Доступність посилання

ТОП новини

Арешт західних прихильників Фалунґун в Пекіні


Арешт західних прихильників Фалунґун в Пекіні

Прага, 14 лютого 2002 – У четвер в Пекіні на площі Тянянмень затримано близько сорока західних громадян - прихильників або членів духовної секти Фалунґун, які демонстрували проти переслідувань і масових ув’язнень членів секти в Китаї.

Представниця духовної секти в Нью-Йорку заявила журналістам, що нинішню демонстрацію приурочено до відзначень китайського нового року й візиту президента США Буша до Пекіна, який розпочнеться через тиждень. На очах у кількох тисяч жителів Пекіна й туристів поліція, відбираючи транспаранти від деяких учасників демонстрації, тяжко побила їх. Більшість із заарештованих – це молоді люди із західних, зокрема, європейських країн. Китайська преса повідомила про арешт лише сорока демонстрантів, які виявляли опір поліції. За словами китайського інформаційного агентства Сіньхуа, учасники демонстрації агітували за культ зла (тобто духовну секту Фалунґун) і неначебто викликали безпорядки на центральній площі Пекіна під час святкувань нового року, який китайці відзначають за місячним календарем. 14 інших членів секти заарештовано в готелях, а ще семеро прихильників Фалунґун із Німеччини затримано учора вранці.

На початку тижня, тобто в понеділок на площі Тянанмень у Пекіні відбулася інша демонстрація, яку влаштували західні прихильники Фалунґун і правозахисники. Однак, демонстрація пройшла без особливого насилля з боку поліції. Проте наступного дня китайські власті видворили учасників демонстрації зі Сполучених Штатів і Канади, які протестували проти візиту президента США Буша до Китаю у зв’язку з порушенням тут прав людини. Серед учасників протестів були і британські громадяни. На запити німецького й британського посольств у Пекіні про дальші наміри китайських властей у стосунку до затриманих відповіді поки що не надійшло.

Подібні протести західних прихильників Фалунґун, які виступають проти переслідувань членів секти в Китаї, відбувалися й раніше. У листопаді поліція розігнала подібну демонстрацію протесту, видворивши 35 громадян західних країн.

Нині активісти секти Фалунґун вимагають, щоб президент Буш під час своєї зустрічі із президентом Китаю Цзянь Цзе Мінем наступного тижня включив до порядку денного переговорів справу жорстоких переслідувань людей за приналежність до секти.

На відміну від західних прихильників Фалунґун, як зазначають журналісти, акредитовані в Пекіні, китайські члени секти від минулорічних демонстрацій, що теж відбулися під час відзначень нового року, бояться протестувати. Рік тому п’ятеро членів секти підпалили себе живцем на площі Тянанмень на знак протесту проти переслідувань. Це викликало ще брутальнішу реакцію з боку уряду. Згідно з даними з китайських джерел, у таборах примусової праці і в тюрмах від тортур і знущань досі загинуло понад 1600 членів духовної секти Фалунґун.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG