Доступність посилання

ТОП новини

Викорінення терористичної мережі Аль Каїда в Афганістані та глобальна антитерористична кампанія на усіх інших фронтах це - й далі головні пріоритети адміністрації Сполучених Штатів


Викорінення терористичної мережі Аль Каїда в Афганістані та глобальна антитерористична кампанія на усіх інших фронтах це - й далі головні пріоритети адміністрації Сполучених Штатів

Вашингтон, 20 листопада 2001 - На антитерористичному фронті в Афганістані Сполучені Штати та союзники дійшли до останньої, ймовріно найскладнішої, фази військових операцій а саме викорінення терористів Аль Каїди, очолюваних Усамою Бін Ладеном, та лідерів режиму Талібів, який надав їм притулок на афганській території. Міністр оборони США Дональд Рамсфельд під час брифінгу в Пентагоні вказав на те, що є дуже складним для кілька сот американських військовослужбовців із спеціальних наземних підрозділів розшукувати по всіх гірських печерах провідних терористів та лідерів талібського режиму. Рамсфельд висловив сподівання, що у зв’язку із великою заохочувальною урядовою премією у сумі 25 мільйонів доларів за інформацію, яка допоможе упіймати Усама бін Ладена, знайдуться місцеві сили, котрі посприяють у тих операціях:

“Ми надаємо великі винагороди, й є нашим сподіванням, що цей подвійний стимул: сприяння звільнити цю країну від дуже репресивного режиму та викорінити іноземців Аль Каїди, й це в поєднанні з вагомими грошевими винагородами, заохотить велику кількість людей розпочати лазити по тих тунелях та печерах в пошуках поганих елементів”.

Попри цю складну операцію викорінення терористів та керівників Талібів, на порядку денному залишаються усі інші, раніше визначені, пріоритети: формування нової влади на широкій основі та передусім гуманітарна допомога афганському народові. Адже понад шість мільйонів людей, ще до початку американських збройних операцій шість тижнів тому, були під загрозою голодомору.

“Є категорично необхідним, щоб ми сьогодні негайно розпочали систематично спрямовувати наші зусилля на вирішення основних питань перехідного етапу й відбудови” – заявив у вівторок державний секретар Колін Пауелл відкриваючи у Вашингтоні конференцію з повоєнної відбудови Афганістану. Голова зовнішньополітичного відомства Колін Пауелл вказав на те, що Сполучені Штати, союзники та Організація Обєднаних Націй розпочали приспішеними темпами необхідні життєвоважливі гуманітарні постачання після того як сили Талібану втратили контроль над бльшістю країни й як відкрито більше регіонів для міжнародних заходів підтримки афганського народу. Зазначимо, що президент Джордж Буш ще у жовтні виділив додаткових 320 мільйонів доларів, щоб допомогти мільйонам афганських біженців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG