Доступність посилання

ТОП новини

Рада нацiональної безпеки при президентовi Македонiї у середу ухвалила документ в якому зазначається, що ситуацiя в країнi стабiльна


Рада нацiональної безпеки при президентовi Македонiї у середу ухвалила документ в якому зазначається, що ситуацiя в країнi стабiльна

Бєлград, 10 сiчня 2002 – Лiдери македонцiв i албанцiв на початку цього року згiднi хоча в одному: нової вiйни не буде. Натомiсть, преса й електроннi масмедiа, посилаючися на свої, нiбито достовiрнi джерела, невтомно лякали громадян, що кожної хвилини можуть спалахнути заворушення. Македонськомовна газета “Дневнiк”, близька до нацiонал-екстремiстiв прем’єр-мiнiстра Любча Георгiєвського, повiдомляла, що кровопролиття розпочнеться як тiльки етнiчнi албанцi вiдсвяткують священний мiсяць Рамазан. Завершилися й рамазанськi й рiздвянi свята. Зброя, на щастя, мовчить. Засоби масової iнформацiї наразi прогнозують, що непорядки слiд очiкувати на початку весни. Парламентський депутат Абдурахман Алiтi, один з лiдерiв албанської Партiї демократичного процвiтання, зазначив, що вiйни не буде – нi до весни, нi до лiта, нi до наступної зими.

На думку незалежних оглядачiв, єдиним джерелом масмедiа, якi пророкують воєнний апокалiпсис, є – боротьба за глядачiв й читачiв. В малiй країнi є надто багато газет й телемереж. Щоби привернути увагу громадскостi, вони змушенi вигадувати сенсацiї. Найбiльшою сенсацiєю є, звичайно, вiйна.

На вiдмiну вiд полiтикiв, якi користаються сухими фразами, економiсти говорять конкретнiшою мовою. Вони нагадують, що промислове виробництво вiд сiчня до вересня постiйно скорочувалося, а у жовтнi – пiсля ухвалення парламентом мирної угоди – збiльшилося в 25 вiдсоткiв. Громадяни Македонiї у жовтнi витратили на 54 вiдсоткiв бiльше грошей, анiж рiк тому. При цьому не йшлося про iнфляцiю, а про свого роду споживацьку гарячку. Протягом семи мiсяцiв, поки тривали бойовi дiї, люди зберiгали кожний денар, а так само й коштовнi товари. Коли повiрили, що найгiрше минуло – знову вдалися до продажi й купiвлi. А громадяни країни, незважаючи на нацiональнiсть, упродовж столiть славилися саме ощаднiстю й торговельним вмiнням. Iншим оптимiстичним показником стала поведiнка громадян з приводу появи євро. Наприкiнцi минулого й на початку цього року люди щодня вкладали в банки неймовiрних – мiльйон нiмецьких марок, з метою обмiняти їх згодом на євро. На думку економiстiв, до кiнця лютого сума вкладiв могла б досягнути пiвтора мiльярда, а можлилво навiть два мiльярди марок. Один оглядач з цього приводу зазначив, що македонцям не потрiбна донорська конференцiя. Вони мають i капiтал i охоту iнвестувати. Необхiдний лише новий полiтичний клiмат. Ймовiрно тому Рада нацiональної безпеки на завершення рамазанських, новорiчних та рiздвяних святкувань повiдомила, що усе гаразд. Президент Борис Трайковський, якого слов’янськi екстремiсти звинувачують в потураннi етнiчним албанцям i країнам Захiдної Європи, належить до тих, хто нiколи не втрачає оптимiзму. Зрештою, вiн не лише полiтичний дiяч, а й проповiдник Методистської церкви – намагається по рiвному ставитися як до своїх православних землякiв, так i до албанцiв-мусульманн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG