Доступність посилання

ТОП новини

Україна і відмивання грошей


Україна і відмивання грошей

Прага, 29 січня 2002 ― У середу в Гонконґу розпочнеться нарада міжнародної урядової організації Група Фінансових Дій, яка має вирішити, чи Україна повинна і надалі залишитися у переліку країн, що уможливлюють відмивання грошей. До цього ганебного списку Україна потрапила вперше у вересні минулого року, коли міжнародні експерти визнали, що країна не має достатнього заслону від легалізації кримінальних грошей.

У чорний список держав, що надають можливості для відмивання нелегальних грошей, Україна потрапила через недосконалість своєї правової системи та відсутність цілісної системи боротьби з відмиванням грошей. Група Фінансових Дій, урядова організація, що працює під егідою Орагнізації з економічної співпраці та розвитку, навіть зауважувала, що в Україні практично відсутнє усвідомлення того, у чому полягає відмивання грошей і яку небезпеку воно криє.

Наявність таємних рахунків, відсутність обов’язкової системи повідомлення про підозрілі операції, відсутність співпраці з міжнародними організаціями з боротьби з відмиванням грошей та відсутність фінансової розвідки в Україні– це були лише головні з цілого переліку нарікань Групи Фінансових Дій, яка у вересні минулого року включила Україну до числа держав, з якими фінансові трансакції треба проводити дуже обережно.

Потрапивши до ганебного списку, українська влада заходилася виправляти становище. З першого січня в Україні набрав чинності указ президента про обов’язковий контроль за всіма фінансовими операціями, які визначені законом як значні, тобто від 10 тисяч доларів, або сумнівні і здійснюються на території України фізичними і юридичними особами. Другим помітним кроком на шляху боротьби з відмиванням грошей стала організація фінансової розвідки як державного департаменту в складі міністерства фінансів – хоча в Україні до появи фінансової розвідки поставилися скоріше з острахом, вбачаючи в ній іще один інструмент влади для переслідування можливих супротивників.

Недосконалість української правової та правохоронної системи не залишилася таємницею для Групи Фінансових Дій, яка нарікала на те, що працівники державних та наглядових органів, які відповідають за боротьбу з нелегальними фінансовими операціями, є або некомпетентними, або скорумпованими. Тому, на думку деяких фінансових оглядачів, самими лише президентськими указами владі навряд чи вдасться переконати світ у тому, що в Україні дійсно мають намір серйозно боротися з відмиванням грошей.

Нагадаємо, що свій вердикт щодо України Група Фінансових Дій має винести у п’ятницю після закінченню пленарного засідання у Гонконґу, де головна увага приділятиметься питанням припинення доступу терористів до світової фінансової системи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG