Доступність посилання

ТОП новини

Президент Сполучених Штатів Джордж Буш звернувся до Конгресу, американського народу та світу й закликав бути готовими до довготривалої боротьби з тероризмом


Президент Сполучених Штатів Джордж Буш звернувся до Конгресу, американського народу та світу й закликав бути готовими до довготривалої боротьби з тероризмом

Вашинґтон, 21 вересня 2001 - Президент Сполучених Штатів Джордж Буш закликав американців бути готовими до нової, ймовірно, багатолітньої війни із міжнародним тероризмом і водночас закликав країни світу визначитися з ким вони є – з американцями або з міжнародними терористами.

Виступ президента Джорджа Буша у чевтер 20 вересня на Капітолію відбувся за надзвичайних обставин. 9 днів після найжахливіших терактів на американській терориторії за усю історію Сполучених штатів, які вже оцінюється як війну проти усіх цивілізованих країн, президент Буш висловив подяку Конгресові, американському народові, та усім країнам, що стали на підтримку Сполучених Штатів. Президент Буш водночас чітко сказав американцям та усьому світові, що “боротьба із міжнародним тероризмом буде довготривалою” і перестеріг:

“Ми цілеспрямовано підемо по країнам, які надають допомогу або притулок тероризмові. Кожна держава в кожному регіоні повинна тепер прийняти рішення: - Або ви є з нами або ви є з терористами”.

Дані, які зараз мають Сполучені Штати вказують на те, що екстремістське угруповання Аль Каїда, яким керує Усама бен Ладен, стоїть за терактами проти Сполучених Штатів та є пов’язане також із іншими терористичними організаціями – Єгипетський ісламський джігад та Ісламський рух Узбекистану. “Тисячі терористів перебувають у понад 60-ти країнах” заявив Буш і закликав режим Телібану в Афганістані, який дав притулок й надає підтримку Усамі бен Ладену й його терористським угрупованням “видати усіх лідерів Аль Каїди, закрити усі тренувальні табори ісламських екстремістів й надати доступ американським властям для контролю цього процесу”.

“Ці вимоги не підлягають обговореню чи переговорам. Талібан повиненн діяти й мусить діяти швидко” наголосив Буш і додав або “вони віддадуть терористів або вони розділять їхню долю”. При цьому президент Буш щераз нагадав, що Сполучені Штати з пошаною ставляться до афганського народу, адже найбільша гуманітарна допомога сьогодні таки надходить від Америки, проте він недвозначно засудив режим Талібану, який придушує власний народ й дає притулок терористам. Крім того Буш закликав не узагальнювати й не звинувачувати усіх мусульман.

Президент Сполучених Штатів запевнив американців, що міжнародний тероризм так як фашизм нацизм та тоталітаризм опиниться на смітнику історії і вказав на те, що буде надано усі необхідні ресурси для цієї боротьби. Звертаючись до військовослужбовців їх гловнокомандуючий заявив: “Будьте готовими.”

За словами президента Сполучених Штатів боротьба з глобальною терористичною мережою буде не лише довготривалою й вимагатиме багато зусиль а й проводитиметься на всіх рівнях: дипломатичному, фінансовому, у розвідувальній та правоохоронній сферах та також усіма необхідними воєнними засобами. Усі ці зусилля є необхідно координувати на найвищому рівні й у зв’язку з цим створено спеціальний “Офіс безпеки батьківщини”, який прямо підлягає президентові. “Це не є лише американська боротьба це є боротьба цивілізації, це боротьба усіх тих, які вірять у поступ плюралізму, толерантності та свободи”. До цієї боротьби президент Сполучених Штатів Джордж Буш закликав приєднатися усі країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG