Доступність посилання

ТОП новини

Судові переслідування кримських журналістів


Судові переслідування кримських журналістів

Симферополь, 26 жовтня 2001 - В одній з останніх наших програм ми повідомляли, що проти кримських засобів масової інформації за останні два роки висунуто позовів на суму, що перевищує півтора мільйони гривень. В п’ятницю в Комітеті з моніторингу свободи преси в Криму повідомили, що один із депутатів автономного парламенту звернувся до суду з вимогою відшкодування моральних збитків, завданих інтернет-публікацією відомої кримської журналістки Лілі Буджурової, в сумі 100 тисяч гривень. Що один мільйон гривень депутат вимагає від газети, яка передрукувала цю статтю з Інтернет-видання “Українська правда”.

Депутат Верховної Ради АРК Микола Котляревський образився на Лілю Буджурову за те, що вона у своїй статті “Рятуйся, хто може, в Криму – новий прем’єр”, яка 24 липня з’явилася в Інтернет-виданні “Українська правда”, а 11 серпня була передрукована газетою “Україна і світ сьогодні”, назвала парламентаря “Колею Котлетою” і розповіла про його недавнє кримінальне минуле. Зокрема, згадала арешти і звинувачення за 9-ма кримінальними статтями, в тому числі – і вбивстві, а також – щасливе й неочікуване виправдання за всіма звинуваченнями. Нагадаю, що торік в офіційному повідомленні Центру громадських зв’язків Головного Управління МВС України в Криму прізвище Миколи Котляревського було згадано серед тих народних обранців, яким, цитую: “місце не в парламенті, а на лаві підсудних”, кінець цитати.

Голова Кримської Асоціації вільних журналістів Ліля Буджурова на сьогодні є найвпливовішою і найвідомішою в автономії журналісткою. Чи не тому Микола Котляревський, крім спростувань, вимагає і відшкодування моральних збитків на суму 100 тисяч гривень від Лілі Буджурової та 1 мільйон – від київської газети “Україна і світ сьогодні”. Для Криму – це безпрецедентні суми. Сторони поки намагаються ухилятися від коментарів ситуації, що склалася. Відомо, що журналістка звернулася за допомогою до адвоката Айрекс-промедіа Наримана Абдурешитова, який і буде представляти її інтереси в суді. Перше судове засідання уже відбулося, однак, було відкладене, оскільки Ліля Буджурова не отримала текст позову.

Журналістка каже, що готувала статтю виключно для Інтернет-видання і не давала згоди на її передрук в інших засобах масової інформації, а тому розцінює це як порушення авторського права. Тим не менш, вона збирається довести, що все написане нею – правда, хоч і з емоційним забарвленням. Ну, а Коля Котлета переконаний, що Залізничний місцевий суд міста Симферополя, відомий своєю гуманністю до певної категорії людей та жорсткістю до різного штибу писак, – перед виборами заборонить згадувати про його кримінальне минуле.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG