Доступність посилання

ТОП новини

На думку економіста з мюнхенського Інституту Східної Європи Фолькера Вінценца, з огляду на майбутні парламентські вибори, навряд чи буде прискорено вступ України до Світової Організації Торгівлі


На думку економіста з мюнхенського Інституту Східної Європи Фолькера Вінценца, з огляду на майбутні парламентські вибори, навряд чи буде прискорено вступ України до Світової Організації Торгівлі

Берлін, 6 листопада 2001 – Членство в Світовій організації торгівлі, вважає німецький економіст Фолькер Вінценц, слід розглядати з двох перспектив. З одного боку, Україна отримає від цього певні переваги в зовнішньоекономічній діяльності, з іншого – вона буде змушена піти на серйозні поступки, наприклад, щодо встановлення розміру мита та скасування регулюючих важелів у зовнішній торгівлі. Але якихось позитивних зрушень у цьому питанні найближчим часом навряд чи слід очікувати.

Говорить Фолькер Вінценц:

З огляду на парламентські вибори, які заплановано провести навесні, жодна з політичних партій не наважиться вимагати скасування системи регулювання зовнішньоекономічної діяльності, яка зараз існує в Україні. Вступ України до Світової Організації Торгівлі можна прискорити, якщо вона виконає всі угоди про партнерство та кооперацію з Європейським Союзом. Фактично це і є передумовою приєднання до СОТ, що залишається для Києва поки що табу – не в останню чергу через нечесну зовнішньоекономічну політику.

Надія Кандиба

Йдеться, зокрема, про впровадження демпінгових цін на певні види української продукції, а також сильно розвинуте в Україні промислове піратство в сфері виробнцтва музичних компакт-дсків. За американськими даними, в Україні щорічно без ліцензії випускають близько 70 мільйонів компакт-дисків, які потім поширюють на ринках Європи й навіть Африки. Через це Сполучені Штати втрачають приблизно 200 мільйонів доларів на рік. Вашингтон вже неодноразово погрожував Києву санкціями, які, до речі, неґативно віддзеркаляться не лише на вступі до Світової Організації Торгівлі, але й на українському експорті.

З огляду на таку ситуацію, західні аналітики позитивно оцінили запровадження в Україні більш жорстких умов для роботи виробників компакт-дисків. Але найбільшим прогресом у цьому питанні має стати ухвалення закону про захист інтелектуальної власності, який зараз розглядає Верховна Рада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG