборонила рух «Фалуньгунь», оголосивши його шкідливою сектою, що становить чи не найбільшу загрозу завоюванням соціалізму у Китаї.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG