Доступність посилання

ТОП новини

Афганська конференція ООН у Бонні


Афганська конференція ООН у Бонні

Прага, 27 листопада 2001 ― У Бонні відкрилася конференція ООН, на якій афганські лідери вирішуватимуть долю країни після повалення режиму талібану. Оглядачі називають конференцію історичним кроком і сподівають, що вона принесе Афганістану мир. Міжнародні лідери намагаються переконати представників колишнього короля Могамеда Шаха, північного альянсу і двох інших груп згодитися на формування перехідного уряду і створення в країні багатонаціональних сил безпеки.

Афганістану якнайшвидше потрібна перехідна влада – наголошує Організація Об’єднаних Націй, яка виступила організатором афганської конференції, що відкрилася в Бонні і триватиме до кінця тижня.

Відкриваючи конференцію, міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер сказав: “Я заликаю вас усіх піти на історичний компроміс, який забезпечить краще майбутнє для вашої країни та її народу”.

Якщо ООН наполегливо вимагає формування широкого представницького уряду, куди увійшли б лідери різних племенних, політичних і етнічних угруповань Афганістану, то самі ворогуючі афганські племена покладають мало надій на порозуміння, а деякі ключові лідери повстанців взагалі відмовилися взяти участь в переговорах: такі як лідери пуштунів і племен Газара.

На конференції присутні мало впливовий в Афганстані колишній король Могамед Шах, якого підтримують Сполучені Штати і підтримувана Іраном група афганських інтелектуалів, які живуть на еміграції. Оглядачі стверджують, що такі лідери не мають військової підтримки і тому не матимуть шансу на політичній сцені.

Північний альянс, що котролює, за деякими даними, 80 відсотків території, надіслав свого представника – генерала Достума, хоча лідер альянсу Бурхануддін Рабані висловив сумнів, що Афганська конференція допоможе оперативно створити перехідний уряд та наголосив, що ключові рішення все ж таки робитимуться в самому Афганстані.

Міністр внутрішніх справ Північного альянсу Юнус Кануні виступаючи в Бонні сказав, що альянс підтримає будь-які ініцативи, що призведуть до миру: “Ми заявляємо, що ми готові прийняти механізм транзитного періоду, який пропонує міжнародне співтовариство, а потім віддати владу законнообраним представникам афганського народу.”

Організатор конференції ООН має перед собою дуже складне завдання – об’єднати лідерів щонайменше 13 анти-талібських груп, примирити народ, що розмовляє 35-ма різними мовами. Тож більшість оглядачів схильні вважати, що головним питання зараз лишається не створення в Афганстані ефективного цивільного уряду, а запобігання перетворенню країни на війну усіх з усіма, що дуже не вигідно особливо Сполученим Штатам. Як коментує аналітичний центр Стратфор, Вашингтон будь-якою ціною намагається стримати цілковитий розвал Афганстану, бодай до того часу, поки не буде знайдено Усаму Бін Ладена.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG