Доступність посилання

ТОП новини

Бєлградськi урядовцi спростовують повiдомлення про те, що Збройнi сили захищають боснiйського генерала Ратка Младича, якого розшукує Мiжнародний трибунал у Гаазi


Бєлградськi урядовцi спростовують повiдомлення про те, що Збройнi сили захищають боснiйського генерала Ратка Младича, якого розшукує Мiжнародний трибунал у Гаазi

Бєлград, 29 листопада – Громадяни Югославiї в четвер i п’ятницю вiдзначають державне свято. Яке саме – важко сказати. Колись, в комунiстичнi часи, це був День Республiки. Його святкували на згадку скасування монархiї й проголошення федеральної держави шiстьох братнiх республiк, як колись говорили.

Держави, яку перший президент Тiто проголосив 29 листопада 1943 року, немає уже десять рокiв. Залишилося лише її свято. Парламентовi уже кiлька разiв запропоновано закон про скасування Дня Республiки. Проте, завжди виникли якiсь процедуральнi перешкоди. Так було й минулого тижня. Депутати просто не зiйшлися, сесiю вiдкладено й люди собi святкують вiд середи до наступного понедiлка. Щоправда, не влаштовано жодних урочистостей. Державнi iнституцiї нормално працюють. Усi iншi – закрито. Уряд не вiдважився позбавити народ чотирьох неробочих днiв.

Щоденнi газети не друкуються до суботи. Єдиним джерелом iнформацiї є радiо й телебачення. Основною їхньою темою є генерал Ратко Младич, якого Мiжнародний трибунал звинувачує з воєнних злочинiв. Представники Трибуналу заявили, що колишнiй командувач Збройних сил боснiйських сербiв перебуває у Сербiї, пiд захистом армiї. Чiльнi урядовцi спростували повiдомлення, начальник Генштабу вiдмовився коментувати його. Навiть президент Воїслав Коштунiца, який перебуває з дводенним вiзитом до Великобританiї, у заявi для Бi Бi Сi ствердив, що Збройнi сили не переховують генерала Младича. Проте, голова Гельсiнкської спiлки Соня Бiсерко нагадала, що Младича, оточеного особистими охоронцями, останнiм часом бачили на футбольних матчах та в елiтних ресторанах у Бєлградi. Нiхто не спростовує факту, що Младич має розкiшну квартиру у столицi та що кожного мiсяця отримує пенсiю вiд Збройних сил Югославiї. Все-ж, щось мiняється: впливова газета “Полiтика” минулого тижня розпочала друкувати фейлетон пiд заголовком: “Младич – герой чи злочинець”. Це перший знак, що грунт пiд ногами вбивцi Сребренiци та iнших боснiйських мiст – хитається. Автор матерiалу, колишнiй полковник, подає чимало подробиць, що кидають нове свiтло на постать, яку донедавна лише величали. Генерал Младич став нєприємним тягарем для Бєлграда i йому ймовiрно рекомендували вiдiйти в якесь курортне мiстечко й мовчати. Нагадаємо, що так сталося й з хорватським генералом Анте Готовиною. Його нiбито розшукували доти, доки не виявилося, що виїхав за кордон. На Балканах дуже, дуже важко подивитися правдi в очi. Тому не лише Младич, а ще десятки масових вбивць понинi живуть на волi, та ще й з ореолом героя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG