Доступність посилання

ТОП новини

В Криму протестують проти втручання російських чиновників у внутрішні справи України


В Криму протестують проти втручання російських чиновників у внутрішні справи України

Симферополь, 11 грудня 2001 - Низка громадських і політичних організацій Криму національно-демократичного спрямування виступили з протестом проти втручання російських чиновників у внутрішні справи України, зокрема, в освітню політику в Криму.

Перебуваючи нещодавно в Криму радник Посольства Російської Федерації в Україні, керівник представництва Російського центру міжнародного наукового і культурного співробітництва при Уряді Росії в Україні Гліб Вишинський заявив в інтерв’ю місцевій пресі, що кримчани, цитую: “мусять ставити перед українською державою питання про своє законне право на наданння російським школам національного статусу, на запровадження у шкільних програмах таких предметів, як історія Росії і російської культури, домагатися збільшення навчальних годин, що відводяться на викладання російської мови і літератури”, кінець цитати.

Таку заяву російського дипломата кримські організації Українського народного Руху, товариства “Просвіта” та молодіжних об’єднань “Український дім” і “Всесвіт” розцінили як діяльність, яка суперечить статусу дипломатичного представника, як втручання у внутрішні справи України, і зажадали від української влади оголосити пана Вишинського персоною нон-грата та вислати його за межі України.

Голова кримського Руху Олег Фомушкін каже, що останнім часом в Криму знову посилився тиск русифікації. Громадськості, попри її активність, не вдається зрушити з місця заіржавілий віз зрусифікованої кримської освіти та домогтися відкриття в автономії хоча б однієї повноцінної україномовної школи. Нагадаю, сьогодні тут формально існує 4 таких школи, однак абсолютно усі вони працюють у непристосованих приміщеннях. Така ж ситуація і з 10-ма кримськотатарськими школами. Про біди національної освіти в регіоні пан Фомушкін, який очолює Громадський комітет сприяння відкриттю в Криму українських шкіл, міг би розповідати годинами і днями, однак, він звертає увагу на те, що русифікаційні процеси в Криму активізувалися з відкриттям у Симферополі Генерального консульства Росії та Російського культурного центру. Так це чи ні, але офіційному Києву вже давно слід звернути свою увагу на освітню ситуацію на півострові, - вважає пан Фомушкін. Що ж до адекватної реакції МЗС України на заяви російського дипломата, то тут голова кримської організації УНР – песиміст.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG