Доступність посилання

ТОП новини

Свідчення Мілошевіча в Гаазі


Свідчення Мілошевіча в Гаазі

Прага, 30 жовтня 2001 ― Суд над Слободаном Мілошевічем розпочнеться 12 лютого наступного року. Ці повідомлення надійшли сьогодні з джерел в Трибуналі ООН з воєнних злочинів у Гаазі. Зараз там триває попереднє слідство у справі колишнього югославського президента, якого звинувачують у злочинах проти людства. Прокурори Суду припускають, що суд над Мілошевічем триватиме щонайменше 3 роки і розпочнеться переліком злочинів у Косові.

Про перебіг сьогоднішніх події навколо засідань Міжнародного трибуналу – розповідаємо.

Другий день тривають попередні слухання у справі колишнього югославського лідера Слободана Мілошевіча. У вівторок Мілошевіч попередив Трибунал, що слідство проти нього сприятиме розпалюванню тероризму на Балканах, він також повідомив, що Осама Бін Ладен минулого року відвідував Албанію, і назвав Гаазький Трибунал “фарсом” на рівні розумово відсталої 7-ми річної дитини.

“Це слідство підбурюватиме до терористичної діяльності у південній Сербії. Албанські терористи влаштовують різню, вбивають, грабують, спалюють, так як вони це робили в Косові”. Такі твердження Мілошевіча суперечать повідомленням з Південної Сербії, де останнім часом не відбулося конфліктів між албанцями й сербами. Ситуацію вдалося стабілізувати минулої весни після того, як НАТО дозволило сербським силам безпеки повернутися до буферної зони на кордоні з Косово.

Несподівано для трибуналу у вівторок Мілошевіч нагадав, що колись він був потрібен Сполученим Штатам. Він сказав, що американський уряд звертався до нього за допомогою у справі знешкодження Бін Ладена, якого вважають причетним до вибухів американських посольств у Кенії й Танзанії 1998 року. “Попередня адміністрація США знала, що Бін Ладен відвідував Албанію через 2 роки після теракту проти американських посольств і обговорювала зі мною ці факти” – сказав колишній югославський лідер. Проте, албанська влада відкидає такі твердження, їх також заперечують американські дипломатичні джерела.

Колишній президент Югославії відмовися ознайомитися із обвинувачувальним актом проти нього і знову заявив, що не визнає законності цього Трибуналу. Під час вівторкових слухань він злісно сперечався із суддею Річардом Мейем, який вів засідання. “Будь-ласка, давайте виголошуйте свої звинувачення, які вам належить оприлюднити, але не чіпайте мене і не змушуйте годинами вислуховувати тексти, складені на рівні семирічної дитини, або радше розумово відсталої семирічної дитини.”

Після відмови Мілошевіча ознайомитися із актом, судді вирішили прочитати вголос повний текст обвинувачення, аби переконатися, що він знає в чому його звинувачують: зокрема – у розправі над албанцями в Косові й геноциді в Боснії під час війни в Югославії.

Головний прокурор трибуналу Карла Дель Понте повідомила, що суд над Мілошевічем розпочнеться розглядом злочинів у Косові. Колишнього югославського президента звинувачують у причетності до знищення близько 900 косовських албанців, депортації майже мільйона осіб і фізичних знущань югославської армії над мирним населенням. Але ще перед початком суду, тобто до 12-го лютого, Гаазькі прокурори повинні підготувати обвинувачувальний акт з геноциду в Боснії та зібрати додаткову інформацію про злочини у Хорватії. Задля економії часу, суд над Мілошевічем планується вести одразу з трьох справ. Сам він відмовляється від захисту і репрезентуватиме себе в суді сам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG