Доступність посилання

ТОП новини

Сто років тому були вперше вручені Нобелівські премії. Лауреткою першою Нобелівської премії миру стала Берта Кінскі-Суттнер – близька приятелька Альфреда Нобеля, чешка родом з Праги


Сто років тому були вперше вручені Нобелівські премії. Лауреткою першою Нобелівської премії миру стала Берта Кінскі-Суттнер – близька приятелька Альфреда Нобеля, чешка родом з Праги

Прага, 10 грудня 2001 - Молодій чеській шляхтянці, уродженці Праги Берті Кінскі було 33 роки, коли вона в одній віденській газеті прочитала таке оголошення: «Заможний, інтелігентний старший чоловік, який постійно живе в Парижі, шукає на посаду секретарки і господині дому пані зрілого віку зі знанням іноземних мов». Берта Кінскі, яка тоді переживала особисту драму і фінансові труднощі, на оголошення відгукнулась відразу. Автором оголошення був відомий винахідник зі Швеції Альфред Бернхард Нобель, його знайомство по оголошенню з Бертою Кінскі відбулось у Парижі 1876 р. Ця зустріч стала доленосною для обидвох. Альфред Нобель і Берта Кінскі ніколи не побралися, та глибока симпатія й почуття поваги живили їхні стосунки упродовж усього життя. Берта Кінскі згодом вийшла заміж за віденського барона Артура фон Суттнера, вона стала письменницею і відомим борцем за мир. Особливо гучну славу приніс авторці роман «Роззбройтесь!», який був перекладений на 6 мов і по-суті, став першим відкритим літературним закликом боротьби за мир в Європі. Два роки після виходу книжки, в 1888 р., Берта Кінскі-Суттнер заснувала у Відні Австрійску Лігу миру, а Нобель був першим, хто матеріально Лігу підтримав.

Саме пацифізм і принципи миролюбної дипломатії Берти Кінски-Суттнер мали великий вплив на формування політичних поглядів Нобеля, який сам доволі скептично оцінював майбутнє еволюційних світових процесів. Були ще й особисті нелегкі роздуми над долею винаходу динаміту. Шведський хімік, до речі, автор ще 335 патентів і один з найбагатших людей свого часу, прагнув, щоб винахід динаміту допомагав тільки миролюбній праці - будувати догори, тунелі й шахти. Він драматично переживав те, що не може заборонити військовому використанню динаміту. Тому миролюбні ідеї Берти фон Суттнер були на часі й впали на благодатний ґрунт. Зі свого великого маєтку Альфред Нобель заповів значну частину - 30 мільйонів шведських крон - фондові свого імені. «Хай капітал, який виконавці заповіту вкладуть до цінних паперів, стане основою Фонду. Хай щороку відсотки від капіталу у формі нагород розділяються між тими, хто вніс найбільше для людства,» ― так написав Нобель у своєму заповіті в 1895 р., за рік до смерті.

Вперше премія імені Нобеля була присвоєна 100 років тому, та першим лауреатом Нобелівської премії миру стала в 1905 р. Берта Суттнер. Очевидно тому на пропозицію Національного Банку Австрії портрет Берти Суттнер викарбуваний на монеті вартістю в 2 євро.

Цього року на соте вручення Нобелівських премій до Осла і Стокгольму прибуло близько ста лауреатів. Відбулось і вручення цьогорічних премій. Премію миру отримав Голова Організації Об’єднаних Націй Кофі Аннан, який зокрема, зазначив:

К.Аннан: На порозі нового століття ми мали б розпочати з усвідомлення того, що мир належить не тільки державам чи народам, але кожному особисто у цій спільноті. Суверенітет держав не може більше використовуватись, як щит для грубого порушення прав людини.

На закінчення таке. Нобелівська премія є найпрестижнішою нагородою на світі. Лауреати отримують золоту медаль і чек на суму 1 мільйон американських доларів. У Стокгольмі вручаються премії за досягнення в ділянці хімії, фізики, медицини, економіки і літератури, премії миру вручаються в Осло.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG