Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборча ситуація в Криму


Передвиборча ситуація в Криму

Симферополь, 5 листопада 2001 - З ухваленням і підписанням закону “Про вибори Верховної Ради України” - в Криму значно активізувалося політичне життя. Тільки за минулий тиждень в автономії створено три передвиборчі блоки. Два з них – проросійські.

Хоча формально в Криму регіональне відділення блоку Віктора Ющенка “Наша Україна” ще не оформлено, фактично воно уже розпочало свою діяльність. Днями у Симферополі за ініціативи місцевої організації Українського народного Руху пройдло перше засідання керівників регіональних відділень політичних партій та організацій, які увійшли до “Нашої України”. Лідери кримських організацій УНР та НРУ, Всекримського товариства “Просвіта”, Української студентської спілки і Спілки власників землі практично поділили мажоритарні виборчі округи на території Криму, а також сформували робочі органи регіонального відділення цього виборчого блоку.

Якщо національно-демократичні праві організації Криму перед виборами намагаються об’єднатися, то серед проросійських сил – серйозний розкол. Днями одночасно було повідомлено про створення двох різних об’єднань під однією назвою “Російський блок”. Як виявилося, кримські відділення партій “Російсько-Український Союз” і “За Русь єдину” за участі “Російської общини Криму” і “Російського руху Криму” (РДК) підписали протокол про створення передвиборчого об’єднання “Російський блок”. На виборах до Верховної Ради України члени блоку підтримуватимуть “Російський рух України” Олександра Свистунова, а на місцевих і регіональних виборах блок йтиме самостійно, координуючи свої дії з місцевими комуністами.

А от “Російський блок Криму”, створений 3 листопада кримськими відділеннями Слов’янської партії та Партії слов’янської єдності України, а також “Конгресом російських общин Криму”, займає відверто антикомуністичну позицію. Як повідомив його координатор Сергій Шувайников, блок піде на вибори українського і кримського парламентів з метою створення в Криму російської культурно-національної автономії, приєднання України до Союзу Росії і Білорусії та надання російській мові державного статусу. Зараз “Російський блок Криму” висунув вимогу створення при кримському уряді дорадчого органу – Ради представників російського народу в Криму.

Лідери обох проросійських передвиборчих блоків говорять про доцільність об’єднання, однак, називають таку можливість малоймовірною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG