Доступність посилання

ТОП новини

Візит Президента Бразилії до України


Візит Президента Бразилії до України

Київ, 16 січня 2002 - “Україна та Бразилія готові розвивати співпрацю у всіх сферах”. Про це заявив президент України Леонід Кучма після зустрічі з президентом Бразилії Фернандо Кардозу, який перебуває у Києві з офіційним візитом. За підсумками переговорів делегацій двох країн було підписано 9 спільних документів, які визначають співпрацю у сфері високих технологій, фінансів та енергетичній галузі.

Президент Бразилії Фернандо Кардозу спочатку вибачився за те, що він так довго зволікав з візитом у відповідь після того, як у 1995 році у Бразилії побував Леонід Кучма. “Зате ми добре підготувалися, бо ж жодною іншою країною за один раз не підписували стільки спільних документів”, - додав Фернандо Кардозу. Родзинкою візиту стали дві угоди, які пов’язані з використанням українських носів “Циклон” на бразильському космодромі Алкантара.

«В галузі співробітництва у цивільному освоєнні космосу це буде дуже конкретна співпраця, яка дасть змогу Бразилії с ракетного потенціалу України,» - сказав Фернандо Кардозу.

Передбачається створення спільного підприємства для комерційного використання ракетоносія “Циклон-4” і цей проект, звісно, дуже сподобався колишньому ракетнику, Президентові України Леоніду Кучми.

В Національному космічному агентстві цей проект ладні називати другим “Морським Стартом” для України. Вартість проекту оцінюють 200 млн. доларів. Згідно з розрахунками, будівництво стартового комплексу для ракет “Циклон” на бразильському космодромі Алкантара займе 2-3 роки.

Проте, здається, значно швидше Україна та Бразилія здійснять проекті у енергетичній сфері. 16 січня у Києві було укладені угоди у галузі енергетичного машинобудування з метою залучення промислових підприємств України до виконання замовлень для Бразилії. Йдеться про поставку до Бразилії газових турбін, генераторів та іншого устаткування для газопроводів. Також домовлено, що державна нафтовидобувна компанія Бразилії “Петробраз” в партнерстві з українською компанію “Чорноморнафтогаз” буде брати участь у спільної розвідці та у видобутку нафти та газу на шельфі Чорного та Азовського морів.

Також домовлено, що Бразилія буде постачати в Україну м’ясо. Разом з кавою, цукром та тютюном це стане ще однією складовою бразильського експорту в Україну, де левову частку становлять боксити для Миколаївського глиноземного заводу. Україні зазвичай експортувала до Бразилії добрива. У Києві стверджують, що серед східноєвропейських партнерів Бразилії це третє місце після Росії та Польщі. Щоправда, таж Росія минулого року вторгувала з Бразилію удесятеро більше. А саме 1,6 мільярда доларів. Товарообіг між Україною та Бразилією за минулий рік 160 мільйонів доларів Тож після візиту до Києва президент Бразилії Фернандо Кардозу зажевріла надія, що Україна та Бразилія справді спроможна співпрацювати і на високотехнологічному рівні, а відтак, приносити відчутні економічні дивіденди обом сторонам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG