Доступність посилання

ТОП новини

Кримський урядовець погрожує журналістам


Кримський урядовець погрожує журналістам

Симферополь, 17 серпня 2001 - Голова Асоціації вільних журналістів Криму Ліля Буджурова і шеф-редактор інформаційної програми Держтелерадіокомпанії “Крим” “12 хвилин новин” Олена Рожен звернулися до Головних Управлінь Служби безпеки і Міністерства внутрішніх справ України в Криму з проханням захистити їх “від погроз високої посадової особи, яка наділена владою”, і гарантувати їм “можливість виконувати свої професійні обов'язки в умовах особистої безпеки, не піддаючись надалі ні тиску, ні прихованим погрозам”.

У заяві журналісток на адресу начальників кримських управлінь СБУ і міліції Олександра Свиридонова і Миколи Паламарчука мовиться, що 16 серпня Олена Рожен, як шеф-редактор інформаційної програми «12 хвилин новин», була викликана до кабінету виконувача обов'язки заступника голови Ради міністрів АРК Володимира Тутерова для надання пояснень з приводу сюжету у цій програмі про прес-конференцію заступника міністра внутрішніх справ України Михайла Корнієнка. Сюжет цей вийшов напередодні за авторством Олени Рожен.

Як з'ясувалося, гнів ВолодимираТутерова викликала наступна фраза, цитую: «З приводу сумнівної репутації депутатів Миколи Котляревського і Володимира Тутерова – останній, до речі, призначений виконувачем обов’язки віце-прем'єра – Михайло Корнієнко сказав». Далі йшла пряма цитата заступника міністра МВС. Спростувати цю заяву, якщо пан Тутеров з нею не згодний, Олена Рожен запропонувала в суді. При цьому, як заявила журналістка, вона не вважає висновки про «сумнівність репутації» своїми власними, тому що вона та її колеги мають у своєму розпорядженні текст офіційної заяви Центру громадських зв’язків Головного Управління МВС України в Криму від 24 січня 2000 року, в якому Тутеров у списку з іншими депутатами, названий серед тих, кому, на думку міліції, цитую: «з їхнім минулим не місце в сесійній залі, а місце на лаві підсудних», кінець цитати.

За словами Олени Рожен, Володимир Тутеров у бесіді з нею припустився низки висловлювань, зміст і тон яких змусили журналістку “засумніватися у своїй подальшій безпеці”. У журналістській заяві мовиться, що таких же висловлювань віце-прем’єр припустився і на адресу відомої кримської журналістки Лілі Буджурової, довідавшись про те, що саме вона ставила відповідне запитання генералу Корнієнку і згадавши про її попередні статті у пресі. Олена Рожен наводить одне з цих висловлювань: ”Я закрию їй рота”, - дослівно сказав виконувач обов’язки віце-прем'єра,” – мовиться у заяві на адресу начальників кримських управлінь СБУ та МВС.

Ліля Буджурова та Олена Рожен посилаються на слова начальника Служби безпеки Володимира Радченка, висловлені ним 16 серпня в Криму, про те, що злочинів проти журналістів було б набагато менше, якби ті вчасно зверталися за допомогою до правоохоронців. Журналістки висловили стурбованість “останніми подіями в Криму та Україні” і, “знаючи про те, скільки зусиль правоохоронні органи сьогодні витрачають на розкриття злочинів проти журналістів у нашій країні”, звернулися до кримських правоохоронців з проханням захистити їхні журналістські і громадянські права, оскільки розцінюють заяви віце-прем’єра Тутерова, як загрозу їхній особистій безпеці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG