Доступність посилання

ТОП новини

Розмова з президентом міжнародної організації “Репортери без кордонів” Ноелем Копеном щодо розслідування справи Гонгадзе


Розмова з президентом міжнародної організації “Репортери без кордонів” Ноелем Копеном щодо розслідування справи Гонгадзе

Київ, 27 листопада 2001 - Послухаймо, як сьогодні ця організація оцінює хід розслідування справи Гонгадзе.

- Пане Копен, як Ви оцінюєте хід рослідування обставин зникнення Георгія Гонгадзе? Чи задоволені Ви заходами, які вживають нині українські правоохоронці?

- Ні не задоволені. І про це йшлося під час останнього перебування місії “Репортери без кордонів” у Києві, коли було оприлюднено звіт нашої організації. Це розслідування триває і ми підтримуємо вимоги потерпілої сторони. Нас непокоїть те, що у світі вбивають журналістів, коли є фізична агресія проти них. Ми стурбовані ситуацією, яка нині склалася навколо журналістів у не лише в Україні, а й у цілому у світі. За минулі роки було вбито 700 журналістів. Деякі із них загинули у гарячих точках, а деякі – за мирних часів. Ми вважаємо, що не можна змиритися із безкарністю тих, хто вбиває журналістів. Говорячи про справу Гонгадзе, ми перш за все говоримо про необхідність торжества справедливості. Ми переймаємося проблемами сім’ї журналіста.

- Пан Копен, чи має намір Ваша організація через Раду Європи якимось чином впливати на українську владу у зв’язку із зволіканням розслідування справи Гонгадзе?

- Так, я думаю, що треба це робити на рівні Ради Європи. Я все більше переконуюсь, що саме у рамках Ради Європи і можна досягти прогресу не тільки щодо таких розслідувань, а й загалом у битві за свободу преси.

- Пане Копен, чи отримали Ви під час нинішнього свого візиту до Києва якусь нову інформацію про обставини зникнення Георгія Гонгадзе?

- Я приїхав до Києва на досить короткий період і найперше для участі у семінарі для українських журналістів. Сьогодні я матиму зустріч з Лесею Гонгадзе. І думаю, що під час цієї зустрічі ми, можливо, з’ясуємо нові обставини, обговоримо ту ситуацію, що склалася, і я матиму нову інформацію. Для мене це буде нагода зайвий раз сказати Лесі, що “Репортери без кордонів” з нею і боротимуться до кінця.

Це був президент міжнародної організації “Репортери без кордонів” Ноель Копен. Його для “ВС” записав Сергій Руденко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG