Доступність посилання

ТОП новини

День президента у США


День президента у США

Прага, 20 лютого 2002 - Кожного третього понеділка у лютому в Сполучених Штатах Америки відзначають день президента. Це пов’язано з історичними традиціями боротьби за незалежність американських штатів та іменем першого президента країни Джорджа Вашінгтона, якому 22 лютого виповнюється 270 років від дня його народження.

Перший постріл у війні за незалежність американських штатів пролунав 19 квітня 1775 року у бою поблизу Лексінгтону /штат Массачусетс/ між американською міліцією та регулярними британськими військами. А 15 червня цього ж року другий континентальний конгрес у Філадельфії проголосив створення континентальної армії та призначив її командувачем Джорджа Вашінгтона. Тоді генералові Вашингтону, нащадкові заможної плантаторської родини з Вірджинії, було сорок три роки.

Військового досвіду раніше він набував як командир американської прикордонної міліції у боях з індіанами та французами. Джордж Вашінгтон з самого початку війни за незалежність був твердо переконаний у остаточному успіхові у боротьбі проти британських військ. Наступним успіхом американської континентальної армії під командуванням Джорджа Вашінгтона після Лексінгтона було взяття у 1776 році Бостона. А 4 липня 1776 було проголошено незалежність тринадцяти американських штатів у документі конгресу у Філадельфії. Автором цього історичного акту був сподвижник Вашінгтона Томас Джефферсон. А 6 квітня 1789 року на зібрані виборців незалежних американських штатів Джордж Вашінгтон був обраний першим президентом Сполучених Штатів Америки. Незадовго перед цим, 22 лютого, йому виповнилося 47 років. 30 квітня цього ж року Вашінгтон присягнув на Біблії як перший президент на балконі федерального залу у Нью -Йорку.

Фахівці вважають що Вашінгтону належить важлива заслуга у створенні демократичної законодавчої основи США і формуванні дієвих урядових структур, які й сьогодні успішно здійснюють управління фінансами, економікою та політикою держави.

Джордж Вашінгтон був президентом два терміни з 1789 по 1797 рік. На третій термін він балотуватися не захотів. Помер перший американський президент 14 грудня 1799 року, залишивши своїм нащадкам завойоване ним же у боях право на незалежність і створений при його активній участі могутній державний механізм на ім’я Сполучені Штати Америки.

І сьогодні - у переддень 270-річчя народження Джордж Вашінгтона, хотілося б згадати досить актуальні слова першого американського політичного лідера. Вашінгтон сказав у свій час: “Не зобов’язуйтесь зробити те, чого ви зробити не можете і подбайте, насамперед, про виконання своїх обіцянок”. Що тут додаси?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG