Доступність посилання

ТОП новини

Союз НАТО розпочав збирати в Македонії зброю албанських повстанців – але оптимізму щодо успіху операції немає


Союз НАТО розпочав збирати в Македонії зброю албанських повстанців – але оптимізму щодо успіху операції немає

Белград, 27 серпня 2001 – У Македонiї розпочалася операцiя НАТО пiд назвою “Необхiднi жнива”, пiд час якої вiйськовослужбовцi Пiвнiчноатлантичного альянсу мають зiбрати зброю, складену албанськими повстанцями.

Замiсть трьох із половиною тисяч у Македонiї буде розташовано п’ять тисяч вiйськовослужбовцiв НАТО –деякi країни збiльшили свої контингенти з причин безпеки учасникiв операцiї. За словами представника альянсу у Скоп’є, протягом 30 днiв має бути зiбрано 3 300 одиниць зброї, у тому числi 2 танки, 2 бронетранспортери, 210 кулеметiв, 130 мiнометiв тощо.

Прем’єр-мiнiстр Македонiї Любчо Ґеорґiєвський цi данi назвав смiховинними. За його словами, в руках албанських повстанцiв є щонайменше 70 тисяч одиниць зброї. Незалежнi оглядачi також уважають, що бойовики мають набагато бiльше зброї, анiж планують здати.

Уряд у Скоп’є в недiлю ввечері звернувся до НАТО з вимогою термiново уможливити повернення пiдроздiлiв македонських Збройних сил в усi райони, захопленi албанськими повстанцями, а також повернення в свої села бiженцiв – власне македонців-слов’ян, яких є вiд сорока до п’ятдесяти тисяч.

Албанські повстанцi в недiлю передали представникам Мiжнародного Червоного хреста чотирьох македонцiв, викрадених два мiсяцi тому. Проте в їхнiх руках є ще приблизно 20 викрадених осiб.

Напередоднi операцiї сталися два iнциденти. У селі Челопек, що неподалiк від Тетова, двоє македонцiв загинули в готелi, пiдiрваному вочевидь повстанцями. За повiдомленням державного телебачення, вибухiвку було прив’язано до тiл загиблих. Iнший вибух стався в недiлю ввечері в районi столиці країни Скоп’є, заселеному албанцями. Жертв не було.

Бiльшiсть оглядачiв у Скоп’є висловлюються скептично щодо успiху натовської операцiї. Вони зазначають, що повстанцi вiддадуть лише незначну частину зброї, тобто їм залишиться достатня кiлькiсть для продовження бойових дiй пiсля виведення з країни сил НАТО.

Зрештою, частина бойовикiв узагалі вiдмовляється здати зброю. Йдеться про так звану Албанську нацiональну армiю – загадкову органiзацiю, яка нiбито не пов’язана нi з полiтичними лiдерами повстанцiв, нi з косовськими албанцями. Косовська преса пише, що Албанську нацiональну армiю, ймовiрно, очолюють представники марксистсько-ленiнської фракцiї з Албанiї та офiцери колишньої албанської полiтичної полiцiї часів соціалізму “Сiґурiмi”.

Нагадаємо, що мирну угоду, укладену ранiше цього мiсяця лiдерами двох слов’янських та двох албанських партiй, парламент Македонiї обговорюватиме в п’ятницю. Македонськомовнi масмедiа у Скоп’є вважають угоду вимушеною та несправедливою, а операцiю НАТО – втручанням у македонськi внутрiшнi справи.

Словом, загальна ситуацiя не дає багато пiдстав для оптимiзму. Натовська операцiя може завершитися так само, як i справжнi жнива в Македонiї: велика частина урожаю пшеницi пропала внаслiдок бойових дiй.
XS
SM
MD
LG