Доступність посилання

ТОП новини

Загострення ситуації у зоні грузино-абхазького конфлікту


Загострення ситуації у зоні грузино-абхазького конфлікту

Прага, 9 жовтня 2001 ― У понеділок в Кодорському міжгір’ї було збито вертоліт ООН, в результаті чого загинуло 5 співробітників Місії ООН зі спостереження в Грузії, три члени українського екіпажу і перекладач.

На борту збитого гелікоптера знаходився заступник Головного військового спостерігача ООН в Абхазії підполковник Торока із Угорщини. З ним були також військові спостерігачі з Німеччини, Франції, Швейцарії і Пакистану. Екіпаж вертольоту складали пілоти Симферопольського авіазагону, які працювали в зоні грузино-абхазького конфлікту вже більше року.

За повідомленням Міністра закордонних справ самопроголошеної Абхазької Республіки Сергія Шамби, вертоліт летів на дуже малій висоті і не помітити розпізнавальні знаки ООН було не можливо.

Військовий радник Генерального секретаря ООН генерал-майор Форд заявив, що гелікоптер, скоріше за все, було збито грузино-чеченськими бойовиками.

Із середини літа цього року ситуація в Кодорському міжгір’ї значно ускладнилася. Там почали накопичуватися добре озброєні бойовики, число яких, за різними повідомленнями, вже перевищує 500 осіб. Більшість із них не є громадянами Грузії. За неперевіреними даними російських засобів масової інформації, йдеться, зокрема, про бойовиків під командуванням чеченського польового командира Руслана Гелаєва.

Нагадаємо, що після грузино-абхазької війни 1992-93 років під юрисдикцією Грузії залишився єдиний абхазький район - Кодорське міжгір’я. Однак, цей район, через його важкодоступність Грузія фактично не контролює.

Минулого тижня велика група бойовиків намагалася захопити абхазьке село Георгієвське Гульріпшського району. Після того, як їх вибили з цього села абхазькі військові, вони розділившись на дрібні групи відійшли в Кодорське міжгір’я. Під час збройного протистояння, за даними агентства «Інтерфакс», загинуло 7 абхаських військовослужбовців і близько 20 цивільних осіб. А учора ввечері, за повідомленням цього ж агенства, озброєний загін бойовиків намагався захопити вже інше абхазьке поселення Наа.

І ось вже сьогодні абхаська і грузинська сторони звинуватили одна одну у тому, що військові вертольоти без розпізнавальних знаків завдали бомбових ударів по їхніх селах. Йдеться про села Гульріпшського і Кодорського районів.

З огляду на це в Абхазії розпочато військову мобілізацію. Тим часом, командир грузинського партизанського загону Давід Шенгелія заявив, що загони спротиву в Абхазії спроможні захопити Сухумі – столицю самопроголошеної Абхазької республіки.

Сьогодні в Тбілісі мало відбутися чергове засідання Координаційної ради з врегулювання грузино-абхазького конфлікту, що діє в рамках Женевського переговорного процесу. Однак це засідання відкладено на пізніший термін через погіршення ситуації в зоні конфлікту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG