Доступність посилання

ТОП новини

8 серпня відбудеться чергова зустріч президента Молдови Владіміра Вороніна та лідера Придністров’я Ігоря Смірнова – Москва спостерігає з великим інтересом


8 серпня відбудеться чергова зустріч президента Молдови Владіміра Вороніна та лідера Придністров’я Ігоря Смірнова – Москва спостерігає з великим інтересом

Москва, 7 серпня 2001 – Зустріч молдовського президента Владіміра Вороніна і придністровського лідера Ігоря Смірнова викликає досить серйозну зацікавленість у російській столиці. Адже цими днями триває знищення російської військової техніки, яка є на території Придністров’я. Москва намагається зблизити свої позиції з позиціями нового молдовського керівництва. Як відомо, між Російською федерацією і Молдовою було досягнуто домовленості про те, що частину військової техніки буде знищено і що практично всі російські військові з часом залишать територію самопроголошеної Придністровської молдавської республіки. Не варто дивуватися, що керівництво цієї республіки не погоджується з такою московською політикою. Адже саме дякуючи підтримці певних сил у Росії Придністровська молдавська республіка існує й досі, і навіть після перемоги на парламентських виборах у Молдові комуністів жорстка позиція офіційного Тарасполя не змінилася. Ба більше, його керівники, які завжди виступали під популістськими, близькими до комуністичних гаслами, тепер виступають з протикомуністичних позицій.

Для Москви є досить важливим, щоб позиції президента Вороніна і придністровського лідера Смірнова були узгоджені. Адже Росії аж ніяк не потрібно загострення ситуації в Придністров’ї й погіршення взаємин російського керівництва з керівництвом цього реґіону. Москва воліла б, щоб Молдова і Придністров’я на цій зустрічі домовилися про те, яким буде статус Придністров’я у складі республіки Молдова. Однак навряд чи сьогодні Росія погодиться з тим, що так звана незалежна Придністровська молдавська республіка існуватиме і далі як фактично незалежна держава. І найголовніше – навряд чи в Москві сьогодні бажають таку державу підтримувати.

Президент Молдови і керівник Придністров’я зустрічаються невдовзі по тому, як у Києві відбулася досить серйозна зустріч на рівні міністрів закордонних справ Росії, України і Молдови щодо врегулювання придністровської кризи. Отож, нинішня зустріч є дуже важливою з огляду на те, як справді розвиватимуться події в реґіоні і чи можуть сьогодні Москва і Київ впливати на розвиток цих подій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG