Доступність посилання

ТОП новини

Тривають американські військові операції проти тероризму та режиму Талібів в Афганістані


Тривають американські військові операції проти тероризму та режиму Талібів в Афганістані

Вашингтон, 25 жовтня 2001 - Військові операції США проти терористичної мережі Аль Каеда та проти режиму Талібів ймовірно триватимуть й протягом зимових місяців в Афганістані – цього не виключають представники адміністрації Сполучених Штатів.

Президент Сполучених Штатів Джордж Буш у середу заявив, що збройні сили США “виконують дані їм завдання. Хоча й повільно проте з впененністю вони оточують терористів, щоб привести їх до правосуддя”.

“Це перший бій 21-го століття. Ми зобов’язані перемогти. Ми не маємо вибору з огляду на наших дітей та внуків.”

Антитерористичну кампанію Сполучені Штати в Афганістані змушені вести на кількох фронтах. На дипломатичному рівні, йдеться про збереження міжнародної коаліції бротьби з тероризмом, котру слід проводити також на фінансово-банківському та правоохоронному та розвідувальному фронтах. Адміністрація США досі заявляла, що йтиметься про довготривалу кампанію.

Щодо суто збройних операцій, то у середу представники Пентагону вперше вказали на те, що воєнні угруповання афганського режиму талібів нарощують підготовку до довгої боротьби, яка може продовжитись й протягом жорсткої афганської зими. Контр-адмірал Джон Стафелбім, заступник директора у справах операцій при Об’єднаному комітеті начальників штабів заявив, що “йдеться про дуже жорстке середовище в якому вони, тобто афганці, є експертами. Увесь світ повинен визнати, що тероризм й терористи це зовсім інша загроза, з якою ми досі ще не зустрічалися”.

У 18-тий день американські збройні операції зосереджено на позиціях талібів в регіоні Кандагара й уже 4-ий день йшли бомбардування підрозділів талібів на північ від Кабула. Щоправда представники військово-обронного відомства США занчили, що таліби застосовують нову тактику а саме пересувають їхні підрозділи серед обєкти з цивільним населенням й передусім до мечетей. В цьому контексті для проведення військових операцій проти об’єктів талібів, з метою уникнути завдання шкоди й жертв серед цивільного населення, зараз важливою є тактична інформація щодо розташування сил. Її готові надати й надають представники опозиційного угруповання Північний ал’янс, котрий сфоромвано передусім із афганських меншостей таджиків та узбеків й котрий уже роками веде боротьбу з режимом талібів й контролює нецілих 15 % території. При цьому слід зазначити, що Сполучені Штати вважають необхідним створення нової афганської влади, яка представляла б усі народності й племена включно з паштанами, що становлять більшість населення й над якими зараз має контроль режим талібів. Як зазначають експерти, водночас з воєнними операціями продовжуються й операції гуманітарної допомоги афганському населенню та передусім біженцям. Щоправда, режим талібів намагається підірвати довір’я до цього аспекту кампанії. Як заявив контр-адмірал Джон Стафелбім Пентагон має достовірну інформацію про план талібів затроїти гуманітрану допомогу, щоб відтак звинувати в цьому Сполучені Штати. Представники ООН, які керують розподілом передусім харчів, висловили стурбованість у зв’язку з тим й проводять перевірку, адже минулого тижня таліби захопили склади гуманітарноїї допомоги в Кабулі та Кандагарі, які віддали через добу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG