Доступність посилання

ТОП новини

Президент Білорусі призначив свого чиновника президентом Національної академії наук


Президент Білорусі призначив свого чиновника президентом Національної академії наук

Мінськ, 19 жовтня 2001 - Сьогодні білоруський президент Аляксандр Лукашенка зробив кілька кадрових призначень і деякі з них викликали несподівано масове обурення. Новим шефом державного телебачення й радіо став колишній місцевий журналіст з рідної для Лукашенки Могильовської області, а президентом Національної академії наук призначено екс-главу президентської адміністрації.

Колишній глава адміністрації президента Білорусі Михайло Мясніковіч сьогодні став президентом Національної академії наук. Хоча цей чиновник є доктором економічних наук, білоруські науковці не чекали на таке кадрове рішення Аляксандра Лукашенки. Напередодні той підписав декрет про посилення роки науки, яким встановлено, що відтепер президент НАН призначається президентським указом. Науковці були дуже обурені таким втручанням Аляксандра Лукашенки. Академік Радзім Гарецький заявив, що навіть у сталінські часи президент Академії наук обирався її президією. Але науковці сподівалися, що новим президентом буде призначено все ж таки їх колегу, а не чиновника.

Коментуючи своє призначення указом, а не за підсумками голосування академіків, новий президент Академії Михайло Мясніковіч заявив, що "самоврядування у науковій сфері, безумовно, має бути, проте в сполученні з державним регулюванням - лише тоді може бути досягнуто гармонію", сказав Мясніковіч. Він планує системізувати наукову роботу, бо управління науковою діяльністю перебуває, за його словами, в дуже занедбаному становищі. Михайло Мясніковіч наголосив, що середній вік білоруських акдеміків перевищує 70 років.

Сьогодні ж президент Лукашенка призначив міністром освіти Петра Бригадіна, який раніше був ректором президентської Академії управління.

А головою Національної державної телерадіокомпнанії стався Ягор Рибаков, якому ще немає 30 років та якого всі на Білоруському телебаченні зовуть "хлопчиком".

Під час першої президентської кампанії Ягор Рибаков був журналістом місцевої газети "Могилевские ведомости", який підтримував тоді директора радгоспу Аляксандра Лукашенку. Потім Лукашенка віддячив йому за підтримку посадою шефа Могильовського обласного телебачення. Але рік тому Ягора Рибакова було зроблено першим заступником Національної державної телерадіокомпанії.

Творчі співробітники телебачення публічно звинувачувли його в некомпетності та навіть фінансових махинаціях, і навіть просили Аляксандра Лукашенку призначити аби кого, тільки не Рибакова. Бо перед останніми президентськими виборами голова держтелерадіо Білорусі Валерій Скварцов несподівано помер від хвороби серця, і виконувати його обов’язки став його перший заступник Рибаков.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG