Доступність посилання

ТОП новини

За Аляксандра Лукашенку напередодні президентських виборів агітують депутати Верховної Ради України


За Аляксандра Лукашенку напередодні президентських виборів агітують депутати Верховної Ради України

Мінськ, 3 вересня 2001 - Цієї неділі в Білорусі відбудуться вибори президента, і діючий глава держави Аляксандр Лукашенка вірішив застосувати всіх своїх прихильників, навіть іноземних громадян, що заборонено білоруським Виборчим кодексом.

Стаття 45 Виборчого кодексу Білорусі визначає: "Іноземні громадяни не мають права брати участі в агітації". Проте в Мінську вже агітували на користь діючого президента Аляксандра Лукашенки й лідер російських комуністів Геннадій Зюганов, і віце-спікер Думи Владімір Жиріновський. Окрім росіян, інших іноземців поки що в агітації за Лукашенку не помічали.

Але з білоруських регіонів почали надходити повідомлення про приїзд гостей з України. В Бресті Аляксандра Лукашенку пропагували депутати Верховної Ради України на чолі з Олегом Грачовим. Іноземні парламентарі їздять по всіх районах Брестської області та відкрито кажуть, що в Білорусі є лише один вартий кандидат - Лукашенка - і що всі мешканці України заздрять білорусам.

Як повідомив кореспондент Радіо Свобода в Бресті, ще одна українська делегація, яку було складено з ветеранів, відвідала окремий батальйон міліції й теж агітувала за Аляксандра Лукашенку. А в іншому обласному центрі на кордоні з Україною - Гомелі - перебувала інша делегація з Києва на чолі з депутатом Верховної Ради, комуністом Володимиром Матвеєвим. За його словами, "Білорусь уникла долі своєї південної сусідки, не піддавшися впливу Заходу". На зустріч з українськими парламентаріями в Гомельському обласному виконкомі запросили редакторів всіх районів Гомельщини.

Як повідомили місцеві журналісти, депутати Верховної Ради України скаржилися на життя в своїй державі та хвалили білоруську економіку й систему соціального захисту громадян. "Всі біди нам принесла ринкова економіка", - сказав Володимир Матвеєв та висловив сподівання, що від свого правильного курсу Білорусь не відмовиться й після виборів 9 вересня.

Україньский депутат також порівняв президентів Білорусі та України. "Кучма зараз має більше повноважень, ніж будь-який президент-диктатор".

Я подзвонив секретарю білоруського Центрвиборчкому Миколі Лазавіку та попросив прокоментувати повідомлення про участь українських депутатів у передвиборній агітації у сусідній державі.

Лазавік: До мене така інформація не надходила. Забороняється - не те, що не передбачено, а заборонено участь іноземних громадян у агітації. Для іноземців санкції у нас передбачені дуже м’які - подокоряти та видворити.

Сказав Радіо Свобода секретар Центральної комісії з виборів президента Білорусі Микола Лазавік.

А лідер Білоруського Народного фронту Вінцук Вячорка наголосив, що Центрвиборчком взагалі не звертає увагу на порушення з боку Аляксандра Лукашенки. За нього постійно агітують російські "ліві" й нікого не депортують, а громадянина США Роберта Філдинга видворили лише за те, що він допомагав незалежним профспілкам Білорусі організувати агітаційну кампанію за участь громадян у виборах. Проте Філдинга звинуватили в агітації на користь опозиційного кандидата, голови Федерації профспілок Уладзіміра Ганчарика, та депортували в Польщу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG