Доступність посилання

ТОП новини

«Гюмен райтс воч» проти військової допомоги США низці режимів, що порушують права людини


«Гюмен райтс воч» проти військової допомоги США низці режимів, що порушують права людини

Прага, 15 лютого 2002 – Міжнародна правозахисна організація «Гюмен райтс воч» із резиденцією в Нью-Йорку оприлюднила звіт, у якому виступила проти надання військової допомоги США низці країн, які увійшли до антитерористичної коаліції після терористичних актів 11 вересня, проте режими яких не дотримують прав людини і міжнародних демократичних норм.

Серед інших країн, які прилучилися до антитерористичної коаліції після терористичних актів у Нью-Йорку і Вашингтоні і у зв’язку з цим отримують американську військову допомогу, керівники міжнародної правозахисної організації називають Таджикистан, Узбекистан, Пакистан, Індонезію і Філіппіни. Доставки зброї до цих країн, за словами Йоста Гітлрмана - керівника відділення цієї організації, яке займається проблемами озброєнь, у майбутньому не послужить справі зміцнення безпеки Сполучених Штатів. Крім того, ці доставки вчинять США співучасником порушень громадянських прав в інших країнах. У звіті правозахисної організації мовиться, що після терористичних актів у США можна простежити тенденцію послаблення контролю над озброєннями й збільшення військової допомоги у рамках антитерористичної кампанії. При цьому Вашингтон, як підкреслюють керівники групи, що займається проблемами озброєння, не виявляє особливого занепокоєння у зв’язку з можливими побічними негативними наслідками цієї політики.

Низка згаданих країн, що нині отримують ширшу військову допомогу від Сполучених Штатів, мовиться у звіті «Гюмен райтс воч», фігурують у списку режимів, звинувачених у тортурах, політичних убивствах, у безпідставних арештах і релігійних переслідуваннях. Вони відомі, як порушники міжнародних гуманітарних і демократичних норм. У цьому контексті оглядачі наводять візит президента Пакистану Мушарфа до Вашингтона, під час якого в нагороду за участь в антитерористичній коаліції президент США Буш пообіцяв скасувати обмеження не лише на торгівлю, а й на доставки зброї Пакистанові. Хоча Мушараф висловив удоволення у зв’язку з такою перспективою, багато членів пакистанського керівництва вважають ці пільги явно недостатніми і заявляють, що Мушараф повернувся до дому з порожніми руками. Вони вимагають ширшої економічної допомоги і політичної підтримки в конфлікті з Індією, на що Вашингтон погодитися не може. У зв’язку з цим оглядачі передбачають на майбутнє можливі ускладнення двобічних взаємин.

Тим часом військова допомога колишнім радянським середньоазійським республікам і розміщення на їхніх територіях американських військових баз теж закриває Вашингтонові можливості критикувати тамтешні політичні режими за порушення прав людини у цих країнах, зокрема, в Таджикистані та Узбекистані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG