Доступність посилання

ТОП новини

В Криму чекають на приплив мігрантів, однак зараз в службу міграції автономії не звернулось жодної людини


В Криму чекають на приплив мігрантів, однак зараз в службу міграції автономії не звернулось жодної людини

Симферополь, 16 жовтня 2001 - Кримський уряд готується до прийому вимушених переселенців із центрально-азіатських держав, які межують із Афганістаном. Однак, як повідомили в урядовому Управлінні з питань міграції, досі жодного звернення мігрантів до відповідних служб не зафіксовано.

За даними Управління з питань міграції при Раді міністрів АРК, зараз в Криму офіційно зареєстровано лише 74 біженця. А з початку антитерористичної кампанії США та їхніх союзників в Афганістані до кримської служби міграції не зверталася жодна людина. Тим не менш, це лише офіційні цифри. За словами голови міграційного Управління Миколи Матвєєва, лише вихідців з арабських країн на півострові мешкає понад 400 осіб. Однак роботу з мігрантами, вірніше їхню реєстрацію у такому статусі ускладнює відсутність механізмів застосування нового закону про біженців в Україні, який практично не діє. Якщо такі механізми не буде вироблено, то Крим ближчим часом може зіштовхнутися із серйозними проблемами. Каже Микола Матвєєв:

– Тут слід відзначити, що та кількість людей, яку ми очікуємо в першу чергу з-поміж раніше депортованих громадян – не підпадатиме під дію цього закону про біженців. Судячи з усього ми матимемо справу з біженцями-афганцями, які вже проникають на узбецьку територію. І значну їх частину незабаром ми побачемо в Україні, - вважає керівник Управління міграції Криму.

Микола Матвєєв каже, що за розрахунками фахівців, до України ближчим часом може прибути до 40 тисяч біженців, з них до Криму – близько 20 тисяч. Очікується, що більшість з них приїде з Узбекистану і Таджикистану – з-поміж раніше депортованих кримських татар, а також слов’янського населення цих центральноазіатських держав:

– Під них необхідно ухвалити якусь нову постанову Ради міністрів Криму і вже за нею працювати з цією категорією громадян. А поки що уряд автономії розробляє цілу низку заходів з прийому потенційних мігрантів. Планується виділення вимушеним переселенцям невеликої грошової допомоги, розміщення їх у гуртожитках, і вже зараз з цією метою в райони надійшла вказівка підшукувати і готувати такі місця. Сьогодні також вирішується неврегульоване поки питання тимчасовової реєстрації майбутніх біженців.

Водночас кримські урядовці готуються також до прийому біженців з Абхазії, де тривають бої. За даними Управління міграції, там продовжує мешкати близько 2 сотень сімей кримських татар. І саме з Абхазії до кримського уряду зараз ідуть телефонні дзвінки з проханнями про допомогу в переселенні до Криму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG