Доступність посилання

ТОП новини

Як Україна, на думку російських журналістів, може реагувати на ситуацію після подій в Америці 11-го вересня


Як Україна, на думку російських журналістів, може реагувати на ситуацію після подій в Америці 11-го вересня

Москва, 25 вересня 2001 – У російських засобах масової інформації, правду кажучи, позицію країн Центральної Азії сьогодні аналізують набагато детальніше, ніж реакцію України. Навряд чи цьому варто дивуватися. Адже країни Центральної Азії знаходяться безпосередньо в зоні можливої афганської війни і багато років брали активну участь у реґіональних конфліктах. Україна віддалена від зони конфлікту. Втім, на думку московського інтернет-видання газети «СНГ-Ру» після 11 вересня Україна, як і всі країни світової спільноти, також готується до початку воєнних акцій, які планують Сполучені Штати та їхні союзники. На думку цього видання, Україна також готується до наслідків цих протитерористичних операцій.

Як відомо, 12 вересня, повідомляє газета, український уряд схвалив законопроект про затвердження нової військової доктрини, яка має оборонний характер. Згідно з цим документом, головними зовнішніми загрозами для України є прагнення загарбати її територію, втручатися у внутрішні справи тощо. Серед таких загроз є і міжнародний тероризм. Отож, можливо, найближчим часом в Україні буде змінено законодавство щодо окремих релігійних організацій, які можуть сприяти терористичній діяльності. Так наголошує газета, посилаючись на одного з експертів, ректора Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого Василя Тація. Однак, Тацій також зазначає, що реально подивитися на якусь релігійну течію з огляду на статтю про тероризм навряд чи можливо. Того ж дня, нагадує газета, українська Рада національної безпеки і оборони схвалила заходи, спрямовані на попередження тероризму в Україні й боротьбу з ним. Хоча Євген Марчук – секретар Ради – вважає, що ситуація цілком під контролем і якихось потреб турбуватися з приводу погіршення ситуації просто немає.

Російська газета також нагадує, що за повідомленням постійного представника України при ООН Валерія Кучинського, Україна пропонує зробити 11 вересня Міжнародним Днем боротьби з тероризмом. А 17 вересня Леонід Кучма був у Ялті, де розмовляв з тими, хто зацікавлений у вирішенні кримсько-татарської проблеми. Голова Меджлісу Мустафа Джемільов після важливих висловлювань президента наголосив, що Криму не загрожує поява ісламського тероризму. Це теж, до речі, досить важливий момент у російському аналізі, адже російські засоби масової інформації дуже люблять лякати Україну ісламським фундаменталізмом у Криму і тим, що півострів обов’язково має повторити долю Чечні.

Отже, можна сказати, пише газета «СНГ-Ру», що в Україні поки спокійна ситуація, і можна вважати, що Україна безпосередньо не братиме участь в американській акції, хоча сприятиме їй, якщо до неї звернуться з такими пропозиціями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG