Доступність посилання

ТОП новини

Відносини між Польщею та Україною переносяться нині в дещо іншу площину через зміни у світовій геополітиці


Відносини між Польщею та Україною переносяться нині в дещо іншу площину через зміни у світовій геополітиці

Варшава, 7 листопада 2001 – Польща, яка має амбітну мету стати вирішальним чинником у формуванні східної політики Євросоюзу, намагається також мати вплив і на те, щоб Вашингтон враховував думку Польщі, формуючи свій погляд на реґіон Центральної, й зокрема, Східної Європи. Не без того, щоб організовуючи міжнародну антитерористичну конференцію, президент Кваснєвський, хотів зайвий раз про себе нагадати президенту Бушові, наголосивши, що не лише Росія має що сказати в нинішній складній ситуації, а й Польща залишається впливовою в реґіоні.

Зокрема, що стосується відносин Польщі з Україною, то після 11 вересня ще більш актуальним стало, власне, для Варшави питання зміцнення позицій Києва. Річ у тім, що дуже скоро після терактіву Нью-Йорку і після американсько-російського зближення у Варшаві заговорили про ймовірність певного сценарію формування нового світового ладу, в якому може не виявитися місця для незалежної України. Деякі польські аналітики, як приміром Мартін Босацкий, прямим текстом запитують, чи Сполучені Штати Америки дадуть мовчазну згоду на те, щоб Україна повернулася назад під цілковитий вплив Росії. Польські аналітики не виключають такої можливості, й тому, змінюючи свою політику щодо Кремля (а Варшава зараз робить дуже рішучі кроки в бік потепління відносин з Москвою), Польща ставить собі дуже складне, може і неможливе завдання – спробувати переконати Росію, що не лише для Польщі, а й для Москви вигідне зміцнення державних і економічних структур України.

Україна для Польщі відрізняється від Білорусі тим, насамперед, що в Києві ще рахуються не лише з думкою Кремля, а й з думкою Бельведера. Варшава хотіла б зберегти свої впливи на Київ, бо це збільшує її вагу в очах Заходу. Саме тому президент Кучма, який, знаємо, не є популярною фігурою в Польщі, має часом такі великі моральні аванси від президента Кваснєвського.

Згадаймо, принаймні, антитерористичну конференцію у Варшаві, яка відбулася цими днями, який популярний на ній був Кучма! Йому в усьому давали першість і зелене світло. Навіть на церемонії привітання у президентському палаці у Варшаві Кучма серед перших вітався з президентом Кваснєвським, а вже після нього йшли один за одним всі інші президенти. Так само було на самій конференції, Александр Кваснєвський відкрив її й тут же надав слово Леонідові Кучмі. Це жести дуже красномовні. Польща намагається підносити авторитет ізначення в реґіоні незалежної України, Польщі невигідно нині, аби Москва збільшувала свої впливи в Києві. Майбутній світовий лад без незалежної України – сценарій, який нині Польщі не пасує.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG