Доступність посилання

ТОП новини

«Буферна зона» Арієля Шарона


«Буферна зона» Арієля Шарона

Прага, 22 лютого 2002 – У Ізраїлі жваво обговорюють перспективи і можливі наслідки створення так званої «буферної зони» на кордоні з Палестинською автономією. Про створення такої зони повідомив учора увечері в своєму зверненні до нації ізраїльський прем’єр Арієль Шарон.

Прем’єр-міністр Ізраїлю закликав учора співвітчизників бути послідовними у своїх намірах в боротьбі з тероризмом і діяти не дуже рано і не дуже пізно, «тільки так можна досягти миру», - заявив Шарон. Він додав, що «Ізраїль не розвалиться і не зникне з лиця землі. Все залежить від нашої мужності, єдності і відмови від власних амбіцій. Всі наші наміри зводяться лише до одного – захистити нашу свободу. Наше суспільство мусить бути відкритим. Ми хочемо зберегти рівність і свободу. Наші сусіди неправильно інтерпретують наше бажання миру і наш образ життя». Далі прем’єр Ізраїлю критикував так званих відмовників, вояків ізраїльської армії, котрі відмовляються служити на палестинських територіях і цим, на його думку, лише активізують терористичні організації. Шарон запевнив народ у послідовній боротьбі за ліквідацію всіх терористичних організацій і сказав, що для цього є армія «оборони Ізраїлю, яке є кращою, як і наші військово-повітряні сили, військово-морський флот».

В четвер увечері Шарон переконував націю у ефективності «буферної зони» і відзначив, що розширений кабінет безпеки вже приступив до практичної реалізації цієї ідеї. Повідомляється також, що ця «зона» довжиною у 200 кілометрів, від гір Ґільбоа на півночі Ізраїлю до південно-хевронського нагір’я, і глибиною у кілька кілометрів, захистить всіх громадян країни. Хоча поселенці, в основному вихідці з колишнього СРСР, налаштовані щодо цього плану скептично. Вони кажуть, що «раніше жили на окупованих територіях, а тепер будемо жити в зоні». Палестинці зустріли повідомлення про «буферну зону» бурхливими протестами і новими терористичними актами. А газета «Чікаґо Трібюн» наводить у п’ятницю слова ізраїльського оглядача Наума Барні про те, що Шарон «живе з дня на день, від атаки до атаки, від переговорів до переговорів. Для нього вже не є раптовим, що люди, котрі йшли за ним із закритими очима, нині починають їх відкривати». Ця ж газета наводить результати нещодавнього опитування ізраїльських журналістів, за яким близько 49 відсотків ізраїльтян вважають, що прем’єр втратив контроль над безпечним розвитком ситуації.

Відразу ж після звернення Шарона до нації Кофі Анан виступив у Раді Безпеки ООН і розкритикував ізраїльський уряд за його нинішню політику щодо безпеки. Анан сказав, що «питання безпеки не можна виривати з контексту» і безпека Ізраїлю, на його думку, неможлива без безпеки палестинців, становище яких Генсек ООН назвав «критичним і крайнім». Кофі Анан переконував, що єдиною альтернативою в регіоні є «реалізація плану Мітчела».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG