Доступність посилання

ТОП новини

Державний департамент США знову закликає Україну до розбудови правовї держави


Державний департамент США знову закликає Україну до розбудови правовї держави

Вашингтон, 1 листопада 2001 - Державний серкретар Колін Пауелл висловив подяку ураїнському прем’єр-міністрові Анатолію Кінаху за вияв підтримки і солідарності з боку України від моменту терористичних атак проти Сполучених Штатів 11-го вересня. Сполучені Штати закликають Україну до зберігання верховенства права, пошанування свободи слова та прозорості в розбудові правової держави.

Речник державного департаменту Сполучених Штатів Річард Баучер під час брифінгу у середу схарактеризував зустріч прем’єр-міністра України Анатолія Кінаха з державним серкетарм Коліном Пауеллом як “дуже добру дискусію”.

“Зрозуміло вони обговорили питання антитерористичної кампанії, прем’єр-міністр висловив повну солідарність і підтримку. Обговорено питання співпраці України у тій сфері із Сполученими Штатами та з урядами інших країн НАТО.”

В економічних питаннях вони звернули увагу на поступ України з точки зору прозорості і відритого суспільства.

“Державний секретар наголосив на необхідності відкритості, прозорості, верховенства права та спеціально й на розгортанні антикорупційних заходів.”

Під час зустрічі не було обговорено подробиць сприяння з боку Федреального бюро розслідувань у справі розслідування вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. “Державний секретар підніс питання розслідування справи Гонгадзе як також і справу збиття ракетою російськовго літака – про ці проблеми вони говорили як приклади необхідності відкритості й прозорості, необхідності надання якомога більше інформації щоб громадскість змогла чітко зрозуміти про що йшлося у тих випадках.”

Як і під час минулих візитів президентів та глав урядів України так і під час теперішнього візиту прем’єр-міністра Анатолія Кінаха офіційні особи Сполучених Штатів наголосили на тому, що, як і раніше готові посприяти і надати підтримку Україні, однак є очевидним, що запровадження у життя обіцяних реформ це є справа української влади, яка отримала на це мандат від українського народу. Як зазначив у середу один дипломат на вашингтонській конференції “Україна на шляху до зрілої державності”, “українська влада повинна припинити процес зубожіння українського народу та грабування України й за це несуть відповідальність усі гілки влади, які повинні не лише обговрювати реформи ба й запроваджувати у життя законодавчі акти, щоб верховенство права, свобода слова, громадянські права домінували у житті держави”.

З іншого боку слід звернути й на позитивні моменти й передусім на важливі двосторонні й міжнародні досягення України у зовнішньополітичних питанннях та у справах безпеки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG