Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь - "європейський арсенал для тероризму"


Білорусь - "європейський арсенал для тероризму"

Мінськ, 4 січня 2002 - З таким заголовком упливова американська газета The Washington Post видрукувала статтю про Білорусь та її зв’язки з міжнародними терористами через торгівлю зброєю. Автор статті Марк Лензі працує в Литві та вивучає стосунки США з Білоруссю. Білоруське МЗС не знає, як реагувати на цю публікацію.

Стаття в The Washington Post починається так, цитую: "Країна в Європі, яка заслуговує найбильшої уваги через підтримку нею терористичних груп та злочинних держав, продовжує отримувати найменшу увагу. Це - беззаконна та недемократична країна Білорусь, якою править Аляксандр Лукашенка".

The Washington Post зазначає, що без сумніву, жоден інший лідер у світі не вийграв від вересневих терористичних атак більше, ніж Лукашенка, останній диктатор в Європі, головне бажання якого - возз’єднати Радянський Союз. Як тільки почало наростати всесвітнє вивчання та осудження його сфальшованих президентських виборів 9 вересня, трагічні події двома днями пізніше відтягнули погляд Вашингтону від цієї маловідомої країни Білорусь, пише газета та додає, що Сполученим Штатам треба прокинутися від того, що відбувається на кордоні з НАТО. Цитую: "Білорусь тихо діє як ведучий постачальник смертельного віськового обладнання ісламським радикалам, серед яких часто є терористи та організації бойовиків на Близькому Сході, Балканах та в Ценральній Азії".

Газета The Washington Post нагадує, що 1994 року - це перший рік президентства АЛ - Білорусь продала кулемети та бронемашини Таджикістанові. Ця зброя швидко потрапила до Афганістану. Ще білоруську зброю постачали до Анголи та Алжиру. Американська газета наголошує, що особливо непокоїть те, що зброю з Білорусі отримав Судан, де колись мешкав Усама бін Ладен. Суданськими стали танки Т-55 і військові вертоліти Мі-24.

The Washington Post пише, що Білорусь щороку займає почесне місце в десятці держав з найбільшим експортом зброї. Газета нагадує, що білоруська армія має 1700 танків Т-72, а сусідня Польща з населенням у 4 рази більшим за білоруське - тільки 900 таких танків.

"Не зважаючи на міцні спростування з боку Лукашенки, Білорусь є ключовим партнером Саддама Хусейна в його намаганнях реконструювати та модрнізувати потужність протиповітряной оборони Іраку, - заявляє The Washington Post та додає: - Білорусь порушила міжнародне право, секретно постачавши Багдадові компоненти зенітної ракети SA-3, а також техніків". А Ірак тим часом все спробує збити американські та британські літаки, що патрулюють безпольотну зону в цій країні. The Washington Post закликає США використати свої нові стосунки з Росією та вплинути на Москву, аби спинити продаж білоруської зброї злочинним державам і терористичним групам, тому що лише Москва має необхідний економічний та політичний вплив на Мінськ.

Стаття у The Washington Post закінчується так: "У всесвітніх намаганнях адміністрації Буша з боротьби з тероризмом вона не мусить проглянути маловідому країну саме на кордоні з НАТО".

Це не перше звинувачення з боку західної преси щодо зв’язків режиму АЛ з міжнародними терористами. Раніше про це писали польські журнали, німецьке агентство ДПА та ізраїльське видання DEBKA. Минулого тижня міністр закордонних справ Білорусі Михайло Хвастов разом спростував усі ці публікації та заявив, що доручив перевірити їх впродовж першої декади січня 2002 року. Потім міністр Хвастов пообіцяв викликати до МЗС кореспондента Радіо Свобода, щоб про такі публікації більше не повідомлялося на хвилях Свободи. Проте дуже несподівано вийшла стаття в солідній газеті The Washington Post, на яку МЗС Білорусі не знає як реагувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG